آمریکا 'مبادله' زندانی با ایران را رد کرد
آمریکا "مبادله" چند شهروند ایران که در آمریکا زندانی هستند با آمریکایی های محبوس در ایران را رد و تاکید کرده که در این خصوص با ایران مذاکره نکرده است.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران سه شنبه شب در مصاحبه با تلویزیون دولتی ایران از گفتگوهایی درباره "مبادله" سه آمریکایی که شش ماه پیش در مرز عراق دستگیر شدند صحبت کرد.
او درباره سه آمریکایی به نام های شین باور، جاشوا فتال و سارا شورد که در زندان اوین تهران محبوسند گفت: "یک گفت و گوهايی میشود كه اگر بشود يک مبادلهای انجام دهيم ما دوست نداريم كسی در زندان باشد ولی بالاخره اين افراد تجاوز مرزی كردهاند و جرمشان آشكار است ولی آن ايرانیهایی كه در زندانهای آمريكا هستند هيچ جرم معلومی ندارند."
پی جی کراولی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا چهارشنبه (3 فوریه) گفت: "ما علاقه ای به مبادله زندانی نداریم، بلکه می خواهیم مساله تمام شهروندان ما که باید فورا آزاد شوند حل شود."
او گفت آمریکا بارها از ایران خواسته که علاوه بر سه نفر یاد شده، دو ایرانی- آمریکایی بنام های کیان تاجبخش و رضا تقوی را آزاد کند و سرنوشت رابرت لوینسون، مامور بازنشسته پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) را روشن کند.
بر اساس گزارش ها رابرت لوینسون، 9 مارس سال 2007 در جزیره کیش ناپدید شد. ایران می گوید که از سرنوشت او بی اطلاع است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت اگر ایران سوالی درباره شهروندان محبوسش دارد می تواند آن را مطرح کند. او تاکید کرد که واشنگتن و تهران درباره "مبادله" این افراد با شهروندان آمریکا مذاکره ای نداشته اند.
آقای کراولی تاکید کرد، نمی توان یک شهروند ایران که به اتهام قاچاق اسلحه و نقض قوانین بین المللی محکوم شده را با سه آمریکایی که اشتباها از مرزی که علامتی ندارد عبور کرده و وارد ایران شده اند، مقایسه کرد.
مقام های جمهوری اسلامی در مورد پرونده مربوط به امیرحسین اردبیلی که به جرم تلاش برای صدور فناوری حساس نظامی ساخت آمریکا به ایران زندانی شده است، ابراز خشم کرده اند.
آقای اردبیلی روز 14 دسامبر در دلوور آمریکا به پنج سال حبس محکوم شد اما گفته می شود که ممکن است ظرف سه سال آزاد شود زیرا پیش از صدور حکم دو سال را تحت بازداشت بوده است.
او در سال 2007 پس از ملاقاتی در شهر تفلیس گرجستان با ماموران دولت آمریکا که خود را معامله گر سلاح جا زده بودند دستگیر و به آمریکا مسترد شد. تلاش برای خریداری و صدور سیستم پیشرفته هدایت موشک و قطعات هواپیماهای جنگنده به ایران از جمله اتهامات او بود.
ایران همچنین آمریکا را متهم کرده است که یک دانشمند اتمی اش بنام شهرام امیری را در عربستان ربوده است. ایران می گوید که علیرضا عسگری معاون سابق وزارت دفاع ایران که سه سال قبل در ترکیه ناپدید شد، به آمریکا منتقل شده است.
گزارشگران بدون مرز: خطر اعدام روزنامه نگاران در ایران به اتهام محاربه
سازمان گزارشگران بدون مرز در اطلاعیه ای نسبت به خطر اعدام عده ای از روزنامه نگاران و وبلاگ نویسانی که به تازگی با اتهام محاربه در دادگاهی در ایران محاکمه شده اند، هشدار داده است.
این سازمان در اطلاعیه ای که روز چهارشنبه چهاردهم بهمن ماه ۱۳۸۸ منتشر کرده است نسبت به محاکمه ۱۶ نفر از معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری اخیر در ایران که در روز دهم بهمن ماه امسال در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به اتهام "محارب" و "مفسد فی الارض" در دادگاه محاکمه شدند هشدار داده و نسبت به اعتراف گیری های اجباری از عده ای از بازداشت شدگان ابراز نگرانی کرده است.
گزارشگران بدون مرز در اطلاعیه خود به امید منتظری، یکی از روزنامه نگاران روزنامه های توقیف شده "شرق" و "کارگزاران" اشاره کرده است که در تاریخ هفتم دیماه سال جاری بازداشت شد و در کیفر خواست صادر شده در دادگاه روز چهاردهم بهمن ماه به دلیل فعالیت های مطبوعاتی و مصاحبه با رسانه های بین المللی به محاربه متهم شد.
این اطلاعیه همچنین نسبت به بازداشت مهین فهیمی، مادر امید منتظری و انتقال او به محل نامشخصی اعتراض کرده و در آن به نقل از شاهدان عینی عنوان شده که اکنون امید منتظری و مادرش "از سوی بازجویان برای اعتراف به داشتن رابطه با برخی از سازمان های سیاسی مستقر در خارج از کشور تحت فشار قرار دارند".
در ادامه این اطلاعیه همچنین اعلام شده که وکلای امید منتظری و میهن فهیمی موفق به دیدار با موکلان خود نشده اند و به آنها حتی در روز برگزاری دادگاه هم اجازه حضور در دادگاه برای دفاع از موکلانشان داده نشده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز با محکوم کردن دادگاه معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری اخیر نسبت به پیاده شدن "سناریوی وحشت" جمهوری اسلامی از طریق اعدام بازداشت شدگان هشدار داده است: "رهبران جمهوری اسلامی گمان میکنند با اعدام می توانند آرامش را به کشور بازگردانند. تعدادی از حرفهکاران رسانهها به "محاربه" متهم و خطر اعدام آنها را تهدید میکند. همه آنها به شکل غیر قانونی بازداشت و برای اعتراف تحت شدیدترین فشارهای قرار گرفتهاند. این دادگاههای استالینی حتی بر مبنای قوانین قضایی حاکم بر ایران نیز مضحکه عدالت است".
در نهایت در این اعلامیه نسبت به وضعیت چند نفر دیگر روزنامه نگاران و وبلاگ نویسان بازداشت شده در جریان اعتراضات اخیر ابراز نگرانی شده است.
علیرضا ثقفی، سردبیر نشریه توقیف شده راه آینده، علی اشرف فتحی، روحانی وبلاگ نویس که در حاشیه مراسم چهلم آیت الله منتظری بازداشت شد و مهرانه آتشی عکاس مطبوعاتی که به همراه همسرش بازداشت شده است از جمله افرادی هستند که گزارشگران بدون مرز از بازداشت و محاکمه آنها ابراز نگرانی کرده است.
برخی از مخالفان دولت که در جریان تظاهرات روز عاشورا بازداشت شدند در دادگاه به "محاربه" محکوم شدند که پرونده برخی از آنها اکنون برای بررسی دوباره به دادگاه تجدید نظر فرستاده شده است.
در پایان این اطلاعیه بروز اختلال در شبکه اینترنت در بعضی از شهرهای ایران در آستانه برگزاری مراسم ۲۲ بهمن که رهبران معترضان از جمله میرحسین موسوی و مهدی کروبی هم از حامیان خود برای شرکت در آن دعوت کرده اند، از سوی گزارشگران بدون مرز محکوم شده است.
بازداشت یک فعال حقوق بشر در کرمانشاه
کاوه قاسمی کرمانشاهی، از فعالان حقوق بشر در ایران روز چهارشنبه ۱۴ بهمن (۳ فوریه) در خانه اش در شهر کرمانشاه بازداشت شد.
سایت کمیته گزارشگران حقوق بشر ضمن اعلام این خبر به نقل از مادرآقای کرمانشاهی نوشته است که صبح روز چهارشنبه ماموران پس از تفتیش منزل آنها، یادداشت ها و کامپیوتر پسرش را ضبط و کاوه را بازداشت کردند.
کاوه قاسمی کرمانشاهی از اعضای سازمان حقوق بشر کردستان، عضوکمپین یک میلیون امضا و سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی (ادوار تحکیم وحدت) و همچنین از اعضای هیات مدیره انجمن ژیار در کرمانشاه بوده است.
مشخص نشده است که آقای کرمانشاهی از سوی چه گروهی بازداشت شده و دلیل دستگیری او چه بوده است.
آقای کرمانشاهی فعالیت های گسترده ای در حمایت از زندانیان سیاسی داشت.
پیشتر او به همراه سایر اعضای سازمان حقوق بشر کردستان در ایران برای جلوگیری از اعدام احسان فتاحیان، که چندی پیش به اتهام عضویت در گروه کومله اعدام شد، فعالیت گسترده ای انجام داده بود و با نوشتن نامه ای به صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران، از او خواسته بودند که دستور توقف حکم اعدام را صادر کند.
اتهام جاسوسی به دو متهم حوادث عاشورا در ایران
دو تن از دستگیر شدگان اعتراضات روز عاشورا در تهران به جاسوسی برای بیگانگان متهم شدند.
خبرگزاری فارس بدون ذکر نام متهمان گزارش کرده که در "چهارمین جلسه رسیدگی به اتهامات دستگیرشدگان روز عاشورا"، که روز چهارشنبه ۱۴ بهمن (۳ فوریه) برگزار شده، به دو نفر اتهامات "ارتباط با سفارت آلمان در تهران" و "مسایل اخلاقی" تفهیم شده است.
هر دوی این افراد گفته اند تحت تاثیر دیپلمات های آلمانی در تجمعات اعتراضی شرکت کرده اند و از یکی از آنها دستبندهای سبزی با عبارت "من ندا هستم" دریافت کرده اند.
شکایت متهم از دیپلمات ها
در جلسه دادگاه، نماینده دادستان نخستین متهم را به "اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور، فعالیت تبلیغی علیه نظام و استفاده از وسایل دریافت برنامههای ماهواره" متهم کرد و افزود که پرونده اتهامات "ارتباط مشکوک با دیپلماتها"، "جاسوسی برای سفارتخانه آلمان" و "ارتباط نامشروع" با دیپلمات های خارجی، برای این متهم مفتوح است.
این متهم اظهار داشت در حالی در تظاهرات شرکت کرده که تا دو ماه قبل از انتخابات از برگزاری آن اطلاع نداشته است.
وی در عین حال گفت که از وقتی رهبر جمهوری اسلامی از مردم خواسته در راهپیمایی های اعتراضی شرکت نکنند دیگر در این تجمعات شرکت نکرده است.
متهم مزبور به "همه آنهایی که به فکر ۲۲ بهمن میباشند" توصیه کرد "به جای نگاه کردن به بی بی سی و سی ان ان" به سرگذشت افرادی مانند وی توجه کنند.
وکیل مدافع این متهم نیز گفت که موکلش "بازیچه دو دیپلمات آلمانی شده" و از آنها شکایت دارد.
"تحت تاثیر جنبش سبز"
اتهامات دومین متهم، که متولد شهر منچستر، دارای تابعیت انگلیسی و ساکن تهران معرفی شد، عبارت بودند از "اجماع و تبانی علیه امنیت کشور، فعالیت تبلیغی علیه نظام، توهین به مقامات ارشد نظام و استفاده از وسایل دریافت ماهواره".
نماینده مدعی العموم تاکید کرد: "پرونده متهم در باره اتهامات جاسوسی و ارتباط غیر اخلاقی با بیگانگان مفتوح است".
متهم اظهار داشت که "تحت تاثیر جنبش سبز" قرار داشته و "اطلاعاتی" را از شبکههای تلویزیونی صدای آمریکا و بی بی سی میگرفته است.
خبرگزاری فارس گزارش داد که وکیل این متهم در بخشی دفاعیات خود پرسید: "اگر جنبش سبز غیرقانونی است چرا در مورد این جنبش اقدامات لازم صورت نگرفته است؟"
اظهارات هفته پیش مقام امنیتی
یک هفته پیش معاون وزارت اطلاعات ایران خبر از دستگیری دو دیپلمات آلمانی داد که به گفته وی در سازماندهی اعتراضات روز عاشورای تهران حضور و با سرویس اطلاعاتی آلمان ارتباط داشتند. خبری که سخنگوی وزارت خارجه آلمان به بی بی سی گفت که نمی تواند آن را تایید کند.
معاون وزارت اطلاعات، که نام او ذکر نشده بود، همچنین از دستگیری "یک زن ۴۴ ساله" خبر داد که به گفته وی دارای پاسپورتهای متعدد اروپایی و ایرانی بود و افزود: "وی وابسته به انجمن پادشاهی است و با یکی از دیپلماتهای اروپایی در زمینه مواد مخدر همکاری داشته است."
این معاون در اظهارات خود در۷ بهمن (۲۷ ژانویه) همچنین یکی از مشاوران بازداشت شده میرحسین موسوی را، بدون این که از او نام ببرد، به ارسال اطلاعات محرمانه به خارج از کشور متهم کرد و افزود که او به داشتن ارتباط با "سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای اروپایی" اعتراف کرده است.
وی در سخنان خود تاکید کرد که محاکمه بعضی از دستگیرشدگان مورد اشاره، از جمله مشاور میرحسین موسوی، هفته آینده برگزار می شود.
در پی جلسه محاکمه ای که امروز (چهارشنبه) و یک هفته بعد از انتشار اظهارات معاون وزیر اطلاعات برگزار شد، رسانه ها خبری را در مورد محاکمه هیچ یک از مشاوران میرحسین موسوی منتشر نکرده اند.
همچنین، هنوز مشخص نیست که زنی که به گفته معاون وزیر با دیپلمات های اروپایی همکاری می کرده و پاسپورت های اروپایی داشته، یکی از محاکمه شوندگان جلسه ۱۴ بهمن (۳ فوریه) بوده است یا خیر.
در پی به خشونت کشیده شدن اعتراضات روز عاشورا (۶ دی) در تهران، حدود ۱۰۰۰ نفر از شرکت کنندگان در تظاهرات اعتراضی بازداشت شدند که تعدادی از آنها به مجازات های سنگین محکوم شده اند.
اعلام آمادگی مخالفان برای شرکت درمناظره تلویزیونی در ایران
حزب اعتماد ملی روز چهارشنبه ۱۴بهمن (۳ فوریه) برای شرکت دربرنامه مناظره تلویزیون ایران اعلام آمادگی کرد.
رحمت الله بیگدلی، از اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در گفت وگو با سایت خبری این حزب، سحام نیوز، با اشاره به دیداری که با مهدی کروبی، دبیر کل این حزب داشته، از تصمیم این حزب برای شرکت فعال در مناظره های تلویزیونی خبر داد.
به گفته او آقای کروبی با شرکت او ( رحمت الله بیگدلی) موافقت کرده بوده و این موضوع چند روز پیشتر به اطلاع عزت الله ضرغامی، رئیس سازمان صدا و سیما هم رسیده بود، اما با وجود این "حمید رسایی به صورت یکجانبه در صدا و سیما حضور می یابد و به گونه ای سخن می گوید که گویا اصلاح طلبان حاضر به حضور در برنامه مناظره نیستند."
جمعه گذشته حمید رسایی، نماینده اصولگرای مجلس ایران با شرکت در برنامه "دیروز، امروز، فردا" که به طور زنده از شبکه سه تلویزیون ایران پخش می شد، گفت : "به من گفته شده که با ده، دوازده تا از دوستان تماس گرفته شده است تا در مناظره شرکت کنند اما در این برنامه حضور نیافته اند".
او گفت که باید نام این افراد اعلام شود و " حضور نیافتن شان برای این شخصیت ها هزینه داشته باشد."
آقای بیگدلی با رد اظهارات حمید رسایی و ابراز تاسف از همراهی مجری برنامه با چنین اظهاراتی، گفت که اصلاح طلبان همواره از شرکت در این گونه برنامه ها استقبال کرده اند.
وی با اشاره به آمادگی اش برای حضور بدون قید و شرطی در برنامه مناظره این هفته با هر شخصی که از جانب حامیان دولت در این برنامه حضور یابد، گفت: "آقای کروبی بر ضرورت حضور این جانب تاکید کردند".
رحمت الله بیگدلی به مناظره ای که قرار بود در زمان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، با حمید رسایی در دانشگاه الزهرای تهران برگزار شود اشاره کرد و گفت که مسئولان برگزاری این مناظره دو ساعت قبل از شروع مناظره خبر دادند که آقای رسایی حاضر به حضور در این مناظره نشده است.
در مناظره های تلویزیونی که در برنامه ای با نام "رو به فردا" پخش می شد، تا به حال فقط مصطفی کواکبیان و جواد اطاعت از چهره های سیاسی نزدیک به جریان اصلاح طلب شرکت کرده اند که هیچ یک از آنها از چهره های شاخص جریان معترض نیستند.
مخالفان دولت می گو یند که پس از تغییر نام و کاهش مدت پخش این برنامه، مناظره هاعملا به گفت و گو های یک طرفه حامیان دولت تبدیل شده است.
اعلام آمادگی فرزند آیت الله منتظری برای شرکت در مناظره تلویزیونی
احمد منتظری، پسر آیت الله حسینعلی منتظری روز سه شنبه ۱۳بهمن (۲ فوریه) با انتشار بیانیه ای از سوی خود و جمعی از شاگردان و دوستان آیت الله منتظری اعلام آمادگی کرد که در مناظره ای برای پاسخ دادن به "اتهام هایی" که به پدرش از طریق تلویزیون ایران نسبت داده شده است، شرکت کند.
او در این بیانیه با اشاره به "تخریب های ناجوانمردانه، غیراخلاقی و یک طرفه " تلویزیون ایران که به ویژه در شب های نزدیک به چهلم درگذشت آقای منتظری از تلویزیون جمهوری اسلامی پخش شده است، از مسئولین این رسانه خواسته است تا "انصاف" را درباره آقای منتظری رعایت کنند.
احمد منتظری همچنین در این بیانیه از اینکه اجازه نداشته اند مراسم چهلم پدرش را در مسجد یا حسینیه ای برگزار کنند و از دستگیری "عده ای جوان بیگناه " در این مراسم اظهار تاسف کرد و از مردم عذرخواهی کرده است.
تعیین ضرب الاجل سپاه علیه موسوی و کروبی
اداره سیاسی سپاه پاسداران روز ۲۲ بهمن را "پایان ضرب الاجل" برای بازگشت رهبران اعتراضات پس از انتخابات اعلام کرده است.
نشریه صبح صادق در شماره اخیرش با اشاره به نزدیک شدن به روز تاریخی ۲۲ بهمن ماه، از ضرب الاجل اعلام نشده ای برای میرحسین موسوی، مهدی کروبی و دیگر رهبران اعتراضات پس از انتخابات خبر داد و اعلام کرد: "بنظر می رسد ضرب الاجل ملت و نظام اسلامی برای بازگشت و توبه سران فتنه به مسیر صحیح و جدایی صفوف خود از ضدانقلاب به سر آمده است".
نشریه هفتگی اداره سیاسی سپاه پاسداران نوشت: "مردم منتظرند تا در فضای رحمانی دهه فجر سخنانی دقیق و مواضعی صحیح در حمایت از انقلاب اسلامی و در نفی جریان های برانداز و ضدانقلاب از این افراد بشنوند و شاهد برداشتن گام های عملی در این مسیر باشند، در غیر این صورت تمام راه ها بر روی آنها بسته خواهد شد."
"صبح صادق" که گفته می شود بیانگر نظرات سیاسی نمایندگی ولی فقیه در سپاه پاسداران است، علاوه بر این از میرحسین موسوی و مهدی کروبی رهبران اعتراضات پس از انتخابات به عنوان "سران فتنه" نامبرد و افزود "ناقوس ها برای سران فتنه به صدا در آمده اند."
اداره سیاسی سپاه پاسداران با اشاره به بیانیه شماره ۱۷ میرحسین موسوی و سخنان اخیر مهدی کروبی در مصاحبه با فاینانشیال تایمز، این سخن آقای کروبی را که گفته است: "آقای هاشمی رفسنجانی به درستی گفتند که بهترین کسی که می تواند موجب حل مشکلات شود، رهبر انقلاب هستند"، به عنوان "پالس های مثبتی که حکایت از تلاش این افراد در نزدیکی به جریان انقلاب و زاویه گرفتن از صفوف ضدانقلاب دارد" ارزیابی کرد، اما مدعی شد که "آنچه امروز به عنوان مهمترین مانع در این مسیر پیش روی این افراد قرار دارد، نزدیکان افراطی هستند که اجازه انتخاب و تصمیم گیری را از ایشان گرفته اند."
اداره سیاسی سپاه پاسداران از زهرا رهنورد همسر میرحسین موسوی به عنوان یک نمونه از"نزدیکان افراطی" رهبران اعتراضات پس از انتخابات نامبرد و او را یکی از موانع بازگشت میرحسین موسوی معرفی کرد.
فاز مسلحانه
از سوی دیگر سایت "بصیرت"، رسانه اینترنتی اداره سیاسی سپاه پاسداران به دنبال دیدار اخیر میرحسین موسوی و مهدی کروبی و اعتراض مشترک آنها به اعدام آرش رحمانی پور و محمدرضا علی زمانی، میرحسین موسوی و مهدی کروبی را به "ورود به فاز نظامی" متهم کرد.
سایت اینترنتی دفتر سیاسی سپاه پاسداران از اعدام آرش رحمانی پور و محمدرضا علی زمانی به عنوان "اعدام دو تروریست اغتشاشگر از حامیان فتنه فرقه موسوی" نامبرد و ادعا کرد که اعتراض گسترده به این اعدام ها در رسانه ها موجب شد تا "کروبی و موسوی در این دیدار ضمن اعتراض به تداوم وضعیت موجود، نسبت به احکامی که به زعم آنها بدون رعایت مراحل دادرسی برای اعدام برخی از شهروندان صادر شده و اجرای عجولانه آن" اعتراض کنند و "با ابراز تأسف نسبت به این اعدام ها خواستار رسیدگی قانونی به وضعیت بازداشت شد گان اخیر" شوند.
سایت بصیرت "زیر سئوال بردن اعدام آرش رحمانی پور و محمدرضا علی زمانی"،"اظهار تأسف در این مورد" و "درخواست برای رسیدگی قانونی به وضعیت بازداشت شدگان" از سوی موسوی و کروبی را "ورود به فاز مسلحانه" نامید و ادعا کرد که "اظهار تأسف این دو نفر از سران فتنه به معنی ورود آنها به فاز مسلحانه و حمایت صریح از تروریستها" است.
اداره سیاسی سپاه پاسداران علاوه بر این افزود: "نکته تأمل برانگیز این است که موسوی و کروبی بر مواضع گذشته خود پافشاری کرده و گفته اند: اکنون اکثریت مردم برای احقاق حقوق خود بدون هیچ گونه واهمه ای در میدان حضور دارند و خواست آنها نیز برگزاری انتخابات آزاد می باشد که متأسفانه گویا صدای اکثریت مردم شنیده نمی شود."
سایت اینترنتی"بصیرت" با اشاره به اینکه موسوی و کروبی در دیدار خود "از توهم توطئه توسط برخی مسئولان کشور سخن به میان آورده اند" به طور ضمنی آنها را به"محاربه" نیز متهم کرد و نوشت "مواضع جدید موسوی و کروبی نشان می دهد که آنها مانند تروریست ها و گروهک های محارب بخشی از پازل فتنه دشمن بوده اند."
اداره سیاسی سپاه پاسداران اتهامات دیگری هم به آقای موسوی و آقای کروبی نسبت داد و نوشت که آنها "اجازه مرزبندی حتی با تروریست های آدم کش را نیز ندارند و آنها نیز در خون ده ها شهروند بی گناهی که در فتنه بعد از انتخابات جان باختند، شریک هستند."
میرحسین موسوی و مهدی کروبی دهم بهمن ماه در واکنشی مشترک به اعدام محمدرضا علی زمانی و آرش رحمانی پور، اعلام کرده بودند: "کسانی که اقدام به اعدام آنها شد ماه ها قبل از جریان برگزاری انتخابات دستگیر شده و پرونده آنها نیز ارتباطی با حوادث انتخابات اخیر نداشته است و به گفته وکلایشان آنها تنها توانسته اند دیداری کوتاه با موکلان خود داشته باشند و مراحل دادرسی برای آنها انجام نشده است."
آنها گفتند: "چنین اقدامی برای ایجاد خوف در مردم جهت عدم حضور در راهپیمایی ۲۲ بهمن است."
میرحسین موسوی همچنین روز چهاردهم بهمن در گفتگویی با سایت "کلمه" ضمن تاکید بر اینکه "گاهی شعارهای افراطی در این زمینه بیشتر از افراط کاری های اقتدارگرایان به جنبش آسیب می رسانند"، گفت که "برای اصلاح به میدان آمده ایم، نه برای انتقام گیری و یا کسب قدرت و یا ویران گری."
آقای موسوی به رغم تهدیدها و اتهامات اخیر اداره سیاسی سپاه پاسداران، بار دیگر به اعدام های اخیر اعتراض و تاکید کرد که "بسته شدن فضای مطبوعاتی و رسانه ای و پر شدن زندان ها و کشتن بیرحمانه مردم در خیابان ها که به صورت مسالمت آمیز احقاق حقوق خود را خواستارند، نشان دهنده حضور ریشه های استبداد و دیکتاتوری باقیمانده از نظام شاهنشاهی است".
آقای موسوی گفت: "عملا این نیروهای امنیتی و نظامی هستند که بر پرونده های قوه قضاییه حکم می رانند".
او افزود: "مردم دنبال آزادی و عدالت هستند و متوجه اند که دستگیری ها و اعدام ها با اغراض سیاسی و در تعارض با قانون اساسی و قوانین رایج صورت می گیرد".
واکنشهای متفاوت به اظهارات احمدینژاد در مورد مبادله سوخت هستهای
در حالی که آمریکا، بریتانیا و روسیه به اظهارات تازه محمود احمدی نژاد در مورد تبادل سوخت هسته ای واکنش مثبت ولی محتاطانه نشان داده اند، فرانسه و آلمان می گویند که به این اظهارات خوشبین نیستند.
یکی از سخنگویان وزارت امور خارجه آمریکا امروز به بی بی سی گفت که اگر ایران آماده پذیرش پیشنهاد سال گذشته آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد تبادل سوخت باشد، این خبر خوبی محسوب می شود اما اگر ایران واقعا در این مورد جدی است، باید آن را از طریق آژانس بین المللی انرژی اتمی مطرح و پیگیری کند.
روسیه و بریتانیا هم این اظهارات را نشانه ای از امکان توافق ایران با پیشنهاد سال گذشته گروه ۱+۵ دانستند.
سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به خبرنگاران گفت: "اگر ایران آماده بازگشت به توافقنامه نخست باشد، ما فقط می توانیم موافقت خود را با این موضوع اعلام کنیم".
وزارت خارجه بریتانیا هم با انتشار بیانیه ای صحبت های آقای احمدی نژاد را "نشانه ای مثبت" از تمایل ایران برای تعامل با جامعه جهانی دانست، اما در عین حال بر "حیاتی بودن" ادامه مذاکرات تاکید کرد.
در بیانیه وزارت امور خارجه بریتانیا آمده است که این اظهارات "نیاز برای مذاکراه" با اعضای گروه ۱+۵ را منتفی نمی کند.
احمدی نژاد چه گفت؟
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران دیشب (سه شنبه ۱۳ بهمن - ۲ فوریه) در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که از نظر او تبادل سوخت ۳ و نیم درصد ایران با سوخت ۲۰ درصد اشکالی ندارد.
او حتی کسانی را که در داخل ایران با این پیشنهاد مخالفت کرده بودند، به "همراهی ناخودآگاه با صهیونیست ها" متهم کرد.
آقای احمدی نژاد گفت: "همکاران ما پیشنهاد داده بودند که تبادل سوخت ۳ و نیم درصد با سوخت ۲۰ درصد در سه مرحله انجام شود و نظر طرف های خارجی این بود که این مسئله از لحاظ فنی امکان پذیر نیست و این حرف درستی بود".
او در بخش دیگری از سخنانش گفت: "حتی اگر ما سوخت ۳ و نیم درصد را در اختیار آنها قرار دهیم، مشکلی وجود ندارد. البته برخی ها در داخل سر و صدا کردند و گفتند که آنها سوخت را می گیرند و سوخت نمی دهند. ما پاسخ دادیم که اگر ندهند چه می شود؟ حرف چه کسی اثبات می شود؟ اگر آنها به تعهد خود عمل نکنند اثبات می شود که حرف آنها درست نبوده است و دست آژانس و امضاءکنندگان قرارداد رو می شود و دست ما باز می شود که کارهای خود را خودمان انجام دهیم".
پیشنهاد خارج کردن بیش از ۷۰ درصد ذخیره اورانیوم غنی شده ایران از این کشور، با مخالفت هایی در میان جناح های مختلف سیاسی ایران رو به رو شده بود، از جمله علی لاریجانی، رئیس مجلس و میرحسین موسوی، از رهبران مخالفان دولت به آن اعتراض کرده بودند.
بدبینی و تردید فرانسه و آلمان
عدم موافقت ایران با این پیشنهاد باعث شد که تلاش کشورهای غربی برای اعمال تحریم های شدیدتر علیه ایران، به ویژه در هفته های اخیر شتاب پیدا کند، اما اکنون به نظر می رسد که اظهارات تازه رئیس جمهوری ایران، بر این تلاش ها اثر می گذارد.
برنارد کوشنر، وزیر امور خارجه فرانسه روز چهارشنبه ۱۴ بهمن (۳ فوریه) در این مورد به خبرنگاران گفت که برداشت شخصی او از موضع گیری تازه آقای احمدی نژاد این است که "آنها در تلاش اند تا زمان بخرند".
آقای کوشنر همچنین افزود که او "'گیج" شده است و حتی تا حدی در این مورد "بدبین" است.
گیدو وسترولا، وزیر امور خارجه آلمان هم در واکنشی مشابه گفته است: "در سال های اخیر در پرونده هسته ای ایران شاهد مانورهای زیادی از سوی این کشور بوده ایم، به همین دلیل است که باید اقدامات عملی آنها را در نظر بگیریم، نه حرف ها را"
طرح پیشنهادی آژانس در مورد تبادل سوخت هسته ای با ایران بر اساس گفت و گوهای گروه ۱+۵ با نمایندگان ایران در ژنو تنظیم شده بود.
نمایندگان ایران ابتدا در روز اول اکتبر ۲۰۰۹ در ژنو به طور اصولی با این طرح موافقت کرده بودند، اما ایران بعدا با جزئیات این طرح مخالفت کرد و هنوز آن را نپذیرفته است.
صالحی: توافق نهایی به دست نیامده است
در همین حال علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کرده است که گفت و گوی هسته ای با غرب ادامه دارد و هنوز "توافق نهایی" در این زمینه حاصل نشده است.
در طرح اولیه که از سوی آژانس بین الملی انرژی اتمی مطرح شده بود، پیشنهاد شده بود که بخش اعظم ذخیره اورانیوم غنی شده ایران به منظور کاستن از نگرانی های غرب در مورد احتمال استفاده از آنها در یک برنامه نظامی احتمالی، از ایران خارج شود.
ایران همواره هر گونه تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی را رد کرده است و برنامه هسته ای این کشور را صلح آمیز توصیف می کند.
اظهارات اخیر آقای احمدی نژاد در شرایطی مطرح شده است که توقع می رود اعضای گروه ۱+۵ به زودی برای تصویب تحریم های بیشتر علیه ایران تشکیل جلسه دهند.
کروبی: آرمانهای فراموش شده انقلاب را مطالبه می کنیم
مهدی کروبی ضمن دعوت به شرکت در راهپیمایی 22 بهمن، مقامات حکومتی را به نادیده گرفتن قانون و حقوق مردم متهم کرده و توصیه هایی را برای جنبش اعتراضی مردم مطرح ساخته است.
روز چهارشنبه، 14 بهمن (3 فوریه)، سایت سحام نیوز، متعلق به حزب اعتماد ملی، بیانیه مهدی کروبی، دبیرکل حزب و از رهبران مخالف دولت را که به مناسبت نزدیک شدن سالگرد انقلاب اسلامی صادر شده منتشر کرد که در آن، آقای کروبی دلیل ادامه مخالفت خود با دولت را تشریح کرده، نظراتی را در مورد حرکت اعتراضی مردم بیان داشته و پیشنهادهایی را برای حل معضلات کنونی کشور ارائه داده است.
در آغاز این بیانیه، آقای کروبی ابراز امیدواری کرده است که نکاتی را که در مورد شرایط کشور مطرح می کند باعث شود مسئولان و دلسوزان نظام "عاقلانه، عادلانه، منصفانه و به دور از حب و بعض های سیاسی، جریانی و جناحی" به آنها توجه کنند و یادآور شده است که "مهدی کروبی از لحاظ سن و سال دیگر در وضعیتی نیست که رفتار او را بتوان با انگیزه های سیاسی و رسیدن به پست و مقام دنیوی تخطئه نمود."
آقای کروبی در توجیه انگیزه موضعگیری های سیاسی خود گفته است در صورتیکه در پی برخورداری از زندگی آرام و بی دغدغه بود، در شرایط کنونی از سیاست کناره می گرفت اما چنین روشی را به دور از "جوانمردی و مسلمانی" دانسته و به همین دلیل هم "به دفاع از حقوق شرعی و قانونی و آزادی های مشروع مردم پرداخته و خواهم پرداخت" و این اقدام را "پیمان ناگسستنی مهدی کروبی با ملت بزرگ ایران" توصیف کرده است.
آقای کروبی خود را "بنده خدا، فرزند ایران و سرباز مردم" خوانده و با اشاره به نزدیک بودن سالگرد انقلاب اسلامی، از همه خواسته است تا "آرام و با صلابت"در راهپیمایی 22 بهمن شرکت کنند و افزوده است "در این روز می کوشیم تا دستاوردها و آرمان های امید بخشی را که برخی از آنها یا به فراموشی سپرده شده یا به انحراف رفته را با صبر و استقامت و پرهیز از خشونت زبانی و فیزیکی مطالبه کنیم."
مهدی کروبی گفته است که این مطالبات "حق مردم است که در انقلاب 57 عده مردم با جمهوری اسلامی بوده" و کسانی راکه "صاحبان قدرت خوانده" متهم ساخته که این عهد را "در صندوقخانه قدرت پنهان ساخته اند."
وی روز 22 بهمن را روز مردم خوانده و در اشاره ای تلویحی بر لزوم تبعیت حکومتگران از قانون اساسی و خواست ملت، سخنان سید حسن مدرس، روحانی و سیاستمدار مشهور اواخر دوره قاجاریه، در تقاوت بین ولایت پیغمبر و معصومان و ولایت غیرمعصوم را نقل کرده که گفته بود به استثنای پیغمبر و معصومان، اعتبار و اختیارات هر حاکمی "از جانب ملت است، در این صورت وظیفه او اجرای دستوری است که ملت به او می دهد ... قانون اساسی دستوری است که ملت به آن شخص می دهد و آن حاکم و سائس اگر بر طبق آن عمل نکرد، ظالم و متعدی و لازم الرفع است."
اظهارات حسن مدرس، که از روحانیون مورد احترام در جمهوری اسلامی محسوب می شده، با دیدگاه ابراز شده زا سوی برخی از روحانیون طرفدار حکومت مغایرت دارد که ولی فقیه را، با وجود اینکه از سوی اعضای مجلس خبرگان انتخاب می شود، دارای مشروعیت الهی می دانند و در نتیجه، مخالفت مردم را باعث سلب مشروعیت و لزوم برکناری رهبر نمی دانند.
خدشه دار شدن ارکان نظام
این بیانیه هشدار می دهد که "در حالی به استقبال سالروز 22 بهمن امسال می رویم که دو رکن جمهوریت و اسلامیت نظام به شدت زیر سئوال رفته" و می افزاید که "انتخابات ریاست جمهوی دهم همراه شد با مهندسی آرای مردم و پاسخ ساده مردم در راهپیمایی عظیم سکوت 25 خرداد و پس از آن - رای من کو - با خشونت و سرکوب مواجه و موجب شکسته شدن دیوارهای اعتماد میان مردم و حاکمیت شد."
آقای کروبی گفته است که "مردم خوب می دانند و مسئولان حکومت نیز باید بدانند که راه حل مشکلات پیش آمده نه پاک کردن صورت مساله است و نه داغ و درفش" و از مقامات حکومتی خواسته است تا مردم را در امور کشور و مطالبه حقوقشان جدی بگیرند و در جهت خواست، منافع و مصالح مردم حرکت کنند.
دبیرکل حزب اعتماد ملی همچنین از مراجع تقلید، روحانیون، حوزه های علمیه و شخصیت های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی خواسته است تا "با ارائه طرح های واقع بینانه به داد اسلام و مردم برسند" و با هشدار در این مورد که " آنچه که بر مردم می رود، چه بخواهیم و چه نخواهیم به نام اسلام و تشیع و روحانیت است" از مقامات حکومتی خواسته است تا روش خود را تغییر دهند و "بدانند که نه سکوت و عقب نشینی ما و نه تهدید و ارعاب و خشونت آنان، مشکل را حل نمی کند."
مهدی کروبی در بخش دیگری از بیانیه خود از شرایط سخت مردم از لحاظ افتصادی، سیاسی و امنیتی و "به ویژه بی توجهی به حقوق شهروندی" سخن گفته و افزوده است که "انکار این شرایط، حقیقت و واقعیت را تغییر نمی دهد ولو آنکه نام آن را عده ای 'فتنه' و عده ای دیگر 'بحران' یا واژه دیگری بگذارند."
آقای کروبی مقامات دولتی را متهم کرده است که "نه تنها تلاش می کنند معضل را نبینند، و آن را نپذیرند بلکه سعی می کنند واقعیت های تلخ موجود را با شبیه سازی های ناشیانه و بچگانه، وارونه جلوه دهند، فلذا قدمی در جهت علاج آن بر نمی دارند" و در اشاره ای تلویحی به ابراز آمادگی محمود احمدی نژاد برای مشارکت در اداره امور جهان، گفته است "در حالیکه ازاداره امور ساده کشور درمانده اند، ادعای امور جهان را دارند."
دبیرکل حزب اعتماد ملی در بیانیه خود تلویحا شکاف بین طرفداران دولت محمود احمدی نژاد را یادآور شده و گفته است که "افزایش مشکلات اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اخلاقی، صدای دوستان و هم پیمانان مجلسی خودشان را هم در آورده و علیرغم شعار عدالت و مهرورزی و خدمت به بندگان خدا، نابرابری و تبعیض در جامعه موج می زند و تبعیض و فساد دولتی به حدی افزایش یافته که بنا بر آخرین آمارهای بین المللی، کشورمان در این امر با سقوط معنی داری، در رتبه 168 دنیا قرار گرفته است."
مهدی کروبی با نقل اظهاراتی از آیت الله خمینی در انتقاد از فرهنگ چاپلوسی، از رواج "تزویر، چاپلوسی، دروغ و رواج مدح و ثنا" انتقاد کرده و گفته است که "از یکسو، متملقان پست و از سویی دیگر، افراطی های بی مایه، میدان داری می کنند و عرصه را بر عالمان و اندیشمندان و عقلا تنگ نموده اند" در حالیکه "بی هویت های خشک مغز با چشمان بسته و دهان های باز، در کمال امنیت، بدون پروا، مداحی و خودفروشی می کنند و با ایراد تهمت و افترا، عرصه را بر پاکان و نیکان تنگ کرده اند."
در ادامه این بیانیه، پیشنهادهایی برای حل معضلات کنونی کشور و همچنین توصیه هایی برای شرکت کنندگان در جنبش اعتراضی مطرح شده است.
پیشنهاد به حکومت و هشدار به معترضان
نخستین پیشنهاد مهدی کروبی به حکومت، رعایت تمامی اصول قانون اساسی و از جمله حق انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان در همه انتخابات و حذف "بدعت زشت شورای نگهبان" در اعمال نظارت استصوابی است که، به گفته او، به معنی سلب حق قانونی انتخاب شدن از تمام ایرانیان، از جمله چهره های شاخص، است و در حالیکه "میزان باید فقط رای ملت باشد، نه گزینشی و مهندسی آرای مردم بر اساس سلایق عده ای خاص."
پیشنهادهای بعدی آقای کروبی شامل آزادی بی قید و شرط زندانیان سیاسی، ایجاد فضای باز مطبوعاتی، به رسمیت شناختن نقد و نقادی، بازگرداندن آرامش به دانشگاهها و برداشتن "فضای امنیتی و جو پلیسی و محیط رعب و وحشت" است که، به گفته او، زمینه ساز وحدت و همکاری نیست.
مهدی کروبی در این بیانیه "بایدهای فراوانی" را هم متوجه جریان اعتراضی می داند و به معترضان توصیه می کند که "مبادا تمامیت خواهان شما را به ساختار شکنی وادار نموده که این امر خواست مخالفان و دشمنان حرکت مسالمت آمیز شماست" و هشدار می دهد که ممکن است "عوامل نفوذی و بیگانگان و اجانب در صفوف شما رخنه نموده و ارزش های دینی و اخلاقی و ملی شما را خدشه دار نمایند."
آقای کروبی در مورد ماهیت حرکت اعتراضی مردم می نویسد که "من رسما اعلام می کنم که دوستان و یاران ما از مقدمات و نتایج انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم و سرنوشت رای شان سئوال داشتند، آنان حقوق شرعی و قانونی خود را با تاکید بر اسلام و نظام و منافع ملی، آنهم با سکوت و آرامش مطالبه نمودند که جا دارد از عوامل اجرایی، نظارتی، امنیتی، پلیسی و رسانه ای سئوال شود که چه کردید که چنین شد و چرا کار به اینجا کشید؟"
دبیرکل حزب اعتماد ملی در پایان این بیانیه دیدگاه خود را در مورد ماهیت جنبش اعتراضی هم مطرح می کند و می نویسد که این حرکت "یک ایدئولوژی فراگیر نیست که خط کشی های سفت و سخت داشته باشد و افراد را براساس آن گزینش نموده و رفتار و مسئولیت رفتار تمام حاضران در آن را بپذیرد."
آقای کروبی می نویسد که جنبش اعتراضی کنونی "برای دفاع از عقیده یا مرام سیاسی و دینی خاصی نیست و طبعا افراد موجود در آن دارای آرا و عقاید گوناگونی هستند که هریک از ما می توانیم با آنها موافق یا مخالف باشیم" اما تاکید می کند که "فصل مشترک این جنبش، استیفای حق رای، انتخابات آزاد، آزادی مطبوعات، آزادی بی قید و شرط زندانیان سیاسی، اصلاح شیوه حکومت داری و قانون مداری و رعایت حقوق شهروندی مردم است."
مهدی کروبی در پایان هشدار می دهد که "بدون شک بالا بردن مطالبات و انحراف از اهداف ذکر شده دستاویزی برای سرکوب خشن این حرکت می گردد" و می افزاید "من به عنوان پدری پیر، به جوانان عزیز، و به عنوان برادری سرد و گرم چشیده و آب از سر گذشته، به پیران و میانسالان عزیز عرض می کنم که طرح مباحث دیگری به جز خواسته به حق و قانونی، انحراف از مسیر است و این خواست مخالفان این جنبش و در مواردی، ساخته و پرداخته آنان یا عوامل نفوذی می باشد."
ایران موشک تحقیقاتی به فضا پرتاب کرد
چند طرح ساخت و پرتاب ماهواره در تهران رونمایی و افتتاح شده است.
روز چهارشنبه، 14 بهمن (3 فوریه)، رادیو و تلویزیون دولتی ایران گزارش کرد که در مراسمی به مناسبت "روز ملی فناوری فضایی" که در محل سالن اجلاس سران در تهران برگزار شد از ماهواره ملی طلوع، نمونه مهندسی ماهواره ملی مصباح 2، ماهواره نوید علم و صنعت و نمونه مدل اولیه ماهواره بر سیمرغ و موتور این ماهواره بر رونمایی و یک راکت کاوشگر به فضا پرتاب شد.
در این گزارش آمده است که محمود احمدی نژاد، وزير علوم و تحقيقات و فناوري، وزير دفاع، وزير آموزش و پرورش و وزير ارتباطات در این مراسم حضور داشتند و طی آن، نخستین مرکز پردازش تصاویر ماهواره ای ایران و آزمایشگاه سه بعدی مجازی ماهواره ای هم افتتاح و راکت کاوشگر 3 نیز با پیام محمود احمدی نژاد به فضا پرتاب شد.
سال گذشته در روز 14 بهمن، مقامات جمهوری اسلامی پرتاب ماهواره بر سفیر 2 حامل ماهواره ملی امید را اعلام داشتند و گفتند که این تجهیزات توسط مهندسان ایرانی طراحی و در سازمان صنایع هوا فضای جمهوری اسلامی تهیه شده است.
تلویزیون جمهوری اسلامی ماموریت ماهواره ملی طلوع را که روز چهارشنبه به فضا پرتاب شد تصویر برداری تک طیفی با تفکیک پذیری 50 متر و ذخیره و ارسال داده های تصویری به ایستگاه های زمینی دریافت تصویر توصیف کرده است.
براساس این گزارش، تصاویر تهیه شده توسط ماهواره طلوع می تواند در نقشه برداری زمین در مقیاس بزرگ، مطالعه و بررسی حوضچه های آبی و دریاها، مشاهده و ارزیابی آسیب های زیست محیطی و مطالعات علمی در زمینه منابع طبیعی به کار رود.
برای این ماهواره، که از نوع ارتفاع پائین معرفی شده، دو سال عمر مفید پیش بینی شده است.
به گفته منابع خبری ایران، کاربرد ماهواره مصباح 2 مخابراتی و ماموریت اصلی آن کسب دانش فنی و آزمایش ماهواره ای به صورت بومی به منظور طراحی و پرتاب یک ماهوراه نزدیک به زمین و ایجاد یک شبکه ارتباطی ماهواره ای برای ارتباط با کاربران در مناطق دورافتاده ایران با دیگر نواحی جهان است.
موشکهای جدید
ماهواره نوید علم و صنعت نیز نخستین ماهواره علمی دانشجویی کشور معرفی شده که ماموریت آن تصویربرداری از زمین است.
در مراسم روز چهارشنبه، نمونه اولیه موشک ماهواره بر سیمرغ نیز نمایش داده شد که براساس گزارش منابع خبری جمهوری اسلامی، قادر است در صورت نصب موتورهای پیشرفته، ماهواره هایی به وزن تا یکصد کیلومتر را در مدار پانصد کیلومتری زمین قرار دهد.
مدل اولیه یک موتور خاص ماهواره بر نیز در همین مراسم به نمایش گذاشته شد.
در جریان این مراسم، سرتیپ پاسدار احمدی وحیدی، وزیر دفاع، در سخنانی در مورد راکت کاوشگر 3 گفت که این موشک همراه با یک کپسول زیستی حاوی موجودات زنده به فضا پرتاب شده که به گفته خبرگزاری ایلنا، متشکل از کرم خاکی، لاک پشت و موش بوده است.
پایگاه اطلاع رسانی دولت هم در این مورد گفته است که پرتاب این کپسول زیستی امکانات جدیدی را برای فعالیت های علمی در عرصه فناوری فضایی در اختیار ایران قرار می دهد.
جمهوری اسلامی در دو سال اخیر برنامه هایی را برای تولید و پرتاب ماهواره به فضا اعلام کرده که ظاهرا برخی از این برنامه ها نیز تحقق یافته است.
اجرای این برنامه ها در مواردی با ناخرسندی برخی کشور ها مواجه شده که با توجه به بی اعتمادی خود نسبت به حکومت جمهوری اسلامی، نسبت به احتمال بهره برداری نظامی از این امکانات ابراز نگرانی کرده اند.
با توجه به تحولات اخیر ایران، که به گفته مخالفان دولت شامل تسلط بیشتر نهادهای نظامی و امنیتی بر کشور و اقدامات بی سابقه دولت در ایجاد اختلال در دسترسی مردم به امکانات ارتباطی و اطلاع رسانی بوده، برنامه های اعلام شده در روز چهارشنبه احتمالا نگرانی هایی را بر می انگیزد.
در عین حال، مقامات جمهوری اسلامی بر صلح آمیز بودن برنامه های فضایی خود تاکید ورزیده و گفته اند که هدف از اجرای این برنامه ها، دستیابی به فناوری پیشرفته چهت استفاده علمی و صنعتی از امکانات ماهواره ای و موشکی بوده است.
0 comments:
ارسال یک نظر