رئیس قوه قضاییه هم به جمع مخالفان علوم انسانی پیوست

ما با قاطعيت اعلام مي‌كنيم، غرب آگاهانه يا ناآگاهانه با صادر كردن علوم انساني با پيش‌فرض‌هاي خاص خودش ارزش‌هاي جامعه ليبرالي را صادر مي‌كند و كساني كه از اين علوم انساني موجود دفاع مي‌كنند.

به گزارش اداره كل روابط عمومي و تشريفات قوه قضاييه، آيت‌الله صادق‌آ‌ملي لاريجاني رئيس قوه‌قضاييه در جلسه امروز مسئولان عالي قضايي گفت: برخلاف گفته عده‌اي، ما با علوم انساني نه مخالفيم و نه حمله سازمان‌يافته‌اي عليه علوم انساني داريم و نه از گسترش علوم انساني بيم‌ناكيم. آنچه ما مطرح مي‌كنيم اتفاقاً بحثي بسيار دقيق و موشكافانه است و در ميان فيلسوفان دقيق‌النظر غربي هم طرفداران بسياري دارد و آن اين است كه علوم انساني همواره داراي پيش‌فرضهايي است كه برخي متافيزيكي و برخي معياري يا normative اند. 

وي افزود: پرسش اساسي اين است علوم انساني كه در غرب تحقيق مي‌شود و توسعه مي‌يابد و به كشورهاي ديگر صادر مي‌گردد، چه پيش‌فرضهايي دارد؟ و آيا صحيح است كه كشوري اسلامي مثل ايران، منابع مالي اعم از منابع نفتي يا مالياتي را صرف ترويج نوعي از علوم انساني كند كه با پيش‌فرض‌هاي الحادي يا مادي يا اطلاقي مخالف اسلام تدوين شده‌اند؟ پرسش اول سياسي نيست، گرچه آثار بسيار مهم سياسي هم دارد. بحثي كاملاً فلسفي و نظري است و پرسش دوم، پرسشي عملي و استراتژيك است. 

لاريجاني ادامه داد: ما با قاطعيت اعلام مي‌كنيم، غرب آگاهانه يا ناآگاهانه با صادر كردن علوم انساني با پيش‌فرض‌هاي خاص خودش ارزش‌هاي جامعه ليبرالي را صادر مي‌كند و كساني كه از اين علوم انساني موجود دفاع مي‌كنند، نه اين است كه از نفس علوم انساني دفاع مي‌كنند كه ما هم حامي جدي ترويج و توسعه آن هستيم بلكه از پيش‌فرض‌هاي انسان‌شناسانه و هستي‌شناسانه خاص آن دفاع مي‌كنند كه كاملاً قابل ترديد و بلكه غيرقابل قبولند. 

رئيس قوه قضاييه در ادامه تصريح كرد: اين سخن و تحليل نسبت به علوم انساني كه نياز به توضيح فراوان دارد سخن كاملاً دقيقي است و اينكه ديده مي‌شود در برخي رسانه‌هاي غربي و راديوها و سايت‌ها عليه عرايض اينجانب جهت‌گيري‌هاي تندي كرده‌اند نه از باب نقد عالمانه يك سخن است بلكه اولاً ناشي از اين است كه بسيار فراتر از فهم رسانه‌اي آنان است و ثانياً خوف آن دارند كه اگر اين بحث مهم در جهان اسلام زنده شود و بارگيري عالمانه شود و پيش‌فرض‌هاي انسان‌شناسانه و هستي‌شناسانه آنان رو شود، علوم انساني غربي با چالش‌ جدي روبرو گردد. سالهاست كه عينيت علوم انساني به معناي پوزيتويستي آن، زير سوال رفته است. چشمها را بايد شست، جور ديگر بايد ديد. 

آملي لاريجاني در بخش ديگري از سخنانش گفت: شنيده‌ام برخي از اساتيد فلسفه غربي از عرايض بنده اظهار نگراني كرده‌اند و برخي از نويسندگان راديوهاي غربي، اين سخنان را ناشي از فلسفه‌ اسلامي كه اكنون زوال پيدا كرده است، دانسته‌اند! در پاسخ اين اتهامات مي‌گويم «عذرك جهلك» اتفاقاً با پيروي از منطق عقل سليم و در طلب حق، بنده و امثال بنده بهره وافي از وقت و عمرمان را در علوم انساني غربي گذاشته‌ايم، ولي انصافاً و در جهت عكس آنها چنين كرده‌اند؟! آيا تحقيقات فيلسوفان بزرگ مسلمان همچون ملاصدرا و اصوليان بزرگي همچون محقق اصفهاني از آراء راسل، سارتر و هايدگر و .... كمتر است؟ به نظر بنده قابل قياس نيست. 

در ادامه اين جلسه راجع به چگونگي استفاده از فضاي مجازي و فن‌آوري‌هاي نوين در خدمت‌رساني دستگاه قضايي بحث و بررسي صورت گرفت.

0 comments:

ارسال یک نظر