کناره گیری حسنی مبارک از قدرت، در شامگاه هجدهمین روز اعتراضات

انسداد حساب ها و دارایی های مبارک و نزدیکانش در سوییس


شامگاه جمعه، یازدهم فوریه ٢۰۱۱ و در هجدهمین شبِ اعتراضات مردم مصر علیه حکومت حسنی مبارک، و درحالیکه برخی مقامات حکومت معترضین را به دخالت ارتش برای پایان دادن به اعتراضات تهدید می کردند، قیام مردم مصر با حداقل سیصد کشته و دو هزار زخمی طی ۱٧ روز استقامت، در نهایت منجر به کناره گیری حسنی مبارک، طولانی ترین رئیس جمهور مصر، بعد از سی سال حکمرانیِ بلامنازع شد.  

 

همزمان دولت سوئیس اعلام کرد که تمامی حساب‌ها و دارایی‌های حسنی مبارک و نزدیکانش را مسدود کرده است.


بیانیۀ کناره گیری حسنی مبارک از قدرت را، عمر سلیمان، معاون رییس جمهوری مصر که اخیرا از سوی مبارک به این سِمَت منصوب شده بود، غروب جمعه (به وقت محلی) در تلویزیون مصر قرائت کرد تا بدین ترتیب حسنی مبارک که در طول ۱۸ روز اعتراض‌های مردمی، گام به گام از مواضع خود عقب‌نشینی کرده بود، قدرت را در ۸۲ سالگی ترک کند.


گفتنی است یک روز پس از آنکه حسنی مبارک، با وعدۀ تفویض اختیارات به معاون خود، از ماندن خود در قدرت برای هشت ماه دیگر خبر داده بود و در حالیکه معترضان مصری روز جمعه یازدهم فوریه، و در هجدهمین روز اعتراضات، کماکان بر کناره گیری وی تاکید داشتند و صدها هزار نفر در قاهره دست به تظاهرات زده و به سوی کاخ ریاست جمهوری و تلویزیون دولتی حرکت بودند، اوهمراه خانواده‌اش قاهره را به مقصد شرم الشیخ ترک کرده بود.


طی روزهای اخیر، در پی بی نتیجه بودن مذاکرات حکومت با نمایندگان بخشی از معترضان، و اعلام وعده های ناچیز و ناکافی دولت برای انجام اصلاحات و انتقال قدرت برای آینده، اقشار مختلف مردم در سراسر کشور به قیامی پیوستند که بطور یکپارچه خواستار کناره گیری حسنی مبارک از قدرت بود و عصر روز پنجشنبه نیز، نخست وزیر و دبیرکل حزب حاکم مصر در مصاحبه های جداگانه، از احتمال کناره گیری وی خبر داده بودند. اما مبارک بر ماندن در قدرت برای هشت ماه دیگر اصرار ورزید، که همین باعث خشم بیشتر مخالفان شد تا اعتراضات آنان به کناره گیری وی از قدرت منجر شود.


به گزارش خبرگزاری فرانسه، معاون رئیس جمهور مصر شامگاه جمعه و بلافاصله بعد از اعلام خبر برکناری مبارک، خاطرنشان کرد که اختیارات وی به شورای عالی نیروهای مسلح واگذار می شود و همزمان رسانه های خبری گزارش دادند که محمد حسین طنطاوی، وزیر دفاع مصر ریاست این شورا را به عهده گرفته است.


آسوشیتدپرس نیز به نقل از وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون گزارش داد که رابرت گیتس، وزیر دفاع این کشور دیشب (پنجشنبه دهم فوریه) با طنطاوی صحبت کرده و از زمان آغاز ناآرامی ها در مصر، این پنجمین مکالمه تلفنی وزرای دفاع دو کشور بود.


به گزارش الجزیره، از زمان اعلام کناره گیری مبارک از قدرت، بطور خودجوش صدها هزار نفر که از هجده روز قبل در مرکز قاهره دست به تظاهرات زده بودند، همراه با مردم شهرهای سوئز، پورت سعید، اسکندریه، اسماعیلیه و شهرهای دیگر دست به جشن و پایکوبی زده و از کناره گیری مبارک از قدرت ستقبال کردند و در پایتخت، مردم با تکان دادن پرچم و به صدا درآوردن بوق ماشین ها خوشحالی خود را نشان دادند.


سبکه خبری بی بی سی به نقل از خبرنگاران گزارش داده است که اکنون با در حاشیه قرار گرفتن رهبری غیرنظامی، وضعیت مصر اکنون بسیار شبیه به یک کودتای نظامی است و مصر به سوی آینده ای بسیار نامطمئن در حرکت است و اینکه اختیار امور در مصر در دست ارتش باشد، با قانون اساسی این کشور مغایرت دارد.


حسنی مبارک که بعد از کسب موفقیت هایی در ارتش مصر به عنوان معاون رییس جمهوری آن کشور در زمان انور سادات برگزیده شده بود، در پی ترور سادات توسط سروان خالد اسلامبولی (از هواداران اخوان المسلمین) در سال ۱٩٨۱، رییس جمهوری مصر شد و به مدت سه دهه زمام امور مصر را در دست داشت.


استقبال رهبران جهان از تحولات مصر
طی روزهای اخیر مقامات آمریکایی طی چند موضع گیری مختلف، خواستار کناره گیری مبارک و همچنین انتقال قدرت آرام و مسالمت آمیز در آن کشور شده بودند، که با واکنش تند مقامات مصری- بویژه وزیر خارجه آن کشور- روبرو شده بود.

اما با کناره‌گیری حسنی مبارک که یکی از خواسته‌های مخالفان مصری بود، رهبران جهان از این تغییر استقبال کرده و ابراز امیدواری کردند مردم مصر بتوانند به مطالبات دموکراتیک خود دست یابند.


در اولین موضع گیری، جو بایدن، معاون ریاست جمهوری ایالات متحده، پس از کناره‌گیری مبارک گفت: "این برهه‌ای مهم در تاریخ است... و نه فقط برای تاریخ خاورمیانه."
به گزارش خبرگزاری فرانسه، بایدن تحولات مصر را دلیلی بر متصل بودن جهان نوین به هم دانست و گفت این نسل جوان مصر بود که این تغییر را رقم زد و از شبکه‌های اجتماعی برای نیل به هدف خود بهره‌ جست.

همزمان بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحده، نیز در پیام کوتاهی خواستار گذاری آرام و شفاف در مصر شد و ابراز امیدواری کرد که این کشور انتخاباتی آزاد، منصفانه و قابل اعتماد در پیش رو داشته باشد و اداره مصر به یک دولت غیرنظامی سپرده شود.


کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز در بیانیه‌ای اظهار داشت که مبارک به صدای مردم مصر گوش داد. وی براهمیت قوت بخشیدن به مذاکرات در مصر تاکید کرد تا از این رهگذر به گفته او به مطالبات مردم مصر پاسخ داده شود و ثبات به این کشور بازگردد.


ترکیه نیز رفتن حسنی مبارک را به مردم مصر شادباش گفت و تاکید کرد که خواستار گذاری آرام به دموکراسی در این کشور است. احمد داوود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، در پیامی گفت: "شادباش به مردم مصر! و ما امیدواریم که نظامی بر سرکار بیاید که انتظارات مردم مصر را برآورده کند."

نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه نیز کناره‌گیری مبارک را اقدامی شجاعانه و ضروری توصیف کرد.


گفتنی است این دومین حکومت عربی است که طی کمتر از یک ماه اخیر سقوط می کند و از هم می پاشد. در ۲۵ ژانویه امسال، زین‌العابدین بن علی پس از ۲۳ سال ریاست جمهوری بی‌رقیب، استعفا داد و به عربستان سعودی گریخت.


شبکه خبری الجزیره اکنون گزارش می دهد که در شهرهای مختلف شمال آفریقا و خاورمیانه، مردم سرنگونی حکومت حسنی مبارک را جشن گرفته‌اند و از بیروت تا غزه، مردم در خیابان‌ها ریخته و با آتش‌بازی و سردادن شعار به استقبال این پیروزی مردم مصر رفته‌اند.


العربیه نیز گزارش داد که در تونس که الهام‌بخش حرکت اعتراضی مصر بوده، مردم به خیابان‌ها ریخته و فریاد شادی سر می‌دهند.


گفتنی است طی هفته های اخیر مردم الجزایر، یمن و اردن نیز به قیامهای مشابهی دست زده و طی روزهای گذشته، مردم لیبی نیز برای خیزش علیه حکومت رهبر مادام العمر آن کشور، معمر قذافی، فراخوان داده اند.

0 comments:

ارسال یک نظر