چند خبر از بی بی سی فارسی

چین با تحریم بیشتر ایران مخالفت کرد

وزیر امور خارجه چین هشدار داده است که گفت و گو در مورد تشدید تحریم ها علیه ایران ممکن است به پیچیده تر شدن شرایط و شکست تلاش های دیپلماتیک منجر شود.

یانگ جیچی که به فرانسه سفر کرده است، روز پنجشنبه ۱۵ بهمن (۴ فوریه) گفت که ایران هنوز راه مذاکره را کاملا نبسته و به جای بحث بر سر تحریم های بیشتر، باید به مذاکره مستقیم با این کشور ادامه داد.

پیش تر منابع دیپلماتیک در سازمان ملل از آغاز گفت و گوهای غیر رسمی در مورد سرفصل های مربوط به اعمال تحریم های جدید علیه ایران خبر داده بودند.

این منابع گفته بودند که آمریکا پیش نویسی را در میان نمایندگان کشورهای اروپایی توزیع کرده است که در آن مواردی چون افزایش محدودیت های اعمال شده بر سفرهای خارجی مقامات ایرانی، انسداد دارایی های کسانی که با صنایع اتمی ایران ارتباط دارند و ایجاد محدودیت برای فعالیت های بانک مرکزی ایران در نظر گرفته شده است.

این در حالی است که محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، سه شنبه شب در یک برنامه تلویزیونی، در مورد پیشنهاد مبادله سوخت هسته ای با ایران سخنانی گفته بود که با مواضع قبلی ایران تفاوت داشت.

او گفت که تبادل ذخیره اورانیوم غنی شده ایران با غنای ۳ و نیم درصد با سوخت ۲۰ درصد از نظر او اشکالی ندارد و با تحویل دادن ذخیره اورانیوم ایران به آژانس برای تبدیل به سوخت به طور اصولی مخالف نیست.

آژانس بین المللی انرژی اتمی چند ماه قبل پیشنهاد کرده بود که بیش از ۷۰ درصد از ذخیره اورانیوم غنی شده ایران به خارج از این کشور منتقل و به جای آن میله های سوخت قابل استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران به این کشور داده شود.

آمریکا و متحدان اروپایی اش در مورد هدف های برنامه هسته ای ایران تردید دارند و از احتمال تلاش این کشور برای ساخت بمب اتمی نگرانند؛ خروج بخش اعظم ذخیره اورانیوم غنی شده از ایران می تواند این نگرانی ها را دست کم تا مدتی کاهش دهد، اما ایران تاکنون حاضر نشده است که پیشنهاد آژانس با بپذیرد.

اظهارات اخیر آقای احمدی نژاد با استقبال محتاطانه مقامات آمریکایی، بریتانیایی و روسی روبرو شد اما مقامات فرانسوی و آلمانی نسبت به آن ابراز بدبینی و تردید کردند.

آمریکا و بریتانیا می گویند که اگر ایران آماده پذیرش پیشنهاد آژانس است، باید آن را رسما به مقامات آژانس اعلام کند، اما مقامات فرانسوی می گویند که مقامات ایران احتمالا در صدد به دست آوردن وقت بیشتر هستند.

پیشنهاد مبادله اورانیوم غنی شده با سوخت اتمی را برای نخستین بار رئیس جمهوری ایران به طور علنی مطرح کرده بود، اما پس از آنکه این پیشنهاد در درون کشور با انتقاد چهره های منتقد و مخالف دولت روبرو شد، ایران از پذیرش پیشنهاد رسمی آژانس در این مورد خودداری کرد.


مبادله اجساد کشته شدگان جنگ ایران و عراق

ایران و عراق، تعدادی از اجساد کشته شدگان جنگ هشت ساله میان دو کشور را مبادله کردند.

ایران، باقی مانده اجساد ۱۱ سرباز عراقی را به کشورشان بازگرداند. روز سه شنبه نیز جسد ۹ سرباز ایرانی در شلمچه به ایران تحویل شد.

بعد از سرنگون شدن رژیم صدام حسین در عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی، این، دومین بار است که اجساد کشته شدگان در جنگ مبادله می شود.

تخمین زده می شود که صدها هزار سرباز دو کشور در طول جنگ، مفقود شده باشند. سال گذشته ایران و عراق توافق نامه ای در مورد جستجو برای یافتن باقی مانده اجساد کشته شدگان امضا کردند.

پیشتر رئیس کمیته جست و جوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح ایران گفته بود:"تبادل شهدا اگر با آهنگ فعلی پیش برود تا ۷۰۰سال آینده نیز به پایان نمی رسد زیرا ایران حدود هفت هزار مفقود الاثر در عراق دارد".

روز چهارشنبه سرتیپ میر فیصل باقرزاده در نشست "مذاکرات درباره تبادل شهدا" در شلمچه گفت:" در تبادل سال قبل، کشور عراق به ظاهر ۴۵ جسد به ما تحویل داد که بعد از بررسی های کارشناسان از میان این تعداد تنها ۱۵ جسد استخراج شد که یک جسد از آنها نیز متعلق به یک فرد عراقی بوده است".

آقای باقرزاده از عملکرد طرف عراقی کمیته تبادل ابراز نگرانی کرد و گفت که کشور عراق در رابطه با عمکرد خود برای کار مشترک تبادل کارنامه قابل قبولی ندارد.

جستجو ادامه دارد

حدود یک میلیون نفر در دوران جنگ هشت ساله ایران وعراق کشته شدند و هزاران نفر از هر دو طرف به اسارت درآمدند.

گزارشهای رسمی از ایران حاکی است که دست کم از هشت هزار سرباز ایرانی هنوز خبری در دست نیست. وزارت حقوق بشر عراق هم می گوید که این رقم در عراق به ۳۷۵ هزار تا یک میلیون نفر می رسد.

سازمان صلیب سرخ بین الملل می گوید از زمان پایان جنگ، در مجموع ۹۷ هزار اسیر دو کشور را مبادله کرده است.

بیست سال بعد از پایان جنگ، هنوز خانواده مفقودین دو طرف ، به بیمارستانها، گورستانها، ادارات پلیس و محل نگهداری کشته شدگان گمنام سر می زنند تا شاید سرنخی از عزیزانشان پیدا کنند.


انتقاد رئیس سازمان بازرسی ایران از 'تندروی ها'

مصطفی پورمحمدی، رئیس سازمان بازرسی ایران ضمن دعوت به آرامش، از "تندروی" های صورت گرفته انتقاد کرد.

آقای پورمحمدی که روز چهارشنبه ۱۴ بهمن (۳فوریه) در قم سخنرانی می کرد در این باره گفت: "بعضی ها آنقدر سوپر انقلابی نباشند که بخواهند از ولی فقیه جلو بزنند. باید دقت کنیم که پشت سر رهبر انقلاب، قدم به قدم، پا جای پای ایشان بگذاریم."

پیشتر آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران بر برخورد مطابق قانون با معترضان تاکید کرده بود و از همه خواسته بود که از حرکت خودسرانه پرهیز کنند.

با وجود این، موضع گیری ها و سخنان بعضی از مسئولین و روحانیون بلندپایه اصولگرا در ماه های اخیر از پافشاری شان در برخورد تند با مخالفان حکایت دارد .

مصطفی پورمحمدی، که در دولت قبلی محمود احمدی نژاد مدتی وزیر کشور بود، تحریم های اقتصادی و حمایت از گروه های سیاسی مخالف حکومت ایران را نمونه جنگ سخت و "تهاجم فرهنگی" را جنگ نرم نامید.

آقای پورمحمدی جریان سازی، به راه انداختن آشوب های داخلی، گسترش تهمت و شایعه در جامعه را سبب بی انگیزه شدن جوانان دانست.

او اختلافات ماه های اخیر و درگیری های پیش آمده در جریان حوادث پس از انتخابات را در جهت خواست "دشمن" ارزیابی کرد.

مصطفی پورمحمدی همچنین افزایش میزان "بی مسئولیتی و عدم تعهد به تکالیف" میان مدیران و مسئولان کشور را خواسته دشمنان و سبب تزلزل پایه های اعتقادی مردم و بدبینی آنها به نظام برشمرد.

چندی پیش آقای پورمحمدی درسخنرانی دیگری از بزرگان حوزه علمیه و مدیران کشور خواسته بود که با "فرافکنی و اتهام‌زنی و مجادلات بیهوده، فضا را متشنج نکنند".

گروهی از چهره های اصولگرای منتقد دولت و برخی از روحانیان سرشناس هم در ماه های اخیر کوشیده اند با انتقاد از "تندروی"های انجام شده در برخورد با مخالفان، از این نوع برخوردها فاصله بگیرند.


انتقاد نماینده آیت‌الله خامنه‌ای در سپاه از 'فراجناحی' بودن

نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران با انتقاد از "دو پهلو" سخن گفتن در فضای موجود سیاسی در ایران گفت: "پس از روشن شدن حق، فراجناحی عمل کردن خیانت است."

علی سعیدی در سخنرانی چهارشنبه شب خود در قم، که متن آن امروز ۱۵ بهمن (۴ فوریه) در خبرگزاری فارس منتشر شد، تاکید کرد: "زمانی که حق محور شفاف دارد، دو پهلو سخن گفتن درست نیست."

وی با اشاره به سخنان کسانی که معتقدند در جریان اختلافات سیاسی پس از انتخابات هر دو طرف مسئله باید کوتاه بیایند اظهار داشت: "موضوع دو کاندیدا تنها تا چند روز پس از انتخابات وجود داشت و پس از آن، جدال بین حق و باطل است."

سعیدی برخی "خواص" را متهم کرد که "در پشت صحنه به فتنه گران لبخند زده اند" و تاکید کرد که نمی‌توان به اعتبار اعمال گذشته هر کاری انجام داد.

آقای سعیدی از کسی نام نبرد، اما این سخنان در شرایطی بیان می شوند که در در هفته های گذشته، انتقادات مدافعان دولت از چهره هایی مانند اکبر هاشمی رفسنجانی به خاطر آنچه عدم شفافیت در مواضع وی می دانند افزایش یافته است.

انتقاد از "دو پهلو" سخن گفتن هاشمی

یک هفته پیش از انتشار اظهارات نماینده ولی فقیه در سپاه، محمد یزدی، نایب رییس مجلس خبرگان، از "موضع گیری‌های دو پهلوی" رئیس این مجلس در جریان حوادث پس از انتخابات به شدت انتقاد کرده بود.

آقای یزدی، که ریاست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را نیز به عهده دارد، در سخنانی در ۵ بهمن (۲۵ ژانویه) به رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام هشدار داد: "ما دلمان نمی خواهد وضعیتی که برای آقای منتظری پیش آمد برای شما هم پیش بیاید، نظام با کسی تعارف و شوخی ندارد."

نایب رییس مجلس خبرگان با اشاره به سخنان هاشمی رفسنجانی، که گفته بود حل مشکلات کشور تنها توسط آیت الله خامنه ای ممکن است، این سخن را مصداق "دوپهلو حرف زدن" دانست.

تاکید هاشمی رفسنجانی بر نقش رهبر ایران در حل مشکلات کشور، چند روز پس از یک سخنرانی آیت الله خامنه ای صورت می گرفت که در آن "موضع گیری دو پهلوی خواص" را نامطلوب خوانده و از آنان می خواست موضع خود را در برابر "دشمن" به صورت شفاف بیان کنند.

آیت الله خامنه ای در ۲۹ دی (۱۹ ژانویه) گفت: "در شرایط کنونی همه جریان ها و گرایش های سیاسی داخل نظام باید خط و مرز خود را با دشمن به صورت شفاف مشخص کنند و در این میان وظیفه خواص، به ویژه خواصی که تأثیرگذاری بالایی دارند، بیش از دیگران است".

رهبر ایران، پیش از آن نیز در دیدار با اعضای مجلس خبرگان از سکوت "نخبگان" انتقاد کرده و آن را کمک به "فتنه" دانسته بود.

وی در سخنرانی خود در ۲ مهر (۲۴ سپتامبر) هشدار داد: "همه و بخصوص خواص باید مراقب باشند تا با اقدامات و یا اظهارات خود تکمیل کننده طراحی و اهداف معارضان نظام نباشند."

برخی رسانه های هوادار دولت، مخاطب این اظهارات آیت الله خامنه ای را رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام دانستند.


مرتضی نبوی: مشائی دولت را "فلج" می کند

در واکنش هایی جدید به اظهارات رحیم مشایی، مرتضی نبوی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و داوود احمدی نژاد برادر رییس جمهور به انتقاد از اظهارات رییس دفتر ریاست جمهوری پرداختند.

مرتضی نبوی، که مدیر مسوولی روزنامه محافظه کار رسالت را نیز بر عهده دارد، ضمن انتقاد از انتصاب مشایی به مشاغل مهم دولتی، ابراز نگرانی کرد که به واسطه عملکرد وی "دولت فلج شود".

در واکنشی جداگانه، داود احمدی نژاد، برادر رییس جمهور و رییس سابق بازرسی ریاست جمهوری، برای پاسخگويی به سخنان اسفنديار رحيم مشایی اعلام آمادگی كرد.

آقای مشایی اخیرا با بیان سخنانی که از سوی عده ای از محافظه کاران "زیر سوال بردن مدیریت انبیا" تلقی شده، اعتراض آنها را برانگیخته است. آقای مشایی در اظهاراتی درخصوص ناتوانی حضرت نوح در مدیریت و برقراری عدالت، سخن گفته بود و مدیریت حضرت عیسی را هم زیر سوال برده بود.

انتصاب مشایی، نشانه" بی تدبیری"

مدیر مسوول رسالت روز چهارشنبه 15 بهمن (3 فوریه) طی سخنانی در قم با "ضد فرهنگی" توصیف کردن مواضع اخیر اسفندیار رحیم مشایی، انتصاب کسانی چون وی یا سعید مرتضوی (دادستان سابق تهران و رییس فعلی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز) در دولت را نشانه "بی‌تدبیری" دانست.

همزمان، جعفر شجونی دبيركل جامعه اسلامی وعاظ تهران در گفت و گو با خبرگزاری فارس گفت كه داوود احمدی‌نژاد اعلام آمادگی کرده تا با حضور در جلسه هفتگي جامعه وعاظ، ثابت كند كه انديشه مشايی "با احكام و مبانی اسلام تعارض دارد".

داوود احمدی نژاد، که اکنون دبیرکلی "ستاد پدافند غیرعامل" را برعهده دارد، در گفت و گویی با خبرگزاری فارس در 4 بهمن (24 ژانویه) اظهارات رحیم مشایی را "پروژه ای برای مشغول سازی نظام" دانسته و او را به وابستگی به انگلیس‌، آمریکا و اسراییل متهم کرد.

توضیحات خبرساز در جامعه وعاظ

چندی پيش آقای مشایی با حضور در نشست جامعه اسلامي وعاظ کوشید به سوال های اعضای این تشکل محافظه کار در مورد مواضع خود پاسخ دهد که اظهارات وی، به طرح انتقادهایی جدید از سوی محافظه کارن انجامید.

آقای مشایی در آن جلسه با دفاع از سخنان قبلی خود درباره ناتوانی حضرت نوح در مدیریت و برقراری عدالت، مدیریت حضرت عیسی را هم زیر سوال برد.

اظهارات رییس دفتر محمود احمدی نژاد در مورد نحوه مدیریت پیامبران، تاکنون واکنش های زیادی را در میان روحانیان و شخصیت های محافظه کار برانگیخته است.

در یکی از آخرین واکنش ها، جبهه پیروان خط امام و رهبری طی نامه‌ای به محمود احمدی نژاد با انتقاد شدید از "اظهارات عجیب، هتاكانه و موهن" مشایی تاکید کرد که حمایت از وی باعث نگرانی رای دهندگان به محمود احمدی نژاد شده است.

جبهه پیروان خط امام و رهبری، ائتلافی از 14 تشکل محافظه کار به دبیر کلی حبیب الله عسگر اولادی است که در جریان انتخابات ریاست جمهوری از احمدی نژاد حمایت کرد.

رییس دولت دهم، پیشتر در واکنش به منتقدان حمایت از اسفندیار مشایی تاکید کرده بود که آشنایی با وی را "افتخار" خود می داند.


بازداشت دومین فرزند یونس تراکمه در ایران

گزارش ها از بازداشت بهار تراکمه فرزند یونس تراکمه (نویسنده و منتقد ادبی) در ایران حکایت دارد.

سایت کلمه که اخبار مربوط به میرحسین موسوی (از رهبران مخالفان دولت ایران) را منتشر می کند، روز پنجشنبه ۱۵ بهمن (۴ فوریه) خبر بازداشت بهار تراکمه را منتشر کرد.

خانم تراکمه، فرزند یونس تراکمه از نویسندگان و منتقدان ادبی ایران است که پسر او (اردوان تراکمه) نیز در جریان بازداشت های پس از حوادث روز عاشورا در ایران، بازداشت شده بود.

از اتهامات احتمالی، نحوه دستگیری و محل نگهداری بهار ترکمه که ۲۵ سال سن دارد، گزارشی در دست نیست.


بازداشت مترجم آثار فلسفی در ایران

خبرها از بازداشت امید مهرگان، مترجم آثار فلسفی و روزنامه نگار در ایران حکایت دارد.

یکی از دوستان امید مهرگان که نخواست نامش فاش شود به بی بی سی فارسی گفت که ماموران امنیتی آقای مهرگان را در نیمه شب چهارشنبه (۱۴ بهمن - ۳ فوریه) و در منزلش در تهران دستگیر کرده اند.

بنابر اظهارات این منبع مطلع، ماموران هنگام بازداشت آقای مهرگان، ضمن جستجوی دو ساعته منزل وی، کامپیوتر شخصی او را نیز به همراه بردند.

از علت بازداشت و اتهامات احتمالی آقای مهرگان اطلاعی در دست نیست و هنوز مشخص نیست که او توسط چه ارگانی بازداشت و در کجا نگهداری می شود.

امید مهرگان از مترجمان آثار فلسفی در ایران است که آخرین اثر ترجمه او دی ماه گذشته، تحت عنوان "مطالعاتی درباره فاوست" (نوشته گئورگ لوکاچ - فیلسوف مجارستانی) توسط نشر ثالث در تهران منتشر شد.

آقای مهرگان علاوه بر ترجمه آثار فلسفی با گروه اندیشه روزنامه "شرق" همکاری داشته است و مقالات اخیر او نیز در مجله اینترنتی رخداد (rokhdaad.com) منتشر می شد.

0 comments:

ارسال یک نظر