پس از بازداشت وی، جشنواره بینالمللی فیلم کن، جشنواره بینالمللی فیلم برلین و بسیاری از چهرههای سینمایی، فرهنگی و سیاسی، در واکنش به بازداشت این سینماگر اعتراض کردند.
به طوری که در روزهای آغازین سال ۱۳۸۹، چهل و پنج تن از سینماگران و هنرمندان سرشناس ایران از جمله بهرام بیضایی، کیومرث پوراحمد، ناصر تقوایی، رخشان بنیاعتماد، خسرو سینایی، مسعود کیمیایی، تهمینه میلانی و اصغر فرهادی، در نامهای سرگشاده خطاب به حاکمان ایران خواهان آزادی بی قید و شرط جعفر پناهی و محمد نوریزاد شدند.
همچنین صدها تن از سینماگران مطرح جهان، با انتشار نامهای دیگر خطاب به صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه، ضمن اعتراض نسبت به بازداشت بیدلیل جعفر پناهی، که از او به عنوان کارگردان مطرح بینالمللی یاد کردهاند، خواهان آزادی سریع پناهی شدند.
مدتی بعد، در اوایل اردیبهشت ماه 89، جمعی از کارگردانان و هنرپيشگان آمريکايی از جمله استيون اسپيلبرگ، رابرت ردفورد، مارتين اسکورسيزی، فرانسيس فورد کوپولا، رابرت دنيرو با امضای نامهای خواستار آزادی فوری جعفر پناهی، کارگردان ایرانی در بند شدند.
بازتاب های خبری بازداشت پناهی، باعث شد تا صبح روز 26 اردیبهشت، هشت مامور امنیتی که دو تن از آنها زن بودند با حضور در منزل وی، خانواده این کارگردان معروف را تهدید کنند که در صورت هر گونه مصاحبه و اطلاع رسانی درباره وضعیت آقای پناهی بازداشت خواهند شد.
با این وجود دو روز بعد، طاهره سعیدی، همسر پناهی، اعلام کرد که این کارگردان سینما طی تماس کوتاه از زندان اوین، نامه ای را در جهت اعلام اعتصاب غذای خود خوانده است و تا زمان دستیابی به سه خواسته خود به اعتصاب غذا ادامه خواهد داد.
تماس و دیدار با خانواده و اطمینان کامل از سلامت آن ها، حق داشتن وکیل بعد از ۷۷ روز و مشورت با او، آزادی بدون قید و شرط تا تشکیل دادگاه و صدور حکم قطعی خواسته های پناهی بودند.
اعلام اعتصاب غذای وی، موج جدیدی از نگرانی ها و اعتراضات را به دنبال داشت.
28 اردیبهشت ماه، عباس کیارستمی در کنفرانس مطبوعاتی جشنواره کن، از بازداشت جعفر پناهی گفت و خواستار آزادی وی شد؛
ژولیت بینوش، بازیگر معروف فرانسه که در این کنفرانس مطبوعاتی فیلم کیارستمی (کپی برابر اصل) حضور یافته بود، پس از آنکه مطلع شد جعفر پناهی در زندان دست به اعتصاب غذا زده، منقلب شد و در سالن عمومی برای وی گریست.
شیرین عبادی، برنده جایزه "انجمن جهانی دموکراسی"، نیز روز با تقدیم جایزه خود به جعفر پناهی و محمد نوریزاد، از پناهی خواست تا به اعتصاب غذای خود پایان دهد.
مهدی محمودیان نیز از زندان کچویی در نامه ای با تجلیل از مقام هنری و تعهد حرفه ای جعفر پناهی از وی خواست که به اعتصاب غذای خود پایان دهد، چرا که ایران آزاد و آباد در آینده به هنرمندان و اندیشمندانی همچون شما نیازمند است.
همچنین عیسی سحرخیز در پیامی از جعفر پناهی خواست تا اعتصاب غذای خود را بشکند. او گفته بود: "زنده بمان و آنچه در زندانها می رود به تصویر بکش."
با تمام این ها امروز، پس از 88 روز بازداشت و ده روز اعتصاب غذا، جعفر پناهی به طور موقت آزاد شد و همراه با چشمهای باز دنیا، به انتظار حکمی می نشیند که دادگاه ایران برای یک کارگردان بین المللی صادر خواهد کرد.
0 comments:
ارسال یک نظر