وزیر خارجه برکنار شدۀ دولت دهم، با بیان اینکه "در سالهای آخر ریاست جمهوری جورج بوش تصمیم درباره حمله به ایران اتخاذ، اما بنا به دلایلی عملی نشده بود"، خاطرنشان کرد "دمكراتهایی كه امروزه در ایالات متحده به قدرت رسیدهاند، امكان كشاندن كشور خود به بحرانی غیرقابل پیش بینی را ندارند. ولی از آنجایی که در منطقه بحرانی قرار داریم، احتمال آغاز جنگ آمریكا یا اسراییل علیه ایران هم منتفی نیست."
مقام ارشد سابق دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی همچنین اظهار عقیده کرد "روابط بین ایالات متحده و ایران در حالت نه جنگ و نه صلح قرار دارد."
به گزارش ایسنا، منوچهر متکی طی گفتگویی با سردبیر هفته نامۀ «زافترا»، پیرامون احتمال حمله نظامی به ایران می گوید:
"... جهان امنتر نشده است. در منطقه ما در كشورهای افغانستان، عراق، لبنان و در نوار غزه چند جنگ خشن رخ داده است و مناقشه نظامی بین ارمنستان و آذربایجان نیز خاموش نشده است. طراحان جنگ افغانستان قبل از تجاوز به این كشور اعتقاد داشتند كه میتوانند به پیروزی سریع دست یابند و ایران هدف بعدی حمله آنها خواهد بود. متجاوزین هفت یا هشت سال است كه از قصد حمله به ایران دست نمیكشند. "
وی ادامه داد: مبتكران جنگ افغانستان به دلایل مشخصی عراق را به عنوان هدف خود برای ضربه زدن انتخاب كردند. آنها ضمن آغاز جنگ علیه عراق حتی به خود زحمت ندادند تا برای انجام این عملیات اجازه سازمان ملل متحد را دریافت كنند. روسیه، چین و فرانسه مخالف حمله آمریكا به عراق بودند، ولی كاخ سفید احساس میكرد که نیازی به قطعنامه سازمان ملل ندارد. آنها بعد از حمله به عراق شورای امنیت سازمان ملل متحد را تحت فشار شدیدی قرار دادند تا عملیات نظامی خود را در عراق مشروعیت بخشند.
وزیر سابق امور خارجه ایران یادآور شد: بوش در سالهای پایانی ریاست جمهوری خود برنامههای تجاوز به ایران را در سر میپروراند. نمایندگان ایالات متحده تقریباً هر روز اعلام میكردند كه تداركات حمله به ایران فراهم شده است. در سال آخر حكومت بوش احتمال حمله به ایران به حداکثر خود رسیده بود. ما از كشورها و منابع مختلف اطلاعات دریافت میكردیم كه تصمیم درباره حمله به ایران اتخاذ شده و اینكه این حمله اجتنابناپذیر است.
وی خاطرنشان كرد: خردمندانی كه هنوز در آمریكا باقی ماندهاند، به او هشدار داده بودند كه تجاوز به این منطقه عواقب غیرقابل پیشبینی به دنبال خواهد داشت. اگر ایران به صحنه عملیات جنگی تبدیل شود، خط جبهه آمریكا از چین تا دریای مدیترانه، تا مرز سوریه و فلسطین گسترش خواهد یافت. حق با ما بود محافظهكاران جدیدی كه به آغاز جنگ متمایل هستند، بالاخره جرأت نخواهند كرد تا به این ماجراجویی دست بزنند. دمكراتهایی كه امروزه در ایالات متحده به قدرت رسیدهاند، امكان كشاندن كشور خود به این بحران غیرقابل پیش بینی را ندارند. ولی از آنجایی که ما در منطقه بحرانی قرار داریم، مجبور هستیم تدابیر دفاعی لازم را اتخاذ كنیم. احتمال آغاز جنگ آمریكا یا اسراییل علیه ایران منتفی نیست.
ماجرای نیروگاه بوشهر
وی در پاسخ به سوالی درباره سیاست داخلی یا خارجی روسیه و مواضع آن نسبت به ایران از جمله امتناع از فروش سامانه دفاعی ضد هوایی اس-300 ، بحث در این زمینه را یك موضوع حساس و دشوار دانست و اظهار كرد: ما با روسیه همسایه هستیم و تاریخ طولانی روابط، ما را به همدیگر نزدیك میكند. در طول تاریخ در این روابط فراز و نشیبهای زیادی بودند. تاریخ روابط ما دربرگیرنده مراحل بیاعتمادی و تلاش برای رها شدن از این بیاعتمادی بود. در دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، روابط ما شاهد مراحل طولانی بیاعتمادی بود.
متكی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، گروهها و محافل سیاسی غربگرا از حکومت بركنار شدند. مردم ایران تلاش میکردند تا سیاست خارجی را خودش تعیین كرده و تصمیمات لازم را اتخاذ نماید. رهبران اتحاد شوروی راضی بودند كه سیاست غربگرایانه ایران شكست خورده و مردم به طراحی سیاست حاکمه و مستقل خود پرداختهاند. ما اتحاد شوروی را از فهرست تهدیدهای علیه ایران و امنیت كشورمان حذف كردیم. ما میفهمیدیم كه باید روابط حسن همجواری برقرار كرده و بعد از تعیین عرصه منافع ملی به تشریك مساعی در برخورد با دشمنان مشترك بپردازیم. متأسفانه، تجاوز شوروی به افغانستان و حمایت مسكو از عراق كه به ایران حمله كرده بود، به روابط ما جنبه منفی داد و باعث پیچیدگی این روابط شد.
وی یادآور شد: رهبران جدید اتحاد شوروی اعتقاد داشتند كه باید با كشور همسایه ایران روابط دوستانهای برقرار كرد. در ایران كه به مخالفت با جهانخواران پرداخته بود، كسانی بودند كه برقراری روابط حسنه با شوروی را لازم میدانستند. دو كشور مذاكرات فشرده ثمربخش درباره برقراری مناسبات جدید را شروع كردند و در گرماگرم این مذاكرات در اتحاد شوروی تحولات ناگهانی و بازگشتناپذیری رخ داد. پس از آن ما نه تنها با یك كشور اتحاد شوروی، بلكه با چند كشور و از جمله فدراسیون روسیه (در خزر) همسایه شدیم.
وی گفت: به نظر میرسید كه روسیه با سرعت به سوی غرب حركت میكند. ولی هنگامی كه پوتین به قدرت رسید، او تلاش كرد تا جایگاه سابق روسیه را احیاء كند و سیاست مستقلی دنبال نماید و با كشورهایی كه روابط با آنها در سالهای گذشته سرد شده بود، روابط برقرار نماید. با روی كار آمدن آقای پوتین تعامل ما با روسیه رو به بهبودی گذاشت. ما در همان زمان مذاكرات جدید همكاری راهبردی را آغاز كردیم. روسیه ساخت نیروگاه اتمی بوشهر را شروع كرد و این پروژه اساس همكاری انرژتیك ما را تشكیل میدهد. بسیاری از پروژههای ایران توجه روسیه را به خود جلب كرد و روسیه علاقهمند شد تا در اجرای آنها شركت كند.
اساس سیاست آمریكا نگرانی از امكان ساخت بمب هستهیی در ایران نیست
منوچهر متکی ادامه داد: در همان حال كشورهای غرب و آمریكا با استفاده از حوادث ١١سپتامبر حمله خود را به جهان اسلام شروع كردند. آنها سعی كردند تا محاصره فکری برای ایران درست كنند، ولی ایران نمیتوانست این تبعیض را بپذیرد. چند سال است كه آمریكا مسأله هستهیی ایران را مطرح میكند. ما درک میکنیم كه نگرانی از امكان ساخت بمب هستهیی در ایران اساس سیاست آمریكا را تشكیل نمیدهد. در سال ٢٠٠۵ ولادیمیر پوتین در ملاقات با احمدینژاد اظهار كرد كه روسیه از نیات واقعی ایران خبر دارد و معتقد است كه ایران مشغول به ساخت بمب اتمی نیست.
روابط بین ایالات متحده و ایران روابط نه جنگ و نه صلح است
متکی ادامه داد "آمریكاییها ناراحت بودند كه ایران بدون اجازه آمریكا به طراحی مدرنترین فناوریها پرداخته است. آنها همچنین از مواضع ما در قبال برخی از مسایل ناراضی بودند، زیرا ما نمیتوانستیم با بیتفاوتی شاهد كشتار صدها هزار شهروند افغانستان و ششصد هزار شهروند عراق به دست آمریكا باشیم. ما تأكید میكردیم كه این آمریكاییها بودند كه در زمان حضور اتحاد شوروی در افغانستان سازمانهای افراطی طالبان و القاعده را تشكیل دادند و همین امر منطقه ما را به صحنه افراط تبدیل كرده است. ما كتمان نمی كردیم كه ماجراجویی آمریكا محكوم به شكست است. اکنون نیز روابط بین ایالات متحده و ایران روابط نه جنگ و نه صلح است. "
به توسعه مناسبات بین ایران و روسیه خوشبین هستم
متكی گفت: آمریكاییها در منطقه ما از استانداردهای دوگانه پیروی میكنند. ما به سیاست واقعبینانه روسیه در این منطقه بسیار امیدوار بودیم. اطمینان داریم كه روسیه درک میکند كه توانمندی ملت ایران به بمب اتم و تسلیحات نیست. انقلاب اسلامی و نیز منطق و جذابیت این انقلاب برای ملتهاست كه بین ایران و غرب تنش ایجاد میكند. زمانی سفر پوتین به تهران برای توسعه روابط دوستانه بین دو كشور موجبات بسیار خوبی را ایجاد كرد. تصمیم روسیه مبنی بر تكمیل سریع ساخت نیروگاه اتمی بوشهر و تأمین سوخت هستهیی برای كشور ما با قدردانی طرف ایرانی روبرو شد. دو كشور روسیه و ایران از امكانات خوب برای تعامل و توسعه مشترك برخوردارند.
وی تاكید كرد: ما باید نهایت تلاشهای خود را به عمل آوریم تا روابط دوجانبه ما تحت تأثیر طرفهای ثالث قرار نگیرد و دیگران بر سیاست مستقل ما اثر منفی نگذارند. چارچوبهای همكاری بین ایران و روسیه مشخص و معین است. ملاقات اخیر دو رییسجمهور ما در باكو، گامی در جهت برطرف كردن سوءتفاهمهایی است كه در روابط بین دو كشور ایجاد شده بود. دو رییسجمهور توافق كردند تا به رایزنیها در سطح عالی ادامه دهند. این مبنای خوبی برای توسعه مناسبات ما است كه من در این مورد خوشبین هستم.
متکی ادامه داد "اما حفظ روابط موجود دشوارتر است. حوادث اخیر نشان داده كه بعضی نیروها و كشورها مخالف برقراری روابط حسنه و راهبردی بین ایران و روسیه هستند. "
همه میخواهند به فرمانروایی «دلار» بر اقتصاد جهان خاتمه دهند
وی با طرح این سوال كه "چرا بحران اقتصادی در جهان اتفاق افتاد؟" پاسخ داد: به این خاطر كه نظام بانكی مبتنی بر سودجویی تحمیل شده به جهان است. امام ششم جهان اسلام فرمود"شما نمیتوانید یك واحد پول را همزمان به دو طرف به عنوان ودیعه بپردازید". ولی بانك امروزی یك واحد پول را همزمان به ده طرف به عنوان ودیعه میپردازد.
متكی گفت: همه دنبال راههایی میگردند كه دلار بیش از این بر اقتصاد جهان فرمانروایی نكند. تكرار میكنم؛ جهان دستخوش بحران اقتصادی شده است. سیاست جهانی كنونی به بنبست رسیده است و همه ما باید به دنبال راهكارهای جدید و شرایط جدید زندگی باشیم.
سیاست خود را تغییر دهید تا به شما كمك كنیم
وی خاطرنشان كرد: ایران اعتقاد دارد كه دنیای جدیدی در حال تكوین است كه عدالت در آن فرمانروایی خواهد كرد. مردم جهان معاصر چشمشان باز شده است و كسی نمیتواند آنها را بترساند... اكنون آمریكاییها هفت سال است كه در عراق میجنگند، آنجا حدود صد هزار سرباز دارند، ولی از ما كمك میخواهند. ما پاسخ دادیم؛ "سیاست خود را تغییر دهید تا به شما كمك كنیم". این نقطه نظر ما درباره اوضاع جهانی است.
همه همسایگان ما محتوای گزارشهای ویكیلیكس را تكذیب میكنند
متکی در حالیکه مقامات عرب منطقه، اظهارات نقل شده از آنان در اسناد ویکی لیکس را تکذیب نکرده اند، مدعی شد "هر كاری كه ایالات متحده طی ده سال اخیر انجام داده و در چارچوب این درز عظیم اطلاعات منتشر شد، بر آینده سیاست آمریكا اثر خواهد گذاشت. هدف از این درز اطلاعات، تحریك اختلافات بین تعداد زیادی از كشورها و بینظم كردن مناسبات بینالملل است. میگویند كه اگر كسی به ارتكاب شرارت اقرار كرده و این مسوولیت و تقصیر را قبول كند، باید این (اعتراف) را قبول كرد؛ لذا ما باید چیزی را كه آنها در این اسناد درباره خود گفتهاند، قبول كنیم و در نظر بگیریم. امروز آمریكاییها در تهران سفارت ندارند و به همین علت ویكیلیكس درباره ما هیچ سندی منتشر نكرده است ...ولی همسایگان ما در خلیج فارس ادعاهایی را كه این سایت (از زبان آنها) درج كرده است، تكذیب میكنند...
تكرار میكنم؛ همه همسایگان ما محتوای این گزارشها را تكذیب میكنند و آمریكاییها میخواهند در منطقه ما بذر تفرقه بیفكنند..."
چه كسی برنده جنگ هشت ساله بین دو كشور همسایه ایران و عراق شد؟ تنها ایالات متحده آمریكا
متکی همچنین گفت: ما برای برقراری روابط حسنه با همسایگان خود مبانی كافی داریم و دلیلی نداریم كه با آنها اختلاف نظر داشته باشیم.آمریكاییهایی كه اظهارات ضدایرانی را به همسایگان ما نسبت دادند، هدف افشاندن بذرهای بیاعتمادی بین ما و كشورهای همسایه را دنبال میكنند. ما حاضریم بازیهای مكارانه آمریكاییها را افشاء كنیم. چه كسی برنده جنگ هشت ساله بین دو كشور همسایه ایران و عراق شد؟ تنها ایالات متحده آمریكا. ما بر همین اساس نسبت به صحت مطالب منتشر شده شك و تردید زیادی داریم.
گفتنی است منوچهر متکی سه هفته پیش در جریان تصمیم ناگهانیِ محمود احمدی نژاد، در حالیکه از طرف وی در ماموریت به سر می برد، از مقام خود برکنار گردید .
وی ضمن اعتراض و نارضایتی از این نحوه برخورد، مقامات ارشد دولت را به بی صداقتی و اهانت متهم کرد.
0 comments:
ارسال یک نظر