محمد خاتمی، خواهان برگزاری انتخابات آزاد شد
محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق ایران در تازه ترین سخنان خود در جمع جوانان اصلاح طلب آذربایجان با تاکید بر برگزاری انتخابات آزاد خواهان آماده کردن فضای رقابتی و آزادی زندانیان شد.
آقای خاتمی گفت: "نمی شود انتخابات به سبکی باشد که یک سلیقه می پسندد و همه محدود باشند و همه مجبور باشند شرکت کنند، بزرگان و افراد موثر هم اگر بگویند شرکت کنند مردم شرکت نخواهند کرد."
او گفت: "بنده می گویم بیایید فضا را آماده کنید زندانیان آزاد شوند، حصرها برداشته شود، فضا باز شود این مردم ما اینقدر بزرگوار و خوبند، این جوانان ما که اینقدر رنج دیده اند اگر این فضا باز شود و به آینده امیدوار باشند دارای گذشت اند، در این صورت مملکت تضمین و تامین می شود."
انتخابات؛ قلب مردم سالاری
آقای خاتمی همچنین در بخش دیگری انتخابات را حق یکایک مردم ایران دانست و گفت که اگر در همه حوزه ها نامزد های مورد علاقه همگان باشند و تضمینی باشد که اساس تعیین کننده رای مردم است و فضا باز و آزاد و متناسب با انتخابات سالم و رقابتی باشد همه شرکت می کنند.
آقای خاتمی مقدمات انتخابات مطلوب را فضای آزاد و رقابتی دانست وگفت: "بسیار باید متاسف بود که شاهد وجود این فضا نیستیم و حتی گاه درست نقطه مقابل آن را می بینیم."
او گفت: "گروه ها و تشکل ها و احزاب محدودیت فراوان دارند و حتی اجازه برگزاری یک مجلس به مناسبت عید سعید غدیر هم نمی دهند. اخیراً به جای آزادی زندانیان سخت گیری ها بیشتر شده. خیلی ها به زندان فراخوانده شده اند. احکام سخت تازه صادر می شود و حتی به خاطر یک بیانیه یا یک امضا با افراد برخورد می شود و خیلی ها مورد بازخواست قرار می گیرند و این فضا باید تغییر کند."
آقای خاتمی انتخابات را اصل جمهوریت نظام و مردم سالاری آن برشمرد و درباره بحث پارلمانی گفت: "بحث پارلمانی یا ریاستی که مطرح می شود اصل این است که آیا مردم سالاری هست یا نه؟ اگر باشد شکل آن مشکل ندارد ولی اگر نباشد هر کدام ممکن است مشکل داشته باشد دغدغه باید این باشد که چقدر رای مردم موثر است؟ چقدر مردم می توانند اظهار نظر کنند؟ چقدر اظهار نظر و رای آنها تاثیر گذار در سرنوشت جامعه است این مساله مهمی است."
پیشتر آیت الله خامنه ای در سفر کرمانشاه و در دیدار با دانشجویان از امکان اصلاح قانون اساسی و تبدیل نظام ریاستی به نظام پارلمانی - البته نه در آینده ی نزدیک- سخن گفته بود.
آقای خاتمی انتخابات را قلب مردم سالاری دانست و تاکید کرد که انتخابات یعنی "همه مردم با همه سلایق با همه گرایش ها با همه قومیت ها با همه سلیقه ها و گرایش های اعتقادی و سیاسی بتوانند شرکت کنند و رای بدهند."
آقای خاتمی همچنین گفت: "بیایید به آینده نگاه کنیم هر کس در گذشته احساس می کند به او ستمی شده بگوید گذشتم. البته به شرط این که آینده روشن و آزادی برای همه تضمین شود. زندانیان آزاد شوند فضا باز شود البته که همه با رغبت در انتخابات شرکت می کنند انتخابات با شکوه این چنینی بزرگ ترین تضمین کننده امنیت کشور است و امروز خطرات بزرگی ما را تهدید می کند."
مساله هسته ای، حقوق بشرو ترور
به گفته رئیس جمهور سابق ایران، جمهوری اسلامی و ملت ایران از سه نقطه هسته ای، حقوق بشر و مساله ترور در معرض فشار هستند.
آقای خاتمی درباره پرونده هسته ای گفت: "بنده به عنوان کسی که رونق هسته ای در دوره بنده بود از زمان آقای هاشمی بود ولی در زمان بنده فعالیت گسترده تر شد، البته کاملاً قانونی و رهبری هم این را قبول دارند و مساله پیشرفت هایی داشت جز جنبه کمی که طبعا در این چند سال رشد پیدا کرده از نظر کیفی و رسیدن به آن تاپ غنی کردن اورانیوم در زمان بنده به آنجا رسیدیم. ۳.۵ درصد در زمان ما غنی سازی شد. البته با ده سانتریفوژ."
آقای خاتمی همچنین تاکید کرد که در این مدت هم تلاش های خوبی شده و اصلا مسیر حرکت به سوی بمب هسته ای نبوده و نیست.
آقای خاتمی با اشاره به گزارش سال ۲۰۰۸ آمریکا که در آن ذکر شده بود از سال ۲۰۰۳ به این طرف ایران فعالیت نظامی هسته ای ندارد، گفت: "البته من هم آن روز رییس جمهور نبودم ولی موضع گرفتم که قبل از ۲۰۰۳ هم فعالیت نظامی نبوده، حالا چطور شد در سال ۲۰۱۱ یک دفعه ادعا می کنند فعالیت ها جهت نظامی پیدا کرده است؟"
او افزود: "پیداست یک فکر بدی پشت این قضیه است که می گویند فعالیت نظامی داریم می خواهند فشار را روی ایران زیادتر بکنند البته که رفتار و مواضع و گفتار ما ممکن است اثر هم داشته باشد ولی پیداست یک طرح دیگری است برای فشار. بی خود می گویند ولی می گویند."
آقای خاتمی ادعای ترور سفیر عربستان از سوی آمریکا را نقشه ای علیه ایران خواند.
وزارت دادگستری آمریکا، ماه گذشته از بازداشت یک شهروند ایرانی تبار این کشور به نام منصور ارباب سیر خبر داد که به طراحی ترور عادل الجبیر، سفیر عربستان سعودی در واشنگتن متهم شده است.
آقای خاتمی با اشاره به این که ایران همیشه متهم به نقض حقوق بشر بوده، گفت: "متاسفانه در داخل هم کارهایی می کنیم که لااقل این امر توجیه پذیر می شود. ولی امروز نماینده سازمان ملل آمده و گزارش داده به آنجا، این خطری است که دارد مملکت را تهدید می کند."
رئیس جمهور سابق ایران سخنان مقامات اسرائیلی و غربی ها را جنگ روانی و بلوف دانست و گفت: "دارند افکار عمومی را آماده می کنند که اگر یک روزی خدایی نکرده بخواهند یک کاری بکنند این افکار عمومی آماده باشند."
به گفته رئیس جمهور سابق ایران "اگر روزی و روزگاری خارجی بخواهد بیاید و دخالتی انجام بدهد اصلاح طلب و غیراصلاح طلب با آن مقابله خواهند کرد."
آقای خاتمی یادآوری کرد که هم در ایران و هم در آمریکا کسانی هستند که بدشان نمی آید قضیه به خشونت کشیده شود اما "امیدوارم آقای اوباما تحت تاثیر آنها قرار نگیردو از راه و روش آقای بوش درس بگیرد و در ایران هم کسانی که نانشان در بحران و خشونت و تنش است و ممکن است از حاد شدن قضیه بدشان نیاید، عقلای قوم باید جلوی این را بگیرند."
آقای خاتمی در نهایت فرصت انتخابات را فرصت مناسبی دانست تا به گفته او جلوی بسیاری از این توطئه ها گرفته شود و تاکید کرد که فضای آزاد و مناسب با حضور همه جریان ها می تواند بسیاری از خطرات را رفع کند.
0 comments:
ارسال یک نظر