واکنش های داخلی و بین المللی به توافق فتح و حماس

توافق دو جنبش رقیب فتح و حماس که چهارشنبه شب ۲۷ آوریل اعلام شد، در سرزمین‎های فلسطینی با اسقبال پرشور مردم به ویژه جوانان فلسطینی روبرو شد.

ماه مارس گذشته تظاهراتی سراسری در سرزمین های فلسطینی برگذار شد که عمدتا جوانان از طریق سایت اجتماعی فیس بوک آن را ترتیب داده بودند.

در این تظاهرات هزاران نفر از تظاهرکنندگان درحالی که پرچم فلسطین را در دست داشتند شعار وحدت ملی سردادند.

این جوانان می‎گفتند در پی تحولات اخیر در جهان عرب به تاثیر قدرت مردم پی برده و می‎خواهند که با تلاش در جهت وحدت ملی و از بین بردن شکاف بین فتح و حماس راه را برای کسب استقلال کشور مستقل فلسطین هموار سازند.

جهان عرب هم به این خبر روی خوش نشان داد. اکثر رسانه‎های مصری با اشاره به این که پیمان آشتی با میانجی‎گری حکومت جدید این کشور به دست آمده است، آن را یکی از دستاوردهای انقلاب مصر توصیف کرده‎اند گرچه تلاش در این زمینه در دوران ریاست‎جمهوری حسنی مبارک آغاز شده بود.

واکنش تند اسرائیل 
بنیامین نتانیاهو در واکنش به خبر توافق جنبش حماس و فتح به محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی هشدارداد که "بین صلح با اسرائیل یا آشتی با حماس یکی را انتخاب کند."

در بیانیه ای که دفتر آقای نتانیاهو روز چهارشنبه ۲۷ آوریل ۲۰۱۱ و ساعتی بعد از انتشار خبر توافق حماس و فتح برای تشکیل دولت وحدت ملی صادر کرد آمده است: "نمی توان هم با حماس و هم با اسرائیل صلح کرد. چون حماس خواهان نابودی اسرائیل است و این را صریحا اعلام می کند."

واکنش آمریکا و اتحادیه اروپا
وزارت خارجه آمریکا در واکنش به توافق حماس و فتح گفت که اگر این توافق به ترویج صلح د رمنطقه منجر شود، آمریکا از آن حمایت خواهد کرد. همزمان دولت آمریکا اعلام کرد که هر دولت فلسطینی باید خشونت را محکوم کند، موجودیت اسرائیل را به رسمیت بشناسد و به تمام پیمان‎‏های گذشته احترام بگذارد .

اتحادیه اروپا پنجشنبه ۲۸ آوریل، در واکنش به توافق حماس و فتح اعلام کرد که سرگرم بررسی جزییات این پیمان است اما تلویحا اشاره کرد که ترجیح می‎دهد جنبش فتح دست بالا را داشته باشد.

مایکل من، سخنگوی خانم کاترین اشتون رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: "ما همواره خواهان برقراری وحدت و صلح در حاکمیت تشکیلات خود گردان فلسطینی بودیم تا به شکاف بین نوارغزه و کرانه غربی خاتمه داده شود. ما همچنین همواره برلزوم ثبات و امنیت منطقه تاکید کرده‎ایم."

آقای من سپس گفت خانم اشتون با کشورهای عضو اتحادیه اروپا و متحدان خود در منطقه جزییات این توافق‎نامه ها را بررسی خواهد کرد.

واکنش چین، ایران و روسیه 
سخنگوی دولت چین امروز در نشست خبری هفتگی از پیمان آشتی حماس و فتح استقبال کرد و گفت کشورش امیدوار است که این وحدت به همبستگی وهمکاری بین جناح های فلسطینی منجر شود .

علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران هم این توافق را گام مثبتی در جهت تحقق اهداف تاریخی مردم فلسطینی توصیف کرد و آن را "اولین دستاورد مردم مصر بعد از تحولات این کشور" خواند.

او از تلاش‎های دولت جدید مصر تشکر کرد .

وزیر خارجه ایران ابراز امیدواری کرد که این توافق موجب بازگشایی هر چه سریع تر گذرگاه رفح شود تا مردم نوارغزه بتوانند نیازهای انسانی و معیشتی خود را تامین کند.

آشتی حماس و فتح با استقبال روسیه هم مواجه شد.

الکسی سازانوف، سخنگوی معاون وزارت خارجه روسیه، در یک نشست خبری در مسکو گفت که روسیه مدت زیادی است که خواهان وحدت فلسطینی‎ها بوده است. وی افزود: "ما معتقدیم که اگر مفاد موافقت نامه فلسطینی‎ها اجرا شود به آرمان تمام فلسطینان تحقق می بخشد و سبب پیشبرد روند صلح خاورمیانه خواهد شد."

0 comments:

ارسال یک نظر