آژانس بین المللی انرژی اتمی: نمی توان صلح آمیز بودن فعالیت های اتمی ایران را تایید کرد

درحالیکه ظهر سه شنبه دوم آذرماه ٨٩، رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، خبر رسانه های غربی مبنی بر "توقف غنى سازى اورانيوم بر اثر مشکلات فنى" را رد کرده و از تداوم غنی سازی اورانیوم و تولید بیست درصدی آن خبر داده بود، عصر همان روز آژانس بين المللی انرژی اتمی در گزارشی خاطرنشان کرد که ايران در ماه نوامبر، به دلايل نامعلومی، موقتا و حداقل برای یک روز، فعاليت های غنی سازی اورانيوم را متوقف کرده، اما مجددا از سر گرفته است و صلح آمیز بودن فعالیت های اتمی ایران نیز قابل تایید نمی باشد.

 

 گفتنی است علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، روز سه شنبه با اشاره به راه اندازی کارگاه تولید سوخت بیست درصد گفته بود: نمونه سوخت رآکتور تهران با غنای بیست درصد مجازی تولید شده است و طی ماههای آینده تولید آن نیز در دست خواهد بود. وی همزمان خبر آسوشيتدپرس که نوشته بود "مشکلات فنى بوجود آمده در مسير غنى سازى اورانيوم، منجر به تعطيلى موقت هزاران سانتريفيوژ شده و برخى گمانه‌زنى‌ها حاکى از آن است که ويروس کامپيوترى استاکس نت که از چندى پيش به سيستم های رايانه‌اى ايران نفوذ کرده، عامل اساسى توقف موقت غنى‌سازى می باشد"، را اکیدا تکذیب کرد.


به گزارش آسوشيتد پرس، در پی این تایید و تکذیب ها، آژانس بين المللی انرژی اتمی عصر سه شنبه طی گزارشی نه صفحه ای برای ۳۵ عضو شورای حکام آژانس و اعضای شورای امنيت سازمان ملل، اعلام کرد که ايران در ماه جاری ميلادی (نوامبر) به دلايل نامعلومی، موقتا و لااقل برای یک روز، فعاليت های غنی سازی اورانيوم خود را متوقف کرده، اما سریعا از سر گرفته است.


گزارش آژانس همچنین خاطرنشان کرد که در تاريخ پنجم نوامبر (۱۴ آبان)، بازرسان آن نهاد تاييد کردند که حدود چهار هزار و ۸۰۰ سانتريفوژ مشغول به کار بوده اند ولی در روز شانزدهم ماه نوامبر (٢۵ آبان)، فعاليت ها متوقف شده است، که در تاريخ ۲۲ نوامبر (اول آذر) مواد اوليه مجددا به سانتريفوژها تزريق شده و کار غنی سازی ادامه یافته است.


اين گزارش همانند گزارش منابع دیپلماتیک غربی، گمانه زنی هایی پیرامون نقش کرم اينترنتی استاکس نت مطرح کرد؛ چرا که گفته شده بود این ویروس ها، ممکن است برای برهم زدن فعاليت های غنی سازی ايران، فعال و ارسال شده باشد. شرکت آمريکايی سايمنتک که بزرگترين توليدکننده نرم‌افزار امنيتی است نیز، چند ماه پیش گفته‌بود حدود ۶۰ درصد از کامپيوترهايی که با استاکس‌نت آلوده شده‌اند در ايران می باشند و آسیب آن می تواند جدی باشد.


مقامات جمهوری اسلامی، بویژه علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و معاون محمود احمدی نژاد، هرگونه احتمال پیرامون آسیب رسانی این کرم اينترنتی به فعاليت های غنی سازی اورانيوم را تکذیب کرده بودند.


گفتنی است گزارش جدید آژانس بين المللی انرژی اتمی، همچنين بار ديگر به فعاليت های موازی موشک های دوربرد در کنار فعاليت های غنی سازی اورانيوم، ابراز نگرانی کرده و خاطرنشان نموده است "جمهوری اسلامی هم اکنون حدود ٣۱٨٣ کيلوگرم اورانيوم کمتر غنی شده در اختيار دارد و ۳۳ کیلوگرم اورانیوم تا سقف ۲۰ درصد غنی شده نیز در اختیار دارد."

در گزارش آژانس همچنین آمده است که ساخت و ساز در مرکز اتمی فردو در حوالی قم همچنان ادامه دارد و هنوز دستگاه های غنی سازی (سانترفیوژ) در آن نصب نشده است.

آژانس همچنین درباره امکان وجود فعالیت های هسته ای نظامی در زمان حال یا در گذشته در ایران از جمله ساخت کلاهک اتمی قابل حمل توسط موشک توسط ایران، ابراز نگرانی کرده و خواستار همکاری و تعامل "جدی" ایران در زمینه پاسخ دادن به سوالاتی شد که درباره جوانب نظامی احتمالی برنامه هسته ای این کشور مطرح شده است.

مقامات جمهوری اسلامی وجود هرگونه فعالیت نظامی در برنامه هسته ای خود را رد کرده و مدارکی که سازمان های اطلاعاتی غربی در اختیار آژانس قرار داده اند را ساختگی عنوان کرده اند.

 

گفتنی است رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، روز سه شنبه مدعی شده بود "‌اينک در حال آزمايش مدلی پيشرفته‌تر و بادوام‌تر از سانتريفوژها هستیم؛ که سرعت کار آن سه برابر بيشتر از سانتريفوژهای قبلی خواهد بود و اقدامات خوبی نیز صورت گرفته که خبرهای خوش هسته‌ای دو يا سه هفته بعد از برگزاری جلسه ۱+۵ ارائه می‌شود."

 

وی همچنین تاکید کرد "کرم رایانه‌ای موسوم به استاکس‌نت، از یک سال و نیم پیش وارد نیروگاه هسته‌ای در ایران شده بود، که با کوشش محققان هسته‌ای ایران، این ویروس با دیوار بسته‌ای مواجه شد و دشمنان پس از آنکه از این هدف خود ناکام شدند اقدام به افشاسازی انتشار این ویروس کردند."


این درحالیست که طی هفته های آینده، نمایندگان گروه ۱+۵ متشکل از اعضای دائمی شورای امنیت بعلاوه آلمان، با نمایندگان جمهوری اسلامی به گفتگو خواهند نشست، هر چند مقامات دولت ایران - از جمله محمود احمدی نژاد- در آخرین روزهای باقی مانده به مذاکره، اعلام کرده اند که "موضوع اتمی ایران پایان یافته تلقی می شود، و در این مورد گفتگویی صورت نخواهد گرفت" و همزمان کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تاکید کرده است که محور مذاکرات آینده میان گروه ۱+۵ با ایران "درباره قابلیت نظامی برنامه اتمی تهران است و مباحث صریحی نیز در این زمینه مطرح خواهد شد."


گفتنی است آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش چند هفته پیش خود نیز صریحا اعلام کرده بود که نمی تواند صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران را تایید کند و تهران باید اجازه دهد تا اطلاعات لازم در اختیار بازرسان قرار گیرد و آنها دسترسی کاملی به سایت های اتمی و دانشمندان هسته ای این کشور داشته باشند.

 

محمود احمدی نژاد در واکنش به گزارش قبلی آژانس، با تاکید بر اینکه "پروتکل الحاقی جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی را نخواهیم پذیرفت"، این نهاد بین المللی را به جاسوسی متهم کرده و گفته بود "پذیرفتن پروتکل الحاقی یعنی تمام فعالیت‌های هسته‌ای ما زیر نظر آژانس بین‌المللی باشد که اطلاعات را به آمریکا می‌دهد. ما گفتیم این پروتکل را نمی‌پذیریم، زمانی می‌پذیریم که شش کشور (گروه ۱+۵) بپذیرند و خلع سلاح شوند و قانون برای همه یکسان باشد."
 

0 comments:

ارسال یک نظر