امتیاز پژوهشگری دانشگاه تهران: صفر

در طول سه سال گذشته ایران تنها یک دانشگاه در ردیف برترین‌های رتبه‌بندی شانگهای داشته است. این در حالی است که کشورهای در حال توسعه‌یی چون عربستان سعودی در سال‌های اخیر روند رو به رشدی را تجربه کرده‌اند.

 به گزارش روزنامه اعتماد و به گفته سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) ایران در سال 2011 نیز با یک دانشگاه موفق به حضور در ردیف دانشگاه‌های برتر شده است: «دانشگاه تهران که تنها دانشگاه جمهوری اسلامی ایران در بین 500 دانشگاه تراز اول جهان در این رتبه‌بندی است، دارای 4/4 امتیاز از مجموع صد امتیاز بابت عملکرد فارغ‌التحصیلان، دارای 1/37 امتیاز از مجموع صد امتیاز بابت انتشارات و مقاله‌های نمایه شده در نمایه‌ استنادی علوم و نمایه استنادی علوم اجتماعی تامسون رویترز و دارای 7/17 امتیاز بابت سرانه عملکرد است.

این دانشگاه در سایر شاخص‌ها شامل جایزه نوبل و فیلد مدال و چاپ مقاله در مجلات نیچر و ساینس و شاخص پژوهشگر پراستناد فاقد امتیاز است.»در سال 2010 هندوستان و عربستان سعودی هر کدام به ترتیب یک و دو دانشگاه در رده‌های 400 و 500، شیلی و پرتغال هر کدام دو دانشگاه در رده 400 و 500 و ایران، اسلونی و ترکیه نیز هر کدام یک دانشگاه برتر در رده 400-500 داشتند.

جعفر مهراد با اشاره به رتبه‌بندی آکادمیک دانشگاه‌های جهان که در ایران به نام رتبه‌بندی «شانگهای» مشهور است، درباره فهرست نتایج رتبه‌بندی 500 دانشگاه تراز اول جهان در سال 2011 گفت: «رتبه‌بندی «شانگهای» از شش شاخص در رتبه‌بندی دانشگاه‌ها استفاده می‌کند.

تعداد فارغ‌التحصیلان و شاغلان برنده جایزه نوبل یا فیلد مدال، تعداد مقاله‌های منتشر شده در نشریات نیچر و ساینس، پژوهشگران پر استناد، تعداد مقاله‌های نمایه شده در نمایه استنادی علوم و نمایه استنادی علوم اجتماعی و سرانه عملکرد، از جمله این شاخص‌ها به شمار می‌روند.»

او ادامه داد: «این در حالی است که دانشگاه استانبول ترکیه از چاپ مقاله در دو نشریه ذکر شده دارای امتیاز 4/3 و در شاخص انتشار مقاله‌های علمی در نشریات معتبر بین‌المللی نمایه شده در تامسون رویترز دارای 3/34 امتیاز و در سرانه عملکرد دارای 7/16 امتیاز و در شاخص عملکرد فارغ‌التحصیلان نیز دارای 6/15 امتیاز از مجموع صد امتیاز است.»

 سهم عربستان، ترکیه و ایران از 500 دانشگاه برتر دنیا

مهراد خاطرنشان کرد: در منطقه خاورمیانه دانشگاه عبری اورشلیم در فلسطین اشغالی نخستین دانشگاهی است که با کسب رتبه 57 نام آن در بین صد دانشگاه تراز اول جهان دیده می‌شود. رژیم اشغالگر قدس سه دانشگاه دیگر نیز با رتبه‌یی در دامنه 101 تا 150 دارد.

وی ادامه داد: دومین کشور خاورمیانه که دارای دانشگاه برتر در رتبه‌بندی شانگهای است، عربستان است که رتبه دانشگاه ملک‌سعود در دامنه‌یی بین 201 تا 300 قرار دارد. همچنین دو دانشگاه دیگر از رژیم اشغالگر قدس به نام‌های بارلان و بن‌گوریون در دامنه بین 301 تا 400، دانشگاه استانبول در ترکیه، دانشگاه نفت و معادن ملک فهد در عربستان و دانشگاه تهران به ترتیب در همان دامنه قرار دارند. وی افزود: دانشگاه قاهره نخستین دانشگاه خاورمیانه‌یی است که موفق به کسب رتبه دامنه 401 تا 500 شده است.

هاروارد همچنان در صدر

به گفته سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ISC) ) 10 دانشگاه برتر رتبه‌بندی شانگهای شامل دانشگاه هاروارد، استنفورد، انستیتو تکنولوژی ماساچوست، برکلی، کمبریج، انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا، پرینستون، کلمبیا، شیکاگو و آکسفورد است.

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) تاکید کرد: دومین دانشگاه معتبر انگلستان که دانشگاه آکسفورد است در سال 2003 دارای رتبه نهم و در سال‌های 2004 و 2005 دارای رتبه هشتم و از سال 2006 تا سال 2010 دارای رتبه دهم بوده است.

ژاپن، برترین آسیا

به گفته مهراد، برترین دانشگاه‌های آسیا دانشگاه توکیو با رتبه بیست و یکم و دانشگاه کیوتو با رتبه بیست و هفتم از کشور ژاپن هستند.

 همچنین تعداد دانشگاه‌های چین در بین 500 دانشگاه برتر جهان از 32 دانشگاه در سال 2010 به 35 دانشگاه در سال 2011 (با احتساب دانشگاه‌های هنگ‌کنگ و تایوان) افزایش یافته است.

0 comments:

ارسال یک نظر