اعضای کنسرسیوم خط لولۀ گاز موسوم به «نابوکو»، طی نشست شامگاه چهارشنبه ٢۵ اوت در آنکارا، رسما اعلام کردند که خط لوله مذکور "از خاک ایران عبور نخواهد کرد" و در "شرایط سیاسی فعلی"، ایران از تامینکنندگان گاز این خط انتقال گاز به اروپا نخواهد بود. کنسرسیوم خط لوله گاز نابوکو، قصد داشت با انتقال گاز حوزه خزر به اروپا، وابستگی مطلق و سنتی کشورهای اروپائی به گاز روسیه را پایان بخشد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، اعضای کنسرسیوم نابوکو، طی نشستی رسمی که برای مدیریت خط لوله مذکور در آنکارا گرد هم آمده بودند اعلام کردند "گاز مورد نیاز نابوکو، از آذربایجان، ترکمنستان و عراق تامین خواهد شد و ایران جزو تامینکنندگان گاز آن نخواهد بود."
همزمان سی ان ان ترک به نقل از پایگاه خبری «اشتیمه روسلند» (صدای روسیه) روز پنجشنبه خاطرنشان کرد "کمیسیون نابوکو معتقد است که با توجه به شرایط سیاسی فعلی، همکاری با ایران ممکن نیست. "
این گزارش تصریح کرد "منظور کمیسیون مذکور، محدودیتهائی است که تحریمهای بینالمللی برای جمهوری اسلامی ایجاد کرده است."
بر اساس این گزارش، قطعنامه نشست آنکارا - البته با لحنی معتدل –خاطرنشان ساخته است "نابوکو، پروژهای با منابع تامینکننده گاز بسیار متعدد است و نیازی ندارد که روی یک تامینکننده واحد حساب کند و حوزه خزر و خاورمیانه، که با بزرگترین ذخائر گاز جهان توان بالقوه صدور گاز به اروپا را دارند، نقش مهمی در موفقیت و قطعیت طرح نابوکو خواهد داشت."
گفتنی است خط لوله «نابوکو»، که قرار است گاز را بدون عبور از خاک روسیه، از طریق مرزهای گرجستان یا عراق وارد خاک ترکیه نموده و به بندر سیحان برساند، برای گازپروم (کنسرن دولتی روسیه) که صادرات گاز به اروپا را در انحصار دارد، رقابت جدی محسوب می شود و مخالفت های جدی روسها را در پی داشته است؛ چرا که امکان پایان بخشی به انحصار روسیه را در بر خواهد داشت.
به گزارش منبع ترک فوق الذکر، روسها میکوشند نقش سیاسی نابوکو را نسبت به نقش اقتصادی آن برجستهتر نشان دهند؛ چرا که یکی از مقامات آنها همزمان و پیرامون نشست آنکارا گفته است: "خیلی چیزها درباره نابوکوهنوز روشن نیست. اما کاملا روشن است که این پروژه سهامدارانی کاملا جدی دارد و از پشتیبانی سیاسی جدیتری برخوردار است."
گفتنی است همزمان و بنا به تصمیم مقامات روس، احتمال دارد خط لوله «زود استریم» روسیه نیز وارد صحنه شود؛
خط لوله ای که به عنوان رقیب نابوکو قرار است گاز روسیه و بخشی از حوزه خزر را از طریق بلغارستان و رومانی به ایتالیا و اتریش برساند و شرکتهای گازپروم روسیه و انی ایتالیا شرکای اصلی آن هستند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، حذف ایران از پروژه لوله گاز نابوکو را، سامانه های خبری آلمان و همچنین سی ان ان ترک نیز تایید کرده و در خروجی خود آورده اند: "با احداث خط لوله ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری نابوکو، باید ۳۰ میلیارد متر مکعب گاز از حوزه خزر به غرب پمپاژ شود. آذربایجان به عنوان بزرگترین تامینکننده گاز نابوکو قرار است در سال ۲۰۱۷ منابعی را که برای نابوکو در نظر گرفته شده مورد بهرهبرداری قرار دهد...ایران، جانشین بالقوه آذربایجان است. مقامات ایران همواره برای مذاکره با طراحان نابوکو تمایل نشان داده اند؛ چرا که ذخائر گاز ایران ۲۸ بیلیون متر مکعب برآورد شده است. اما اکنون اعضای کنسرسیوم نابوکو در نشست نهایی خود در آنکارا به توافق رسیدند که با ایران همکاری نکنند."
گفتنی است علاوه بر قطعنامه های تحریم و فشار شورای امنیت سازمان ملل بر ایران، دولت و مجلسین آمریکا، اتحادیه اروپا، کانادا، استرالیا و ژاپن نیز، تصمیم به اتخاذ و عملی کردن تحریم های فراگیر و گسترده علیه جمهوری اسلامی گرفته اند، که سوخت و انرژی این کشور را، علاوه بر بیمه و بانکداری و کشتیرانی، تحت فشار و محدودیت قرار خواهد داد.
مقامات حکومت ایران، همواره قطعنامه های تحریم و فشارهای جامعه جهانی را "بلااثر"، "کاغذ پاره" و "صرفا جنگ روانی" می خوانند.
0 comments:
ارسال یک نظر