درحالیکه مقامات جمهوری اسلامی تاکنون از اعلام دقیق موجودی ذخیره ارزی طفره رفته و آنرا "سبب هوشیاری دشمن" اعلام کرده بودند و با گذشت کمتر از یک هفته پس از آنکه رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن، از "ذخیره ارزی ۸۰ میلیارد دلاری دولت" سخن گفت، روز پنجشنبه ٢٩ مهرماه ٨٩، رییس كل بانك مركزی ایران - بدون اعلام مستقل میزان ذخیره ارزی کشور- مدعی شد "طبق آمار بانك جهانی، ایران صد میلیارد دلار ذخایر ارزی دارد كه اگر اینكه میگویند درست باشد، یك كشور با صد میلیارد دلار ذخایر ارزی نمیتواند به بنبست بخورد."
این مقام دولتی که نهاد متبوع وی تا کنون از اعلام موجودی صندوق ذخیره ارزی کشور خودداری کرده، منبع خود پیرامون این "اعلام بانک جهانی" را ذکر نکرد؛ اما با اشاره به تحریم های جهانی گفت: "ممكن است به كشوری كوچك با چهار، پنج میلیارد دلار ذخایر ارزی، بتوانند فشار وارد كنند اما وضعیت ایران اینگونه نیست. "
وی با اشاره به ذخایر طلای ایران گفت: ذخایر طلای ایران نیز نسبت به دو سال گذشته چندین برابر شده است. در حال حاضر میزان مصرف طلای كشور سی تن در سال است و اگر تا ده سال دیگر هم طلا وارد نكنیم، نیازی نخواهیم داشت. ببینید این ذخایر طلا چند میلیارد دلار ذخایر ارزی را میتواند بالا ببرد؛ ما سه چهار میلیارد دلار افزایش ذخایر داشتیم. موازنه پرداختهای ما نیز برعكس كشورهای دیگر مثبت است.
در شرایطی که به خاطر تحریمهای بانکی – مالی علیه ایران و همچنین اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، بازار ارز سخت بیثبات شده و بخش خصوصی از احتمال فروپاشی اقتصادی سخن می گوید، یحیی آلاسحاق، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، هفته گذشته در همایش سالانه تشویق صادرات غیرنفتی در تبریز مدعی شد "از اجرای هدفمندی یارانهها نباید نگران بود، زیرا جمهوری اسلامی به شكل اطمینانبخشی ارز و كالای مورد نیاز را ذخیرهسازی كرده است... من اطلاع دقیق دارم که دولت ۸۰ میلیارد دلار ذخیره ارزی دارد."
ادعای متناقض مقامات جمهوری اسلامی در حالیست که چندی پیش (امرداد ماه امسال)، خبرگزاری مهر طبق یک تحقیق میدانی، بعد از ارائه لیست کشورها و میزان ذخیره ارزی آنها - با توجه به اینکه میزان موجودی ذخیره ارزی ایران تا کنون اعلام نشده- آورده بود "ایران به عنوان کشوری نفت خیز، با داشتن حساب ذخیره ارزی که از ابتدای سال ٨٩ به صندوق توسعه ملی تغییر یافته، از جمله کشورهایی است همواره درآمدهای نفتی خود را در این صندوق جای داده و رقم دقیق آن را بانک مرکزی اعلام نکرده است؛ اگرچه گفته می شود موجودی این حساب بعید است بالای ده میلیارد دلار باشد. البته برخی مقامات اجرایی و پولی کشور وضعیت موجودی این حساب را خوب عنوان کرده اند..."
نکته قابل توجه آن است که هیچ کدام از مقامات اقتصادی کشور ظرف چند سال گذشته از میزان ذخایر ارزی کشور سخن نگفته و آنرا مورد تایید قرار نداده اند. از سویی سخنگوی اقتصادی دولت از اعلام رقم ذخیره ارزی طفره رفته و طرف دیگر رئیس کل بانک مرکزی، با خودداری از اعلام - حتی تقریبی - آن حساب، در واکنش به سکوت دولت پیرامون موجودی حساب ذخیره ارزی گفته بود "رقم آن را اعلام نمی کنیم چون اگر خارجی ها بدانند ذخیره ارزی مان چقدر است مطابق آن برای ما نقشه می ریزند."
دولت محمود احمدی نژاد- بنا به شواهد و اظهارات نمایندگان مجلس هفتم و هشتم و همچنین رئیس دیوان محاسبات- در سایه همین ابهام در اعلام میزان موجودی ذخیره ارزی کشور، برداشت های بی حساب و هنگفتی از این صندوق داشته و محل مصارف آن نیز تا کنون مشخص نشده است.
0 comments:
ارسال یک نظر