بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه 20 مرداد

بهرام رفیعی

روزنامه نگار

روزنامه های امروز صبح در صدر اخبار خود به اظهارات رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با دانشجویان پرداخته و هرکدام بخشی از گفته های وی را بنا بر مواضع خود برجسته کرده اند. همچنین اظهارات محمود احمدی نژاد درباره ناآرامی ها در انگلستان با تیترهایی همچون "پیشبینی احمدی نژاد از انفجار اجتماعی غرب" و یا "نگرانی شدید احمدی نژاد از برخورد شدید پلیس انگلستان" نیز در صفحات نخست به چشم می خورد.

گرانی دوباره دلار و آشفتگی در بازار سکه و طلا محور گزارش مشترکی است که بیشتر روزنامه های امروز به آن پرداخته اند. همچنین خبرها و تحلیل هایی درباره انتخابات آتی مجلس پیرامون وحدت یا عدم وحدت اصولگرایان از دیگر موضوعات امروز روزنامه های تهران است.

سعید لو و سوء تفاهم در امور بین الملل

اعتماد طی مقاله ای انتصاب علی سعیدلو به عنوان معاون بین الملل رییس دولت را دستمایه کرده و نوشته انتصاب علی سعیدلو به عنوان معاون بین‌الملل رییس‌جمهور بستگی به آن دارد که احمدی‌نژاد با چه سیاستی اقدام به این کار کرده باشد. اگر هدف او پیگیری فعالیت‌های حوزه سیاست خارجی کشور از مجرای معاونت بین‌الملل ریاست‌جمهوری باشد، یک موازی‌کاری با وزارت امور خارجه صورت گرفته است. با این اقدام وزارت خارجه به عنوان دستگاه تخصصی حوزه دیپلماسی کشور نادیده گرفته می‌شود و امور از طریق معاونت بین‌الملل دنبال خواهد شد.

علی خرم در ادامه افزوده اما اگر جایگاه معاونت بین‌الملل رییس‌جمهور تنها برای این باشد که سعیدلو شغل و منصبی داشته باشد موضوع دیگری مطرح است و ارتباطی به وزارت امور خارجه ندارد. اما در هر صورت سمتی که به عنوان معاون بین‌الملل رییس‌جمهور برای آقای سعیدلو در نظر گرفته شده است، سوءتفاهمی را در ارتباطات بین‌المللی ایران به وجود می‌آورد که آنها در رایزنی‌های خود چه فردی را باید مورد خطاب قرار دهند؟ آقای وزیر یا معاون بین‌الملل رییس‌جمهور؟

نویسنده مقاله خاطرنشان کرده که آقای صالحی از سوی شخص احمدی‌نژاد به عنوان وزیرامور خارجه انتخاب شده بود پس چه دلیلی دارد که رییس‌جمهور تصمیم گرفته است گزینه انتخابی خود را نادیده بگیرد و فرد دیگری را برای پیگیری فعالیت‌های حوزه سیاست خارجی و بین‌المللی خود بگمارد. این ماجرا بیش از هر چیز می‌تواند نشان‌دهنده اختلاف درونی کابینه و تفاوت فکری رییس‌جمهور با وزیرامور خارجه باشد. انتخاب سعیدلو گویای این موضوع است که آنچه صالحی در حوزه سیاست خارجی کشور دنبال می‌کند با آنچه مورد خواست احمدی‌نژاد است تفاوت دارد.

اوج گیری بقایی

شرق در گزارش نخستش تغییر و تحولات اخیر دولت را مورد توجه قرار داده و نوشته محمود احمدی‌نژاد پس از انتقادها و در مواردی فشارهای بسیاری که از سوی جبهه اصولگرایان و نهاد‌های مختلف برای حذف برخی اطرافیانش و جریانی موسوم به «انحرافی» متحمل شد، این روزها سعی می‌کند چهره‌های نزدیک به خود را جایگزین یکدیگر کند. احمدی‌نژاد تلاش دارد حساسیت‌ها را از روی کابینه و حلقه اصلی یارانش که به گفته او «خط قرمز‌های او محسوب می‌شوند»، کم کند. اما گزینه‌های احمدی‌نژاد تغییر ماهیت چندانی نداده و از همان حلقه اصلی انتخاب می‌شوند.

اعظم ویسمه با این مقدمه ادامه داده که هرچه این روزها حضور اسفندیار رحیم‌مشایی، مشاور ارشد و رییس دفتر رییس‌جمهوری کمرنگ شده و نشانی از او در دولت و نهاد ریاست‌جمهوری یافت نمی‌شود، حمید بقایی نزدیک‌ترین یار مشایی - که معاونت اجرایی و سرپرستی نهاد را بر عهده دارد - پر رنگ‌تر در انظار عمومی ظاهر می‌شود. این روزها حمید بقایی است که دوشادوش احمدی‌نژاد از هیات دولت خارج می‌شود و کنار او در جلسات می‌نشیند. در مراسم‌ها حاضر می‌شود و نقش پررنگ‌تری در امور نهاد ریاست‌جمهوری بر عهده گرفته است.

به نوشته شرق پس از حکم اخیر رییس‌جمهوری مبنی بر فعالیت بقایی به عنوان مسوول کمیته خرید و فروش ساختمان‌های دولتی در تهران، شنیده شده محمدرضا رحیمی نیز طی نامه‌ای به تمام وزارتخانه‌ها و نهادهای انقلابی طی ماه جاری، خواستار ارایه گزارش وضعیت ساختمان‌های مازاد آنها به حمید بقایی شده است. این مساله یکی از وظایف جدید این روزهای بقایی به شمار می‌آید.

به گزارش این روزنامه چرخش افراد در جایگاه‌های مختلف در دولت و تغییر تاکتیک‌ها و تکنیک‌ها در به کار‌گیری چهره‌ها نشان می‌دهد گرچه احمدی‌نژاد نیروهای خود را جا به‌جا می‌کند و افراد در جایگاه‌های مختلف نقش‌آفرینی می‌کنند اما برخلاف همه فشارها و انتقادها به رییس دولت و تهدیدها به برخورد با جریان انحرافی او به حلقه اصلی یاران خود همچنان وفادار است و آنها را به خود نزدیک نگه می‌دارد.

سکوت ممنوع

مردم سالاری سرمقاله امروزش را به موضوع دریافت غرامت جنگی ایران از عراق اختصاص داده و نوشته پیگیری غرامت ایران ازعراق، همواره یکی از دغدغه های ایرانی ها بوده است. به خصوص پس از تغییر حاکمیت درعراق و سرنگونی صدام، موقعیت برای پیگیری دیپلماسی این موضوع بیشتر مهیا شد. اما آنچه که در عمل تاکنون مشاهده شده، سکوت دستگاه دیپلماسی در خصوص این جبران خسارت است. حتی جالب تر اینجاست که دولت اقدام به تشکیل کارگروهی برای جبران خسارت ایران در جنگ جهانی دوم که اتفاقا با واکنش تعجب آمیز افکار عمومی همراه است، می کند. اما خبری از تشکیل کارگروهی قوی برای پیگیری خسارت ایران در جنگ 8 ساله عراق شنیده نمی شود.

مهدی عباس در این مقاله با اشاره به مجموع غرامت 33 میلیارد دلاری دریافتی کویت از عراق ادامه داده که این دریافتی کویت از عراق از محل درآمد نفت عراق صورت می گیرد. چرا که 5 درصد از درآمد حاصل از فروش نفت عراق، مستقیما به سازمان ملل متحد پرداخت می شود تا از این طریق، غرامت جنگی به کویت پرداخت شود. حال باید پرسید، نام ایران در لیست دریافت کنندگان غرامت جنگی از عراق در کجا قرار دارد؟

نویسنده مقاله اظهارات اخیر یکی از نمایندگان عراق مبنی بر این که ایران باید به عراق غرامت پرداخت کند را برجسته کرده و نوشته ممکن است دیپلمات های ایرانی معتقد باشند که در مقطع کنونی حکومت عراق، بهتر است در خصوص دریافت غرامت، سکوت پیشه شود تا روابط سیاسی ایران و عراق تحت الشعاع این امر قرار نگیرد. در پاسخ به این تحلیل، آیا اظهارات این نماینده عراقی، خود جوابی برای این سکوت نیست؟...اظهارات دیروز این نماینده عراق حکایت از آن دارد که اگر پاسخی رسمی و پیگیری دیپلماتیک در خصوص متجاوز بودن عراق و دریافت غرامت جنگی از سوی ایران، صورت نگیرد، باید شاهد تبعات آینده این سکوت بود.

وحدت و الزامات اخلاقی

تهران امروز در سرمقاله اش ماجرای ائتلاف اصولگرایان برای انتخابات آتی مجلس را مورد توجه قرار داده و نوشته درباره ضرورت «وحدت» در مجموعه نیروهای اصولگرا، روزی نیست که نوشته‌ای یا گفتاری را نخوانیم و ایضا در باب آن به تفسیر ننشینیم... بی‌شک «وحدت» را نمی‌توان در دایره‌ای سیاسی محدود کرد و از آن تلقی‌ای صرفا در حیطه «سیاست روزمره» داشت. وحدت امری اخلاقی است که اساسا در چارچوب اخلاقیات و تقوای فردی و گروهی نمود می‌یابد و اثرات عظیم خود را نشان می‌دهد. بنابراین اگر اصولگرایان دلمشغول این امر هستند، لاجرم توجه به پیش‌شرط‌های اخلاقی وحدت امری مهم خواهد بود.

سجاد نوروزی افزوده وحدت هنگامی محقق می‌شود که خودگرایی و خودپسندی سیاسی رخت بربندد و مطلق‌انگاری و حق‌انگاری گروهی و فردی، نمود خارجی نداشته باشد. بدین معنا که افراد یا گروه‌ها نباید خود را تجسم عینی حقیقت و جزو اصول اصولگرایی بدانند. اینچنین، هر فرد یا گروهی توقع دارد که خود محور وحدت باشد و دیگران گرد او حلقه بزنند. در حالی که وحدت، حلقه زدن گرد اصول است و نه فرد.

تهران امروز در ادامه به اختلافات اخیر در میان کمیته های وحدت میان اصولگرایان پرداخته و نوشته گروهی که خود به واسطه حمایت‌های غیرمنطقی و نامعقول و مطلق از دولت، باعث نضج گرفتن جریان انحرافی شدند، این روزها به هر بهانه‌ای ساختار 8 + 7 را مورد هجمه قرار می‌دهند و با «ویژه‌خواهی» می‌کوشند، حرکت وحدت‌آفرینی که در اردوی اصولگرایان آغاز شده است را تحت‌الشعاع قرار دهند... بدیهی است که چنین رویکردی نتایج ناصوابی برای این دوستان به همراه خواهد داشت و سخن گفتن از اینکه باید «ابهام‌های» ‌کمیته 8 + 7 رفع شود و حضور نیافتن در جلسات کمیته، درواقع چیزی نیست جز باز تولید همان روش‌های مطلق‌انگارانه‌ای که «جریان انحرافی» مولود نامبارک آن محسوب می‌شود.

بازهم وعده

جهان صنعت در سرمقاله امروزش وعده های مسولان به مردم را برجسته کرده و نوشته خبری روز گذشته به نقل از رییس کمیسیون اجتماعی انتشار یافته که براساس آن طرح بیمه بیکاری در این کمیسیون به تصویب رسیده است‌. نکته مهمی که در این طرح به چشم می‌خورد پرداخت ماهانه 300 هزار تومان به جوانان بیکار مجرد و 350 هزار تومان به جوانان بیکار متاهل است‌.

مژگان فرجی با اشاره به اینکه اغلب وعده ها را از دولت می شنویم اما این بار مجلس پیشی گرفته است نوشته در توضیحات این نماینده محترم مجلس نیامده که دولت قرار است با کدام پشتوانه مالی حرکت مورد نظر را انجام دهد زیرا تقریبا در تمام روزهای کاری خانه ملت اعضای آن می‌بینند که کارگران و حقوق‌بگیران بعضی بنگاه‌های صنعتی و تجاری به نشانه دریافت کمک برای اخذ حقوق چندین ماهه و بعضا ساله خود تنها با پلاکاردی در دست تقاضای یاری دارند‌.

نویسنده سپس اضافه کرده که در ابتدا باید گفت شکی نیست که مجلس به دنبال رفع مشکل بیکاری در کشور است اما باید توضیح داده می‌شد که با کدام بودجه، مگر اینکه نماینده‌ها از موردی در گوشه‌ای از کشور خبر داشته باشند که از چشم سایرین دور مانده که حتی در این صورت هم به نظر می‌رسد بهتر است به داد صنعتگران برسند تا از این طریق و توسط آنها شغل تولید شود‌. علاوه بر این معیار بیکاری و غیر آن مشخص نیست‌...همچنین آیا این‌کار سبب نمی‌شود که عده‌ای از یافتن شغل منصرف شوند و دل به ماهانه دولت خوش کنند در حالی که در کشور بیش از هرچیز به کار و تلاش نیاز داریم.

سفره های انتخاباتی

جمهوری اسلامی در سرمقاله اش نوشته متأسفانه شنیده شده امسال به خاطر نزدیکی به انتخابات و فضای فشرده رقابت‌های پیش از موعد انتخاباتی، سفره‌های رنگارنگی با طمع امیال سیاسی در مناطق مختلف گسترده شده و افراد بسیاری دور آن نشسته‌اند، درحالیکه مردم با دغدغه‌ها و مشکلات معیشتی بسیاری دست بگریبان هستند.

این روزنامه ادامه داده در این ماه توصیه شده افراد به تأسی از لطف و عنایات الهی، درهای کرم و احسان را به روی یکدیگر باز کنند و مایحتاج عمومی به وفور و با قیمت مناسب عرضه شود ولی متأسفانه گرانی بی‌حساب و کتاب و بی‌نظمی‌های اقتصادی، زندگی اقشار محروم و حقوق بگیران را دچار تنش کرده و سفره‌های رمضان مردم را بی‌رونق نموده است. این افزایش قیمت‌ها و گرانی مایحتاج عمومی چیزی نیست که کام مردم را شیرین کند و قطعاً با شعار نیز گره از مشکلات آنها باز نمی‌شود بلکه مسئولین باید به مسئولیت‌های خود عمل کرده و وظیفه خود را نسبت به ولی نعمت‌های خودشان ادا کنند.

جمهوری اسلامی همچنین در مقاله دیگری نیز به موضوع گرانی و وضعیت بد اقتصادی مردم پرداخته و نوشته آزمون و خطا در علم اقتصاد، بدون تاثیر‌گذاری بر روی زندگی مردم و سلامتی جسم و روح و روان آنان امکان پذیر نیست. آزمایشگاه شدن اقتصاد جامعه و کنترل نتایج آن توسط بیگانگان و احسنت شنیدن از آنان و بازی‌هائی چون حذف صفر‌های بی‌ارزش !!! از پول و..... اتلاف وقت و ثروت جامعه فقیر، بدیهی است که راه حل درد و مشکل مردم نیستند!

حسن جعفری در ادامه این مقاله افزوده وقتی که صاحب اختیاری پرقدرت می‌گوید نظام امروزه تصمیم خودش را گرفته است و به هیچ وجه اجازه نخواهد داد تا وضعیت اقتصادی کشور به روش‌های نیمچه سوسیالیستی گذشته برگردد،! تعریف بدترین وخشن‌ترین شکل اقتصاد برای ادامه حیات اقتصاد جامعه تاثیری بسیار فاجعه بار برای تاریخ حال و آینده خواهدگذارد !

نویسنده سپس از مقامات کشور پرسیده آیا واقعا در خیابان و کوچه و گذر و در میان مردم معنی و تاثیر روزمرگی و برنامه‌های بی‌برنامه و تاثیر و بازده تدبیر خود را دانسته اید؟

0 comments:

ارسال یک نظر