از محاکمه جوان ترین وبلاگ نویس تا شکایت از وزارت اطلاعات

 جــرس: طی آخرین هفتۀ آبان ماه ٨٩، در حالیکه دبیر ستاد حقوق بشر قوۀ قضاییه، همچنان مدعی بود که جمهوری اسلامی "پرچمدار حقوق بشر در دنیا" می باشد و اتهامات وارده پیرامون نقض حقوق بشر "کذب" و "سیاسی" و "جوسازی" علیه حکومت می باشد، جوانترین وبلاگ نویس جهان، بدلیل انتقاد و نوشتن، در ایران مورد محاکمه قرار گرفت. گفتنی است قاضی دادگاه، نوید محبی نوجوان را به "اقدام علیه امنیت ملی، توهین به رهبری، تبلیغ علیه نظام و عضویت در کمپین مدنی" متهم کرد و از شگفتی ها اینکه برای برخی از این اتهامات، به دفتر خاطرات ۱۲ تا ۱۶ سالگی این وبلاگ‌نویس استناد شده است.

 علاوه بر نوید محبی نوجوان، که در تاریخ ٢٣ آبان ماه، در دادگاهی پشت درهای بسته و بدون حضور وکیل مدافع و تنها با حضور پدرش برگزار شد، محاکم دادگاههای انقلاب، برای ٣۶ تن از شهروندان و فعالان دانشجویی و مدنی و روزنامه نگاران، احکام حبس وشلاق و تبعید صادر کرد یا آنرا مورد تایید قرار داد.

 

طی هفته آخر آبان ماه ٨٩، همچنین وضعیت جسمانی و شرایط ۱۴ تن از زندانیان و بازداشتی های سیاسی وخیم گزارش و نسبت به آن ابراز نگرانی شد؛ همزمان در پی اظهارات دبیر شورای نگهبان، در حمله به تحرکات و فعالیت برخی از زندانیان سیاسی، وی خواستار لغو مرخصی آنان شد، که متعاقب آن مقامات قضایی این خواسته را اجابت نموده و از لغو مرخصی "فعالان جریان فتنه" خبر دادند... این درحالی بود که از هفته ها قبل تر، ریاست جدید زندان اوین شرایط سخت تری برای زندانیان وضع کرده و نه تنها تماسها، بلکه دسترسی به امکانات و نیازهای اولیه محبوسان این زندان و چندین زندان دیگر نیز غیر ممکن گزارش شد.

 

طی هفته ای که گذشت، موج دستگیری ها این بار به حوزۀ وکلای مدافعی کشید، که مسئولین قضایی و امنیتی کشور ادعا کردند "بهتر است این وکلا به کار خود یعنی وکالت بپردازند، به جای اینکه با رسانه ها مصاحبه و گفتگو نمایند."

 

در آخرین روزهای هفتۀ آخر آبان ماه ٨٩، با وجود تلاش نمایندگان جمهوری اسلامی - بویژه محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه و مشاور ارشد رئیس دستگاه قضایی- برای به تصویب نرسیدن قطعنامۀ محکومیت نقض حقوق بشر در ایران، اکثریت اعضای سازمان ملل متحد، این قطعنامه را به تصویب رساندند، تا وزیر خارجه جمهوری اسلامی در واکنشی خشمگینانه اعلام کند: "کشورهایی که در خیابان ها معترضین را می کشند، در جایگاه صدور قطعنامه علیه جمهوری اسلامی نیستند."

 

 
نامۀ محمد نوریزاد، نویسنده و سینماگر زندانی، این بار رئیس قوه قضاییه را مخاطب قرار داده که با شرح گوشه ای کوتاه از شکنجه های اعمالی در بازداشتگاهها، شکایت از ماموران وزارت اطلاعات و پلیس خفیه را نزد قاضی القضات جمهوری اسلامی برده و خطاب به او یادآور ساخت "پیشنهاد می‌کنم هروقت جلوی آینه، به زلف مبارکتان شانه زدید و بر خود عطر افشاندید، به سرهای فروشده‌ی عده‌ای از زندانیان سیاسی کشورتان در مستراح سلولشان بیندیشید. نمی‌دانم آیا کسی به زیر گوش حضرت شما سیلی پی در پی نواخته است؟ و با کفش به سینه و پشت نازنین شما کوفته است؟ و با پا به صورت شما لگد زده است؟ و به میان ابروان و چشمان شما تف کرده است؟" این وبلاگ نویس حامی جنبش سبز، خطاب به رئیس دستگاه قضایی کشور گفت "چندی پیش طی یک سخنرانی، به نحوه‌ی برخورد خشن پلیس انگلستان با دانشجویان معترض به افزایش شهریه‌ دانشگاه‌ها در آن کشور کنایه زدید که: «در کشوری که مدعی حقوق بشر است، با درخواست معقول عده‌ای جوان دانشجو به‌صورتی خشن برخورد و حقوق اولیه‌ی این افراد نقض می‌شود...» با اطمینان می‌گویم اگر ذره‌ای از این‌همه درنده‌خویی [برخی از] ماموران وزارت اطلاعات خودمان را باور می کردید، عطای اعتراض به پلیس انگلستان را به لقایش می‌بخشیدید. نمی‌دانم آیا در ورطه‌ی بی‌کسی و زیر بارش ضربات مشت و لگد، عده‌ای به همسر گرامی شما فحش رکیک و ناسزا گفته‌اند؟ و دختران عفیف شما را به آغوش هرزگی پرتاب کرده‌اند؟ و مادر و خواهر و خویشاوندان پاکدامن شما را به لجن جنسی آلوده‌اند؟ بعید می‌دانم! اما عده‌ای از ماموران وزارت اطلاعات، که نقابی از سربازی امام زمان به صورت بسته‌اند، با ما این کرده‌اند...."
 

دستگیری ها، ادامه بازداشت ها، صدور و تایید احکام ناعادلانه

در اولین ساعات بامداد اولین روز هفته (ساعت چهار صبح)، سارا صباغیان، مریم كیان‌ارثی و مریم كرباسی سه وكیل دادگستری هنگام مراجعت از خارج از کشور، در فرودگاه تهران بازداشت شدند. به فاصله یک روز، رزا قراچورلو عضو کمیسیون حقوق بشر کانون وکلا و محمدحسین نیری عضو پیشین کمیته حق دفاع نیز دستگیر و به بازداشتگاه منتقل شدند.(بعد تر بازداشت نیری تکذیب شد و اعلام گردید که تلاش ماموران برای بازگرداندن وی از ترکیه با موفقیت روبرو نشده است.)

 

رئیس قوه قضاییه همان روز طی مصاحبه ای گفت "مصاحبه وكلا با رسانه‌های بیگانه موجب وهن جامعه وکلا است" و دادستان تهران از اینکه وکلا به جای وکالت به مصاحبه با رسانه ها می پردازند، اشاره ای به بازداشت اخیر وکلا داشت.

 

سازمان عفو بین الملل، خواستار آزادی پنج وکیل زندانی در ایران شد، تا اینکه اواخر هفته مریم کرباسی و رزا قراچورلو دو تن از پنج وکیلی که اخیرا بازداشت شده بودند، آزاد گردیدند.

 

طی هفته ای که گذشت، محمد عزلتی مقدم، رئیس کمیته ایثارگران ستاد میرحسین موسوی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.

 

همچنین حکم پنج سال حبس و جزای نقدی حسن اسدی زیدآبادی عضو شورای مرکزی و دبیر کمیته حقوق بشر سازمان ادوار تحکیم، در دادگاه تجدید نظر تایید شد. همسر وی در واکنش گفت: دستگاه قضا خانواده زندانیان را تنبیه می‌کند.

 

منابع خبری گزارش دادند که مهدی یارمحمدی، فعال سیاسی و از اعضای ستاد میرحسین موسوی در شهرستان محلات، مجددا توسط شعبه ٢٨ دادگاه انقلاب تهران مورد محاکمه قرار گرفته و هم اکنون منتظر صدور حکم می باشد.

 

اوایل هفته، کیوان مهرگان، دبیر سیاسی ضمیمه روزنامه اعتماد ملی (از بازداشت شدگان عاشورا) به ٣ سال حبس تعلیقی و پروین تاجیک، خواهر عبدالرضا تاجیک روزنامه‌نگار زندانی نیز، به یک سال و نیم حبس قطعی محکوم شد.

 
فشار بر زندانیان، آزار خانواده های زندانیان

بعد از اظهارات و حملات احمد جنتی به زندانیان سیاسی در خطبه های نماز جمعه، یک عضو كمیسیون قضایی و حقوقی در مجلس شورای اسلامی ادعا کرد "در صورتی كه زندانیان سیاسی از ارفاق و رافت اسلامی قوه قضاییه در مرخصی از زندان سوء استفاده كرده و به ساختارشكنی های خود ادامه دهند مرتكب جرم سیاسی شده و مجازات آنها افزایش خواهد یافت." (وی اشاره ای به اینکه جرم سیاسی در ایران هنوز تعریف نشده است، نکرد) و در نهایت دادستان تهران حرف آخر را همان آخر هفته زد و گفت "عوامل اصلی فتنه به مرخصی نخواهند رفت."

 

در اولین روز هفته ای که گذشت، همچنین حسین کاظمینی بروجردی، روحانی ناراضی و دربند، به مکانی نامعلوم منتقل شد و همزمان خبر رسید که خانواده بابک داشاب، از بازداشت شدگان عاشورا که ماههاست در زندان به سر می بَرَد و به پنج سال حبس قطعی محکوم شده، از تودیع وثیقه برای مرخصی وی ناتوان هستند.

 

با گذشت دو ماه از بازداشت حمید محسنی، رییس دفتر میر حسین موسوی، تاکنون خانواده وی موفق به دیدار او  نشده و همچنین از وضعیت وی بی اطلاعند.

 

طی همین هفته، کسری ابراهیمی از زندانیان گمنام حوادث پس از انتخابات و از بازداشت شدگان عاشورا که به قید وثیقه آزاد شده بود، به حکم دادگاه به زندان اوین فراخوانده شد و هنگامه شهیدی، روزنامه نگار زندانی، در پی عدم موافقت با تمدید مجدد مرخصی استعلاجی، به زندان بازگشت.

 

از وضعیت نازنین خسروانی، روزنامه‌نگار در بند نیز- که کماکان در وضعیت نامعلوم به سر می برد- ابراز نگرانی شد و اعلام گردید که وی همچنان ممنوع الملاقات است.

 

رسانه های خبری گزارش دادند که  با اعلام خبر پایان اعتصاب غذای نسرین ستوده، دادگاه وی نیز برگزار شده و محسن صادقی نور، مهدی کوهکن و ابراهیم بابایی نیز، پس از نه ماه بازداشت هم چنان در بلاتکلیفی به سر می برند .

 

از دیگر اخبار هفتۀ آخر آبان ماه پیرامون زندانیان سیاسی، بی‌خبری از سلیم آروم معلم زندانی بوکانی، وخامت حال ایوب قنبرپوریان از زندانیان حوادث پس از انتخابات، بی خبری از وضعیت زندانی سیاسی محمدعلی منصوری، وضعیت وخیم ماشاالله حائری زندانی سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر و همچنین بیخبری از وضعیت شبنم مددزاده دانشجوی زندانی بود.

 

همچنین گزارش رسید بامداد پنج شنبه بیست و هفتم آبان ماه، نیروهای حفاظت زندان رجایی شهر کرج با یورش به بند زندانیان سیاسی، اقدام به بازرسی محل نگهداری و وسایل شخصی این زندانیان نمودند.

 
دانشجو، دانشگاه و تداوم مبارزه

رسانه های خبری گزارش دادند که دانشجویان دانشگاه تهران برای بازجویی به دادگاه‌های نظامی احضار می‌شوند و بهانه مسوولان این است که چون متهمان پرونده کوی دانشگاه از ماموران انتظامی بوده اند، محاکمه دانشجویان هم باید در این دادگاه ها برگزار شود.

 

در دومین روز هفته ای که گذشت، زینب بحرینی، مسئول ستاد جوانان میرحسین موسوی در فارس و دانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز بازداشت شد و حکم پنج سال حبس آرش صادقی در دادگاه تجدید نظر تایید گردید.

 

به گزارش منابع دانشجویی، با گذشت حدود سه سال، بار دیگر با آزادی محمد پورعبداله، فعال دانشجویی چپ مخالفت شد و همزمان یاسر رحمانی فعال دانشجویی دانشگاه پزشکی شیراز و عضو انجمن اسلامی دانشجویان، از دانشگاه اخراج شد. با گذشت بیش از پنج ماه، حسین سرشومی فعال دانشجویی کماکان در انفرادی است.

 
اعتراض دانشجویان تربیت معلم کرج به وضع موجود و حاکمیت فضای امنیتی و تحصن جمعی از دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران و تعطیلی کلاس‌ها، از دیگر اخبار دانشگاه در هفته گذشته بود.
 
نقض آزادی بیان و مطبوعات

در اولین روز هفته ای که گذشت، وبلاگ معصومه ابتکار و همچنین سایت مدرسه فمینیستی، مجددا مشمول فیلترینگ شدند و وبسایت حبیب الله پیمان ساعاتی پس از راه اندازی فیلتر و از دسترس خارج گردید و در اوسط هفته نیز، سایت بنیاد گلشیری که فعالیت‌هایی در زمینه‌های ادبی داشت، فیلتر شد.

 

در دومین روز هفته نیز، نوید محبی، وبلاگ‌نویس، فعال مدنی و جوانترین وبلاگ نویس زندانی جهان، در دادگاه انقلاب شهر آمل مورد محاکمه قرار گرفت.

 

همزمان گزارش رسید که مرتضی کاظمیان، روزنامه نگار و فعال مطبوعاتی به یک سال زندان محکوم شده است.

 

در راستای پاسداشت آزادی بیان، سرعت اینترنت ایران در رده پایین جدول جهانی (رتبه ۱۴۴ در میان ۱۵۲ کشور) قرار گرفت، تا حداقل از آن سوی جدول حائز رکورد شده باشد.

 

نقض حقوق اقلیت ها و دگراندیشان عقیدتی/ نقض حقوق شهروندی

وزارت امور خارجه آمريکا، روز چهارشنبه ٢۶ آبان در گزارش سالانه خود در مورد آزادی‌های مذهبی در جهان در سال ۲۰۱۰ ، از برخوردهای دولت جمهوری اسلامی با اقليت های مذهبی اين کشور انتقاد کرد، که در واکنش به این مسئله، جمهوری اسلامی، آمریکا را به عنوان "بزرگترین ناقض حقوق مذهبی" اعلام کرد.

 

در اولین روز هفته ای که گذشت، ٢۴ تن از دراویش، به حبس، شلاق و تبعید و همزمان متصدی مزار سلطانی بیدخت به همراه سه درویش دیگر به تحمل زندان محکوم گردیدند . طی همین هفته رسانه های خبری از حمله نیروهای انتظامی و لباس شخصی ها به دراویش بابل گزارش دادند و همزمان ماموران امنیتی، در فرودگاه بین‌المللی تهران، گذرنامه حسن امینی از پیشوایان اهل سنت را توقیف کردند .

 

لغو برگزاری مراسم دعای عرفه در حسینیه ارشاد، توسط مراجع حکومتی، از دیگر اخبار هفته پیرامون نقض آزادی عقیده بود.

 

همچنین نیروی انتظامی به پرستو، فرزند داریوش و پروانه فروهر (قربانیان قتلهای زنجیراه ای)هشدار داد که اجازه برگزاری مراسم سالگرد والدین خود - در اماکن عمومی و حتی خانه - را ندارد.

 

محکومیت بهروز نیکوفرد، علیرضا سعیدی و بهروز ملازاده، سه عضو سندیکای نیشکر هفت تپه به حبس قطعی و بازداشتبهروز لاجورد و فيروز مالكي از فعالان مدني کرد در سلماس، دیگر اخبار منتشر شده در هفته ای که گذشت بود.

 
نامه ها

هفته ای که گذشت، محمد نوری زاد از ماموران وزارت اطلاعات شکایت کرد و خطاب به رئیس قوه قضاییه نوشت "اگر ذره‌ای انصاف در قله‌ بلند آیت‌اللهی خود سراغ دارید، به شکایت من، و به شکایت قربانیان خاموش وزارت اطلاعات رسیدگی فرمایید."

 

همچنین در پی اعلام وساطت آیت الله شبیری زنجانی برای آزادی یکی از زندانیان سیاسی (علی شکوری راد)، محسن کدیوردر نامه ای سرگشاده خطاب به این مرجع تقلید، فهرستی از دهها زندانی سیاسی را در اختیار وی گذاشته و خواستار آن شد تا نسبت به آزادی آنان و دیگر زندانیان بی گناه نیز اقدام لازم را صورت دهد.

 

طی همین هفته همسر عبدالرضا قنبری، معلم و نویسنده ای که در جریان اعتراضات بعد از انتخابات ۸۸، دستگیر و به اعدام محکوم شده، خواستار تلاش سازمان های حقوق بشری بین المللی، برای آزادی همسرش و لغو حکم ناعادلانه اعدام وی شد.

 

از سوی دیگر در پی ادامه بازداشت دکتر ابراهیم یزدی، خانواده وی طی نامه ای خطاب به مسلمانان جهان، خواستار اقدامی برای آزادی وی شدند.

 

همزمان به گزارش "کمیته نویسندگان زندانی"، امسال نیز ایران، چین، کوبا و ترکیه در صدر لیست کشورهایی که جان نویسندگان در آنها به شدت در خطر است، قرار دارند.

 

محمد داوری، سردبیر زندانی سایت سحام نیوز، جزو چهار برنده جایزه "آزادی مطبوعات" کمیته بین المللی دفاع از روزنامه نگاران شد.

 
در نهایت

 رئیس دیوان عالی كشور ادعا کرد: "از آنجا که دستگاه قضایی ما بر دو محور فقاهت و عدالت اسلامی می‌چرخد، هر قاضی كه این دو صفت را داشته باشد طبعاً در موضوعات سیاسی وارد نمی‌شود و بلكه خودش را موظف می‌داند هیچ گرایش سیاسی نداشته باشد تا بتواند بر اساس حق و عدل حكم كند."

 

و در هفتمین روز هفته ای که گذشت، سناریوی هفتم از قتل ندا آقاسلطان کلید خورد و مححمد جواد لاریجانی، اعلام کرد که "سازمان جاسوسی بریتانیا ندا آقا سلطان را کشته است."

0 comments:

ارسال یک نظر