بيانيه مجمع مدرسين و محققين حوزه علميه قم پيرامون حوادث ناگوار اجتماعي

جرس: مجمع مدرسين و محققين حوزه علميه قم پيرامون حوادث ناگوار اجتماعي بیانیه ای منتشر کرد. دربخشی از این بیانیه آمده است: "حوادث بسيار تلخ و ناگواري در جای جای کشورمان همواره در حال وقوع است كه نشان از آشفتگی و اختلال جدی در ساحات مختلف امنیت افراد و جامعه دارد. و كمتر روزي است كه ما شاهد گزارش حوادث غم انگيز در مطبوعات نباشيم هر چند كه اين حوادث در ظاهر بسیار با هم متفاوت اند ولی همه آنها را می توان با عنوان سلب و اختلال امنیت نامید كه در حوزه هاي تجاري ،صنعتي ، فرهنگي و اخلاقي مشهود و ملموس است. آمار بالاي طلاق ، اعتياد ،خودكشي و قتل ، نزاع هاي خياباني و هتك حرمت به نواميس مردم و نيز بحران هاي اقتصادي در نوسانات قيمت ارز و طلا و كالاهاي پايه اي بخشي از نا امني در جامعه را نشان مي دهد."

 در ادامه این بیانیه آمده است:" حکومت مقتدر نمی تواند در غیاب مردم پدید آید. جلب اعتماد و همکاری مردم و تکیه بر قدرت بی پایان آنها نه فقط در شعار بلکه در برنامه ریزی و عمل ،اصلی ترین سرمایه هر حکومت است ."

به گزارش جرس، متن کامل این بیانیه بشرح زیر است:

بسمه تعالی
من اصبح و لم يهتم بامور المسلمين فليس بمسلم
امنیت و آرامش از ضروری ترین نیازهای فردی و اجتماعی انسان و از مهم ترین مسئولیت های حکومت ها است. با تنوع و تعدد ابعاد وجود و ساحات زندگی انسان مقولات گوناگون امنیت نیز متعدد و متنوع می شود و با پیچیده شدن جوامع ،امنیت نیز دست خوش پیچیدگی می گردد. امنیت جانی ،امنیت اجتماعی ،امنیت اقتصادی ،امنیت اخلاقی ،امنیت قضایی و انواع دیگری از امنیت، فهرست بلند نیاز جامعه را به امنیت نشان می دهد. شاید بتوا ن برقراری امنیت وجلو گیری از هرج ومرج و تعدی و تجاوز را اولین وظیفه هر نوع حکومتی دانست که علي رغم تحول و توسعه انواع و انحاء حکومت از دوران باستان ،تا کنون ثابت مانده است .حکمرانان و ارباب قدرت معمولا از طریق تاکید بر همین وظیفه حکومت است که به بسط وتقویت ابزار قدرت خود می پردازند .بكارگيري قدرت البته با مقوله امنیت در ارتباط است ولی همه اقتداری که یک حکومت برای برقراری انواع امنیت در جامعه بدان محتاج است در زور و فشار خلاصه نمی شود .شناخت درست از جامعه و عوامل تاثیر گذار در آن، درک درست از تعاملات اجتماعی و نیاز های فردی، برقراری رابطه مثبت میان حکومت وآحاد جامعه و اعتماد عمومی به حکومت و عوامل فراوان دیگری باید دست به دست هم دهد تا حکومتی مقتدر و جامعه ای امن پدید آورد.

مع الاسف حوادث بسيار تلخ و ناگواري در جای جای کشورمان همواره در حال وقوع است كه نشان از آشفتگی و اختلال جدی در ساحات مختلف امنیت افراد و جامعه دارد. و كمتر روزي است كه ما شاهد گزارش حوادث غم انگيز در مطبوعات نباشيم هر چند كه اين حوادث در ظاهر بسیار با هم متفاوت اند ولی همه آنها را می توان با عنوان سلب و اختلال امنیت نامید كه در حوزه هاي تجاري ،صنعتي ، فرهنگي و اخلاقي مشهود و ملموس است. آمار بالاي طلاق ، اعتياد ،خودكشي و قتل ، نزاع هاي خياباني و هتك حرمت به نواميس مردم و نيز بحران هاي اقتصادي در نوسانات قيمت ارز و طلا و كالاهاي پايه اي بخشي از نا امني در جامعه را نشان مي دهد. براستی در کجا و در چه شرايطي زندگی می کنیم و به کدام سو روانیم (فاين تذهبون ) و در برابر اين ناراستي ها چه برنامه و راهكاري ارائه مي كنند ؟حفظ و حراست از ارزش هاي انساني و اسلامي كه همواره از آن دم مي زنيم به عهده چه كساني است و به چه سر انجامي رسيده است ؟ هزينه كردن بودجه هاي سنگين درحوزه هاي تبليغي و ارشادي بويژه در رسانه ملي چه دست آوردي بويژه براي نسل جوان داشته است ؟ مسئولیني که به دنبال اداره جهان و ارائه الگوی ایران به همه کشورها هستند چه می کنند؟

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم به عنوان یک تشکل روحانی و حوزوی خود را در برابر ملت و دین و آیین به لحاظ اخلاقی مسئول می داند و شرایط موجود آرمانی نیست که ملت ما برای آن سالها مجاهدت نمود و نفس و نفیس خود را نثار کرد البته ما جز تذکر و مطالبه از مسئولین امر راهی پیش رو نداریم. به همین جهت نکاتی را معروض می داریم، باشد که مسموع و مقبول افتد .

1- چنانكه امير المومنين علي عليه السلام مي فرمايد :«ادبار الدول باربعة ،تقديم الاراذل و تاخير الافاضل و التمسك بالفروع وتضييع الاصول»چهار چيز حكومت ها را به سراشيبي نابودي و سقوط مي كشاند اول: مسئوليت ها را به دست نا اهلان سپردن. دوم: از دانشمندان و اهل فن استفاده نكردن .سوم: پيگيري مسايل جزيي و فرعي و دست چندم جامعه. چهارم: و مسايل اساسي و ريشه اي را وا نهادن. با كمال تاسف بايد اعتراف كرد كه جامعه ما به چنين سمت و سويي در حركت است و گوش شنوايي نسبت به نصايح اهل حل و عقد نداشته و خود را از مشاوره با متخصصان در حوزه هاي مختلف محروم داشته است و منتقدان دلسوز را معاند دانسته و براي آنان خط و نشان مي كشند.

2- همانطور كه پيامبر اسلام صلي الله عليه وآله فرمودند:جامعه انسانی یک پیکره مرتبط و به هم پیوسته است (الناس كالجسد الواحد). ایجاد فشار و اختلال در یک بخش، سایر بحشها را هم تحت تاثیر قرار می دهد. مثلا امنیت اقتصادی با بی ثباتی سیاسی قابل جمع نیست و یا از یک جامعه گرفتار در رفتارهای استبدادی نمی توان توقع اخلاق کریمه داشت .

3- ارزش و جايگاه درست حكومت آن جايي است كه زمامدارن در مقام استيفاي حقوق شهروندان بر آمده و با باطل ستيز كنند چنانکه امیرالمومنین (ع)فرمودند:اگر حاكمان به وظيفه خود عمل كنند :«فصلح بذلك الزمان ويئست الامطامع الاعداء» و نيز آن حضرت (ع) مي فرمايد:اگر در دست داشتن قدرت و حکومت به احقاق حق نیانجامد از کفش کهنه بی ارزش تر است . و باز همچنانكه حضرتشان فرمودند و همه عقلا هم می پذیرند برقراری امنیت از بارزترین مظاهر احقاق حق است. اگر در جامعه ما پس از انقلاب ریئس را مسئول نامیده اند حاکی از واقعیتی است که از آن گریزی نیست .

4- حکومت مقتدر نمی تواند در غیاب مردم پدید آید. جلب اعتماد و همکاری مردم و تکیه بر قدرت بی پایان آنها نه فقط در شعار بلکه در برنامه ریزی و عمل ،اصلی ترین سرمایه هر حکومت است .

5- طبع جامعه تعادل خواه است ،افراط و تفریط ، تندروی و زیاده خواهی جامعه را مختل می کند، چنان كه قرآن كريم ملت مسلمان را امت وسط و معتدل ناميده است و علي (ع)افراط و تفريط را انحراف از حق مي داند .با كمال تاسف جامعه ايران به دو قطبي شدن (افراط و تفريط)در حركت است . و بعضا اين افراط و تفريط جامعه را به هلاكت مي كشاند.

6- شاید بتوان زخمی عمیق را برای مدتی پنهان کرد یا درد ناشی از آن را با گزارش هاي تحريفي تسکین داد، اما این امر محدود و موقت است. نادیده گرفتن و پنهان کاری تنها نتیجه ای که دارد از دست رفتن بیش از پیش اعتماد عمومی است. رسانه ها باید چشم های بیدار جامعه باشند و ملت ما باید قبل از اینکه اخبار فاجعه آمیز و آمار تکان دهنده را از رسانه های بیگانه بشنود ، رسانه های رسمی و ملی بايد عهده دار انعکاس اخبار و واقعیتهای جامعه هر چند تلخ و ناخواسته، باشند .بر اين باوريم اگر مديريت اجتماعي با اين شيوه فعلي ادامه يابد ديري نخواهد شد كه اين ناامنيها فراگير شود و جمهوري اسلامي را با خطري جدي مواجه سازد.

مجمع مدرسين و محققين حوزه علميه قم
تاريخ 5/4/1390

0 comments:

ارسال یک نظر