جرس: گزارشهای رسیده از تهران و شهرهای مختلف ایران حکایت از استقبال گسترده مردم از دعوت رهبران جنبش سبز دارد. این گزارشها بر حضورمردم در مسیرهای از پیش تعیین شده تاکید دارد.
سایت کلمه در گزارشی نوشته است: روز بیست و پنجم بهمنماه، رو به پایان است و یک شادی جمعی، یک امید مضاعف به آینده و یک تجدید عهد دوباره با راه سبز امید بود که پس از ۲۰ ماه، امروز بار دیگر زنده بودن خود را به همهی کسانی که چشم دیدن حیات جنبش سبز را ندارند، ثابت کرد. اما هنوز کارهای نکردهای هم باقی است.
بسیاری از کسانی که در راهپیمایی امروز حضور داشتند و همفکران سبزاندیش خود را در خیابانها دیدند که چگونه با آرامش و روحیهی عالی از کنار عزم آشکار نیروهای انتظامی و امنیتی برای سرکوب، عبور میکردند و سعی میکرد حتی برای یک قدم هم که شده، خود را به آزادی نزدیکتر کنند.
این گزارش می افزاید: امروز در تهران ۲۵ خرداد تکرار شد. این توصیف را بسیاری از کسانی که در ساعات عصر روز ۲۵ بهمن در خیابانها بودند، با هم تکرار میکردند. آنها جمعیتی را که میدیدند، با سومین روز پس از کودتای انتخاباتی ۱۳۸۸ مقایسه میکردند و بسیار شنیده میشد که به هم بگویند: اگر جلوی مردم را نمیگرفتند و می گذاشتند به آزادی برسند …
صدها هزار تهرانی و هزاران نفر در مشهد و شیراز و اصفهان، امروز در خیابانها نتیجه تنها و تنها یک هفته تلاش سبزها در تنگنای شدید رسانهای برای تدارک راهپیمایی مسالمتآمیز را دیدند و نتیجهی آن را هم مشاهده کردند؛ گویی جنبش سبز بار دیگر «رسانه شمایید» را تجربه کرد.
حضور مردمی از طبقات و گروههای اجتماعی مختلف، به خصوص کارگران و اقشار مستضعف، و نیز افراد مسن یا بسیار جوان، از نکات مشهود در راهپیمایی امروز بود.
همچنین رفتار مدنی راهپیمایان و پرهیز گسترده از مقابله خشونتآمیز با رفتار خشن سرکوبگران در خیابانها، پرهیز بسیاری از تظاهرکنندگان از شعار دادن و در پیش گرفتن رویهی راهپیمایی سکوت توسط بسیاری از مردم به خصوص در ساعات ابتدایی راهپیمایی، از نشانههای آن بود که فضای عمومی جامعه تفاوت مهمی با ماههای ابتدایی پس از کودتای انتخاباتی نکرده و همچنان همان فضا بر جامعه حاکم است و همان خواستهها، اقبال اکثریت مردم را به دنبال دارد. از این رو میتوان به صراحت، سخنان آن مقام نظامی را تایید کرد که جنبش سبز را آتش زیر خاکستر توصیف کرده بود.
سایت کلمه همچنین در گزارش دیگری از تظاهرات روز گذشته تهران می نویسد: عقربههای ساعت، سه بعد از ظهر را نشان میدهد. میدان انقلاب تهران جای سوزن انداختن نیست. هنوز ساعات ابتدایی شروع تظاهرات روز دوشنبه ۲۵ بهمن ماه به منظور حمایت از جنبشهای اعتراضی در کشورهای مصر و تونس است. جمعیت زیادی در این میدان گرد هم آمدهاند. جمعیت قصد حرکت به سمت میدان آزادی را دارد نمادهای سبز رنگ و لباسهای سبز رنگ را در هر گوشه و کنار میتوانی ببینی.
شعارهای غالب در روز ۲۵ بهمن
جمعیت معترض حرکت خود را از میدان انقلاب به سمت خیابان آزادی ادامه میدهد. گروه بزرگی از مردم به هم پیوستهاند و شعار «مرگ بر دیکتاتور» سر میدهند شعاری که به شعار غالب مردم در این روز تبدیل شد. صحنه به هم پیوستن مردم در وسط خیابان، نشانههای پیروزی که نشان میدهند، تا حدودی یاد آور تظاهرات ۲۵ خرداد در روزهای پس از انتخابات ۸۸ است. هرچند که برخی از همکاران آن را با عاشورای تهران و یا روز قدس نیز مقایسه میکنند.
شعارهای مردم در این روز، بدون اشاره به تحولات این روزهای کشورهای مصر و تونس نبود. آنها فریاد میزدند: «مرگ بر دیکتاتور چه با موتور چه با شتر.» مرگ بر دیکتاتور چه قاهره چه تهران، «ایرانی میمیرد، ذلت نمیپذیرد.»
مردم همچنین بارها وبارها سرود یار دبستانی را خواندند.
آنها بارها «فریاد الله اکبر» و «زندانی سیاسی آزاد باید گردد» و «یا حسین میر حسین» را در این روز سر دادند. همچنین از نیروی انتظامی در خواست حمایت میکردند: «نیروی انتظامی حمایت، حمایت».
غافلگیری نیروهای گارد ویژه و افسردگی نیروهای امنیتی
از همان ابتدای حرکت مردم نیروهای گارد ویژه مستقر در میدان انقلاب با بلندگوی دستی به مردم هشدار میدانند که متفرق شوند و گرنه با آنها برخورد خواهند کرد. اما دقیقهها میگذشت و هر لحظه بر موج جمعیت افزوده میشد. خیلی از معترضان بر این نکته تاکید میکردند که نیروهای گارد ویژه از دیدن جمعیت زیاد مردم غافلگیر شدهاند و سرعت عمل لازم را برای ایجاد ترس و رعبی که قصد دارند در دل مردم ایجاد و آنها را متفرق کنند، ندارند.
جمعیت معترض به حوالی خیابان نواب رسیده که نیروهای گارد ویژه با ضربات باتوم به مردم حمله ور میشوند و مردم را به هر گوشهای میرانند. قصد آنها از این کار تنها متفرق کردن مردم و یکپارچه نشدن جمعیت است تا مردم نتوانند به میدان آزادی برسند. حضور نیروهای امنیتی و لباس شخصی نیز در این روز بسیار پر رنگ است، آنها با چهرههای افسرده مردم را تماشا میکردند و در بیسیمهایشان پچ پچ میکردند. اغلب مردم معتقد بودند که آنها هرگزانتظار دیدن چنین جمعیتی را نداشتهاند.
برخورد تا حدی مناسب نیروی انتظامی با مردم
هر چند ماموران نیروی انتظامی در هر چهار راه و نقطه شهر با باتومهایشان ایستادهاند اما در سرکوب مردم نقش چندانی نداشتند و تنها با جملاتی مانند زودتر حرکت کنید به مردم فرمان حرکت میدادند. خیلی اوقات معترضان رو به آنها انتقاد میکردند و یا حتی بر سرشان داد و فریاد میکردند که چرا بااین دولت مردم فریب همچنان همکاری میکنید؟ اما ماموران نیروی انتظامی برخورد خشنی با آنها نمیکردند. در چند مورد حتی آنها به مردم هشدار دادند که نیروهای گارد ویژه قصد حمله ور شدن به آنها را دارند و بهتر است زودتر از آن منطقه دور شوند. هر چند در برخی نقاط تهران هم گزارش شده است که نیروی انتظامی نیز به ویژه در ساعات پایانی تظاهرات به مردم حمله ور شدهاند.
حضور پررنگ لباس شخصیها، نیروهای بسیج و گارد ویژه ضد شورش
گلولههای پلاستیکی، شوکر و گاز فلفل
در این روز هم مانند دیگر تجمعهای اعتراضی پس از انتخابات حضور نیروهای لباس شخصی، بسیج و گارد ویژه بسیار پررنگ است. نیروهای بسیج با چماق و سوار بر موتور و اغلب با پرچمهایی که در دست داشتند بین مردم حرکت میکنند و با چماقها و شوکرهایی که در دست دارند، سعی بر متفرق کردن مردم دارند. استفاده از شوکر در این روز بین نیروهای بسیج برای متفرق کردن مردم بسیار زیاد است. و البته بچه های ده دوازده ساله ای که باتوم به دستشان داده بودند.
شلیک گلولههای رنگی (پین بال) هم یکی از روشهای رایج این روز برای متفرق کردن جمعیت بود گلولههای رنگی که معترضان را نشان دار و با صدایی که تولید میکند به منظور ایجاد رعب و وحشت به کار میرود. برخی از معترضان که در اتوبوسهای شرکت واحد هم شعار میدادند توسط همین گلولهها و شلیک به داخل اتوبوسها مجبور به سکوت میشدند. ضربات باتوم در این روز بارها و بارها بر سر و روی معترضان فرود آمد.
کشاندن مردم به خیا بانهای فرعی و کوچههای بن بست
استراتژی اصلی نیروهای گارد ویژه امروز، ۲۵ بهمن، جلوگیر ی از اتصال مردم به یکدیگر بود، آنها جمعیت معترض را که از سمت میدان انقلاب به سمت آزادی حرکت میکردند، بارها و بارها با همین شیوه و کشاندن به خیابانهای فرعی و شلیک گاز فلفل و اشک آور متفرق میکردند. مردم که به خیابانهای فرعی میرسیدند اغلب از شلیک گاز فلفل به سرفه امی افتادند و مجبور بودند در این کوچهها آتش روشن کنند و یا سیگاری آتش بزنند تا از سوزش شدید چشمها، گلو و پوست صورتشان جلوگیری کنند.
تعدادی از معترضان هم با در دست داشتن سرکه و بوییدن آن به مقابله با گاز اشک آور میرفتند و یا هرجور شده به یکدیگر کمک میکردند تا اثرات این گاز را هر چه کمتر کنند.
حضور همه اقشار در راه پیمایی ۲۵ بهمن
آنچه بیش از هر چیز در جمعیت معترضان جلب توجه میکرد، حضور همه گرو ههای سنی و طبقاتی بود. زنان و مردان مسن و میانسال در کنار جوانان در این راه پیمایی حاضر شده بودند. همچنین حضور زنان باز هم مثل دیگر تجمعهای اعتراضی پس از انتخابات بسیار چشمگیر بود. زنان خانه دار زیادی را در جمعیت معترض میدیدی که با مهربانیهای مادرانه از جوانان حمایت میکردند.
تعطیلی ایستگاههای مرکزی مترو
با اینکه ماموران امنیتی و گارد ویژه بارها به مردم میگفتند که نقاط مرکزی شهر را ترک کنند، اما ایستگاههای اصلی مترو بسته بودند و وقتی مردم به سمت ایستگاههای مترو میرفتند، با درهای بسته مواجه میشدند. یکی از ماموران امنیتی رو به مردم گفت «: شهرداری دستور بسته شدن مترو را داده است.» اما مردم معتقد بودند که ماموران امنیتی از ترس اینکه مردم در مترو هم به اعتراض ادامه داده و شعار سر دهند ایستگاهها را تعطیل کردهاند.
تظاهرات نه فقط در انقلاب
با وجودی که میرحسین موسوی و مهدی کروبی در فراخوان خود مسیر تظاهرات ۲۵ بهمن را از میدان امام حسین تا ازادی اعلام کرده بودند امروز در چند منطقه دیگر از جمله میدان صادقیه، پونک و… تظاهرات گستردهای برگزار شد. منابع موثق حضور مردم را بویژه در میدان صادقیه بسیار پرشمار ذکر کردهاند. مردم در این مناطق نیر علیه دیکتاتوری شعار دادند. در این مناطق نیز گارد ویژه مردم را مورد حمله قرار داد.
حاشیهها
* برخی از مردم معترض میگفتند که از ساعت ۱۱ صبح در خیابانها پرسه میزدند و منتظر برگزاری تظاهرات بودهاند.
* خیلیها هم به شوخی در این روز میگفتند که باید خودمان را به میدان تحریر برسانیم که البته منظورشان همان میدان آزادی بود که به خاطر تحولات مهم مصر مدام به زبانشان میآمد. مردم مصر روزها در میدان تحریر این کشور دست به اعتراض زدند
*خیلی از معترضان از تجربههایی که از شرکت در دیگر تجمعهای اعتراضی به دست آورده بودند در این روز سخن میگفتند. در محدوده خیابان نواب یکی از معترضان روبه دیگران به شوخی گفت: میبینم کسی در این جمع نیست که حتی یک تجمع اعتراضی را هم از دست داده باشد.
* تعدادی از معترضان در این روز با موبایلهاهایشان مدام در حال فیلم برداری و عکسبرداری بودند و دیگران هم مواظب بودند تا کسانی که فیلم میگیرند توسط نیروهای امنیتی دستگیر نشوند.
*استفاده از شال سبز، مچ بندهای سبز و نماد وی در میان معترضان همچنان رایج بود.
* تعداد زیادی از معترضان در این روز میگفتند که از روزها پیش برای این تظاهرات برنامه ریزی کردهاند.
* خیلیها هم میگفتند دولت میگوید، جنبش سبز مرده است عجب مرده سرزندهای میبینیم.
* بوقهای ممتد از سوی معترضانی که سوار بر خودردوهای شخصیشان بودند، برای حمایت از دیگر معترضان که در خیابان بودند بارها بارها انجام شد.
* در این روز همچنین در خانه بسیاری از شهروندان به روی معترضان باز بود تا آنان هنگام خطر خود را به این خانهها برسانند.
* تمامی تلفنهای همراه در خیایان انقلاب حدفاصل میدان انقلاب تا آزادی و خیابانهای منتهی به آن قطع شده بود.
* تجمعهای پراکنده مردم در تهران تا ساعت نه شب نیز گزارش شده است.
* برخی از منابع از بازداشت چند ده نفر از معرتضان در خیابانهای خبر دادهاند.
*دانشجویان دانشگاههای تهران، امیرکبیر و شریف با تجمع در مقابل دانشگاههای خود به تظاهرات مردم در خیایان انقلاب پیوستند.
0 comments:
ارسال یک نظر