در ادامه انتشار اسناد طبقه بندی شدۀ دستگاه دیپلماسی آمریکا توسط موسسه ویکی لیکس، گزارشهای محرمانه وزارت خارجه آمریکا نشان می دهد که فعالیتهای جاسوسی و اطلاعاتی آمریکا در منطقه، بهصورت ویژه در شهر استانبول ترکیه متمرکز شده، تا آنها ضمن دریافت اطلاعات از داخل ایران، با درون این کشور ارتباط برقرار کنند.
به گزارش روزنامه السفیر چاپ بیروت، دیپلماتهای آمریکایی در استانبول در گزارشهای خود خاطرنشان کرده اند که تعدادی از منابع اطلاعاتی"دفتر نظارت ایران" وابسته به کنسولگری آمریکا در استانبول به آمریکاییها خبر دادهاند که مسئولان ایرانی از آنها خواستهاند که ارتباط با آمریکا را متوقف کنند.
دیپلماتهای آمریکایی همچنین گفتهاند که یکی از این منابع اطلاعاتی به صورت موقت به ایران بازگشته تا بتواند مشکلات را با مقامات ایرانی حل کند.
دیپلماتهای آمریکایی گفتهاند این اقدامات مقامات ایرانی تاکید دوباره آنها بر این مسأله است که حکومت تهران متوجه اقدامات ما برای دریافت اطلاعات در خارج از ایران است.
این اسناد ادامه میدهند: یک خبرنگار ایرانی که دارای تابعیت انگلیسی می باشد، و از تابستان ٢٠٠٧ در استانبول برای شبکه پرس تی وی فعالیت میکند، اعلام کرده بود که می تواند اطلاعاتی را از درون این شبکه و صدا و سیمای ایران (IRIB) در اختیار دیپلمات های آمریکایی قرار دهد.
این گزارش افزود "با این حال او به دیپلمات های آمریکایی گفت که سردبیرش در تهران به وی هشدار داده است که با هیچ دیپلمات آمریکایی درباره ایران ارتباط برقرار نکند."
این خبرنگار ایرانیِ شاغل در بخش برون مرزی صدا و سیما، همچنین به آمریکاییها گفته است که منزلش در استانبول نیز مورد سرقت قرار گرفته ولی تنها لپ تاپ وی دزدیده شده است.
بر اساس اسناد طبقه بندی شده در وزارت خارجه آمریکا، دیپلماتهای آمریکایی اضافه کردند: با این حال با این خبرنگار به توافق رسیدیم که ارتباط خود را حفظ کنیم ولی توافق کردیم در نشستهایی که ممکن است افرادی از کنسولگری ایران نیز در آن حضور داشته باشند باهم تماس نگیریم.
دیپلماتهای آمریکایی همچنین با هماهنگ کننده شورای بازرگانی ایران و ترکیه تماس گرفته و از وی میخواهند قبل از سفر به تهران برای برگزاری نشستی در این شهر، مقامات آمریکایی با اعضای این شورا دیداری داشته باشند.
هماهنگ کننده شورای بازرگانی ایران و ترکیه که از او به عنوان "منبع مهم اطلاعاتی از اواخر ٢٠٠٧" یاد می شود به دیپلماتهای آمریکایی میگوید که دو عضو این شورا از سوی ایرانی ها بازخواست و بازجویی شده اند. موضوع بازخواست، "تماسهای شورای بازرگانی ایران و ترکیه با کنسولگری آمریکا در استانبول" و "پرسشهای آمریکاییها درباره بازرگانی میان ایران و ترکیه" بود.
دیپلماتهای آمریکایی اضافه کردهاند: به احتمال زیاد مقامات ایرانی به مقابله فیزیکی با منابع اطلاعاتی آمریکا به استانبول اقدام نخواهد کرد زیرا این موضوع به معنی عبور از خط قرمزهاست.
دیپلمات های آمریکایی گفتهاند که تلاش می کنند منابع اطلاعاتی خود را حفظ و آنها را گسترش دهند.
در این اسناد به اظهارات "کیهان اوزدمیر" بازرگان اهل ترکیه و مدیر شرکت "پارس انفست" که دارای طرحهای ساختمان سازی و سرمایه گذاری در زمینه انرژی در ایران است اشاره شده که میگوید: از طریق ارتباطات خود با مجموعه شهرداری تهران به این نکته پی بردم که قالیباف شهردار تهران خود را برای حضور جدی در انتخابات آینده ریاستجمهوری آماده میکند. تصمیم وی برای شرکت نکردن در انتخابات قبلی ریاستجمهوری بر اساس یک تفاهم ضمنی بود که باقی ماندن او خارج از رقابتها باعث میشود شرایط برای قالیباف به عنوان گزینه برتر در دوره بعدی فراهم شود.
این بازرگان ترک از دیپلماتهای آمریکایی میخواهد با توجه به شرایط ایران به سرعت با تهران از در معامله وارد شوند.
در سند دیگری نیز یک منبع دانشگاهی به دیپلماتهای آمریکایی میگوید که مصباح یزدی قدرت بیشتری از احمدینژاد دارد و در موضوعاتی حکومتی نیز نقش مهمی را ایفا کرده و اولویت وی ماندن در سایه است.
گفتنی است پایگاه اینترنتی ویکیلیکس ٢٨ نوامبر (٧آذر) امسال، بیش از ۲۵۱ هزار سند محرمانه و طبقه بندی شده ایالات متحده را منتشر کرد که بر پایه این اسناد چند کشور عربی و از جمله عربستان سعودی از آمریکا خواسته بودند به ایران حمله نظامی نماید.
رهبران کشورهای عربی، با گذشت پنج هفته از افشای مواردِ فوق، هیچ کدام از اسناد ادعایی در مورد نقل قول های خود را تکذیب نکرده اند.
رهبران و مقامات جمهوری اسلامی، انتشار این اسناد را "مشکوک" و در جهت تفرقه افکنی در منطقه ارزیابی کرده اند.
0 comments:
ارسال یک نظر