بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت

بهرام رفیعی

روزنامه نگار

بازنشر اظهارات دادستان تهران درباره بررسی مفاسد اقتصادی جریان فتنه از جمله موضوعاتی است که روزنامه های امروز از جمله کیهان و رسالت در صفحات نخست خود آن را برجسته کرده اند همچنین برخی دیگر از روزنامه ها گزارش های خود درباره کنفرانس مطبوعاتی عباس جعفری دولت آبادی را با تیترهایی همچون "آزادی ها و دستگیری های جدید" منعکس کرده اند. گزارش ها و مقالاتی درباره تفاوت ها و تناقض ها در آمارهای اعلام شده درباره نرخ تورم و بیکاری از جمله موضوعات دیگری است که در روزنامه های امروز مورد توجه قرار گرفته است.

ابهام در ادامه ماموریت گروه ۱۳

ابتکار در گزارش نخست امروزش از شکست تقریبی طرح وحدت اصولگرایان خبرداده و نوشته گویی نحسی عدد ۱۳ دامن فهرست اصولگرایان را برای ایجاد وحدت گرفته است که با وجود اعلام چندماهه مأموریت آن، هنوز هیچ نکته مثبتی دیده نمی ‌شود که حکایت از اندک موفقیت برای آن گروه داشته باشد. ۱۳ نفری که گفته می شد گروه سه‌نفره پذیرفته اصولگرایان تعیین کرده‌اند تا سازوکارهای ایجاد وحدت برای آن اردوگاه متشتت را فراهم کنند.

این روزنامه در ادامه نوشته اعتراف برخی از چهره‌های بارز آن جناح مبنی بر شکست مأموریت گروه ۱۳ نفره برای وحدت اصولگرایان در هفته‌های گذشته که البته متأثر از وضعیت جدید دولت و رئیس‌جمهور و خانه‌نشینی دو هفته‌ای او بود، نشان داده که خوشبینی‌هایی که برخی از اصولگرایان درباره رفع موانع وحدت به خرج داده بودند، چندان نسبتی با واقعیت نداشت. تبلیغات و البته آبروداری برخی از چهره‌های اصولگرا برای خوب جلوه‌دادن وضعیت اردوگاه اصولگرایان هم به جایی نرسیده و موانع ایجاد وحدت بیش‌ از‌ پیش خود را نشان داده است، برخی دیگر هم تصمیم گرفته‌اند که همزمان با آنکه خبر شکست مأموریت گروه ۱۳ نفره را تکذیب می ‌کنند، تلاش‌هایی در جهت احیا آن گروه انجام دهند.

سیاست روز هم که خود از نشریات اصولگرایان است در گزارشی به طور تلویحی شکست طرح وحدت اصولگرایان را پذیرفته و در این باره نوشته از ابتدا هم بر این موضوع تاکید می‌شد که آغاز زودهنگام رقابت‌های انتخاباتی مجلس نهم به صلاح نیست و تبعات خوبی نخواهد داشت.

این روزنامه با اشاره به اختلافات اخیر بین دولت احمدی نژاد و مجلسیان و این که محمود احمدی نژاد باید با اعضای این گروه ۱۳ نفره موافقت می کرد که مورد اعتراض نمایندگان اصولگرای مجلس قرار گرفت از بازگشت دوباره اصولگرایان به خانه اول نوشته و اضافه کرده که در جلسه شورای مرکزی جامعه روحانیت که به تازگی برگزار شده درباره‌ همین موضوع نیز بحث و تبادل نظر صورت گرفته است. در این جلسه مقرر شد مباحث مربوط به کمیته سه نفره و لیست ۱۳ نفره اصولگرایی که این روزها در رسانه‌ها از آن سخن گفته می‌شود در نشست مشترک جامعتین بررسی شود تا نتایج آن به زودی اعلام شود.

شخصیت نظام ضربه می خورد

جمهوری اسلامی واکنش دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس نسبت به احتمال حضور محمود احمدی نژاد در اجلاس آتی اوپک را منعکس کرده و از قول وی نوشته معمولاً ریاست اوپک را وزرای نفت کشورها عهده‌دار می‌شوند، این نکته نادری است که رئیس‌جمهور یک کشور، ریاست اوپک را نیز به عهده بگیرد، شاید از نظر رسانه‌ها و مجامع بین کشورها، شخصیت رئیس‌جمهور زیر سوال رود. قبلا چنین چیزی نبوده، نمی‌توان گفت به حیثیت و شخصیت نظام نیز لطمه‌ای وارد نمی‌شود.

به نوشته این روزنامه سیدناصر موسوی لارکانی در عین حال گفته البته قانون کشور اجازه می‌دهد که شخص رئیس جمهور، سرپرستی وزارت نفت و پیرو آن، ریاست اوپک را به عهده بگیرد؛ اما امیدواریم با فرصت کوتاهی که داریم هر چه سریع‌تر تکلیف خود وزارتخانه مشخص شود تا از نظر ریاست اوپک مشکل نداشته باشیم.

به نوشته جمهوری اسلامی در یکصد و پنجاه و هفتمین نشست اوپک یعنی در اواخر مهرماه سال گذشته که در وین برگزار شد، ریاست سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک بر اساس حروف الفبا بر ریاست وزیر نفت ایران بر اوپک از سال ۲۰۱۱ تاکید کرد، این در حالی بود که ایران از ۳۶ سال پیش تاکنون ریاست اوپک را به عهده نداشته و هم اکنون کار بسیار دقیق و سرنوشت‌سازی است و رئیس‌جمهور کشورمان اعلام داشته که خود ریاست اوپک را بر عهده می‌گیرد.

سیاست ورزی مسئولانه

علیرضا علوی تبار طی مقاله ای در روزگار اظهارات اخیر سیدمحمد خاتمی رییس جمهور پیشین کشور و واکنش هایی که نسبت به آن صورت گرفته را دستمایه کرده و نوشته سیاست ورزی سخت با عواطف و احساسات گره خورده است. همین در آمیخته بودن با عواطف است که سیاست ورزی را هم جذاب می کند و هم خطرناک. جذابیتش روشن است چون با برآورده ساختن تمایلات عاطفی ما سر و کار دارد. اما به همین دلیل گاه از صورت یک اقدام عقلایی خارج می شود و خطرناک می شود.

نویسنده این مقاله در ادامه با عقلایی دانستن اظهارت اخیر محمد خاتمی اضافه کرده در اقدام عقلایی ما به دنبال تناسب میان «هدف» و «وسیله» می گردیم. می کوشیم روش ها و وسایل مورد استفاده ما با هدفی که درصدد تحقق آن هستیم، جور باشد. به علاوه هم در انتخاب هدف و هم در انتخاب روش واقع بین هستیم و امکانات و توانایی ها را در نظر می گیریم.

وی سپس در بخش دیگری از این مقاله نوشته دعوای مردم سالاری خواهی دعوا با اشخاص نیست بلکه دعوا با روندها و خط و مشی هاست و در نهایت با تغییر ساختار مردم سالاری تحقق می یابد نه با حذف فیزیکی اقتدارگرایان. بخش غالب مردم سالاری طلبان داخلی علاقه خود را به گذار به مردم سالاری از طریق مراوده اعلام کرده اند، ضروری است که پیامدهای گرایش های خود به این شیوه ها را نیز بپذیرند، حتی اگر این پذیرش به وجه اجتماعی آنها لطمه بزند و موجب برچسب هایی چون سازشکار و ترسو شود.

شعارهای تکراری به جای آمارهای رسمی

مردم سالاری در سرمقاله امروزش نوشته ارائه آمارهای رسمی درباره وضعیت اقتصادی کشور طی چند سال اخیر یا تعطیل شده یا با اما و اگرهایی همراه شده است. سه شنبه گذشته بالا خره پس از مدت ها وزیر اقتصاد نرخ رشد اقتصادی سال ۸۸ را اعلا م کرد و نرخ رشد اقتصادی سال ۸۷ را «اندک» دانست! درباره نرخ تورم اعلامی در تمام این سالها هم اما واگرهای فراوان وجود دارد. در سال ۸۵ چند نفر از نمایندگان اعلام کردند که روش تعیین نرخ تورم را عوض کرده اند و در سال ۸۸ هم درباره نرخ تورم داستان های عبرت آموزی در مناظره های انتخاباتی و تبلیغات به وقوع پیوست! درباره خط فقر سالهاست که دولت ساکت است و حتی یکبار وزیر رفاه اعلام کرد که نیازی به تعیین رسمی خط فقر نیست.

محمدحسین روانبخش با این مقدمه در ادامه این مقاله نوشته عنوان این مطلب که سال گذشته رکورد شکسته شد و یک میلیون وهفتصد هزار شغل ایجاد شد یا این مطلب که تنها کشور کره زمین هستیم که گرسنه ندارد، دو مصداق جالب برای همین مساله است که هر دو در جدیدترین حضور زنده احمدی نژاد در صداوسیما بیان شده و اگر چه اولی مورد اعتراض رئیس مرکز پژوهش های مجلس قرار گرفته و قابل تحلیل و بررسی است، دومین سخن آن قدر عجیب است که حتی نمی توان آن را مورد تحقیق و بررسی قرار داد!

سرمقاله نویس مردم سالاری همچنین اضافه کرده بیان چنین سخنانی گرچه می تواند به عنوان «شعار» و «تبلیغ» برای بخشی از جامعه جذابیت داشته باشد و دلگرمی هایی ایجاد کند (اگر بعد از ۶ سال بازهم چنین کارآیی داشته باشد!) هیچ منطق علمی در پشت سر ندارد و نه تنها قابل استناد نیست بلکه به راحتی هم می توان در آینده ای دور یا نزدیک آن را به گونه ای دیگر تفسیر کرد یا از اساس تکذیب نمود.

آمارهایی که با هم نمی خوانند

محمدحسین مهرزاد هم در سرمقاله جهان صنعت به موضوع تفاوت ها و تناقض های آماری از سوی دولت پرداخته و نوشته نرخ بیکاری قرار بود کاهش یابد و دولت مدعی شد در سال گذشته ۶/۱ میلیون شغل ایجاد کرده است؛ ۶/۱ میلیون شغلی که به گفته دولتی‌ها ۵۰۰ هزار آن مربوط به مسکن مهر بوده است.دولتمردان بارها تک‌رقمی شدن نرخ بیکاری را وعده داده و در مقاطع مختلف سعی کردند با گام‌هایی بلند و ضربتی وعده خود را محقق شده اعلا‌م کنند اما هر بار در این راه ناکامی نصیبشان شد.

نویسنده مقاله ادامه داده موضوع بنگاه‌های زودبازده که توسط محمد جهرمی، وزیر کار و امور اجتماعی سابق با علا‌قه و اشتیاق فراوان دنبال می‌شد، بنابر گزارش دستگاه‌های نظارتی و مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلا‌می با انحراف‌های بیش از تصور مواجه شد. اگرچه وزیر سابق کار هیچ‌گاه انحراف‌های بیش از ۴۰ درصدی منابع بنگاه‌های زودبازده را نپذیرفت اما نپذیرفتن او چیزی را عوض نکرد و پرونده این بنگاه‌ها خیلی زود بسته شد تا دیگر کسی سراغ پروژه عقیم مانده دولت نرود.

سرمقاله نویس جهان صنعت در بخش دیگری همچنین نوشته دولت هرگز نحوه محاسبه بیکاران را اعلا‌م نکرده و نگفته است که آیا شغل‌های فصلی را هم در زمره آماره اشتغال می‌گنجاند یا برخورد دیگری می‌کند. نکته دیگر اینکه به باور کارشناسان مستقل، رشد اقتصادی ایران در سال‌های اخیر هیچ تناسبی با ایجاد ۱.۶ میلیون شغل در سال گذشته و ۵/۲ میلیون شغل در سال‌جاری ندارد. در علم اقتصاد رشد اقتصادی تابعی است از مولفه‌های گوناگونی که یکی از آنها نرخ بیکاری است، به واقع هرچه ایجاد اشتغال افزایش یابد به معنای افزایش تکاپو و رونق اقتصادی است در حالی که مردم کوچه و بازار هم این روزها می‌دانند شرایط اقتصاد ایران هرچه باشد نامش رونق و شکوفایی نیست.

نیما در پناه کیست؟

روزنامه های جمهوری اسلامی و ابتکار افزایش کودک آزاری و نبود قانون و نهادهای مدافع از کودکان آسیب دیده از سوی والدین را مورد توجه قرار داده اند.

جمهوری اسلامی با پرداختن به آخرین مورد کودک آزاری در کشور نوشته نیما" پسرک چهار ساله‌ای که دومین قربانی کودک‌آزاری یک ماه اخیر به شمار می‌رود، روز دوشنبه و با گذشت تنها ۱۰ روز از زمان بستری شدنش در بیمارستان کودکان مفید، شیرخوارگاه آمنه را ترک و به پدرش تحویل داده شد.نیما همان پسرکی است که به علت صدمات ناشی از ضرب و جرح شدید توسط والدینش در ۱۸ اردیبهشت به بیمارستان منتقل شده بود، کودکی که دچار ضرب و جرح، سوختگی شدید در نقاط مختلف بدن از جمله آلت تناسلی و نیز ترومای (کبودی) شدید دو چشم بود.

ابتکار هم در گزارشی مرتبط از قول مصطفی اقلیما رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران ضمن تایید بازگرداندن این کودک آسیب دیده به والدینش نوشته بر اساس قانون، پدر هر زمان که بخواهد می‌تواند با مراجعه به دستگاه قضایی، زمینه بازگرداندن فرزندش را فراهم کند. اگرچه روال قانونی تحویل نیما به پدرش طی شده است، اما باید دید که قاضی مسوول رسیدگی به پرونده، چگونه این موضوع را پیگیری کرده که پدر را واجد صلاحیت نگهداری از نیما شناخته است.

به گزارش این روزنامه رییس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران ضمن انتقاد از این شرایط و عدم حساسیت سازمان های مسئول گفته به نظر می‌رسد که پیگیری لازم در این زمینه توسط مددکاران بهزیستی انجام نشده و این سازمان نتوانسته آنگونه که باید بر رای نهایی قاضی پرونده نیما اثرگذار باشد.

ابتکار در پایان گزارش خود پرسیده که با این شرایط این سئوال مطرح می‌شود وقتی این مراجع قانونی کودک را به کسانی سپرده اند که اولین متهمان وضعیت پیش آمده برای او هستند، سلامت، رشد و زندگی نیما در پناه چه مرجعی تضمین می‌شود؟

0 comments:

ارسال یک نظر