گزارشها از ادامه درگیریهای پراکنده در تهران
مراسم رسمی راهپیمایی سی و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب در ایران در شرایطی پایان یافت که گزارش ها از حمله مأموران لباس شخصی به رهبران مخالفان دولت در جریان این راهپیمایی و ادامه درگیری های پراکنده در نقاط مختلف تهران حکایت دارد (این خبر به تدریج تکمیل می شود).
به گزارش سایت های اینترنتی نزدیک به مخالفان دولت، درگیری های پراکنده ای میان معترضان و مأموران انتظامی و امنیتی در میدان های هفت تیر و صادقیه تهران اتفاق افتاده و اتومبیل های محمد خاتمی و مهدی کروبی که قصد حضور در راهپیمایی را داشتند، مورد حمله قرار گرفته است.
بنابر این گزارش ها، به هیچ یک از این دو آسیبی وارد نشده اما علی کروبی، فرزند مهدی کروبی در جریان این حمله بازداشت شده است.
سحام نیوز، سایت رسمی حزب اعتماد ملی نوشته است که علی کروبی توسط مأموران امنیتی بازداشت شده و از او خبری در دست نیست.
شبکه خبر تلویزیون ایران از صبح روز پنجشنبه ۲۲ بهمن (۱۱ فوریه) تصاویری را از تهران و شهرهای مختلف ایران نشان می دهد که در آن گروه هایی از هواداران دولت با پرچم های ایران و تصاویر آیت الله خامنه ای و آیت الله خمینی مشغول راهپیمایی هستند، اما بر روی اکثر این تصاویر صدای سرود و خواندن متن های حماسی پخش می شود و صدای صحنه شنیده نمی شود.
گزارش ها از استقرار تعداد زیادی از مأموران انتظامی و امنیتی در بخش های مختلف شهر تهران حکایت دارد.
مقامات حکومت ایران از همه هواداران خود خواسته اند که در این راهپیمایی شرکت کنند و گفته اند که این راهپیمایی پایان بخش موج اعتراضاتی خواهد بود که پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران در خردادماه آغاز شد.
از سوی دیگر رهبران مخالفان دولت هم هواداران خود را به شرکت در این راهپیمایی و تأکید بر لزوم اجرای کامل اصول مربوط به حقوق ملت در قانون اساسی ایران دعوت کرده اند.
مهدی کروبی یک روز پیش تر گفته بود که شخصا در این راهپیمایی شرکت خواهد کرد.
از ۲۲ خرداد تا ۲۲ بهمن؛ آنچه گذشت
گزارش های خبری از برقراری تدابیر ویژه امنیتی در تهران و محدودیت رفت و آمد در مسیرهای نزدیک به میدان آزادی این شهر، از شامگاه ۲۱ بهمن حکایت دارد.
بر اساس برخی از این گزارش ها، مأموران حکومتی کوشیده اند که حضور حامیان دولت را در میدان آزادی تهران از پیش سازماندهی کنند تا مخالفان نتوانند به هنگام سخنرانی محمود احمدی نژاد در این میدان حضور یابند و مخالفت خود را نشان دهند.
اما از سوی دیگر سایت اینترنتی جرس که به مخالفان دولت نزدیک است، گزارش داده است که تعداد زیادی از هوادارن جنبش اعتراضی ایران که "نمادهای سبز" با خود حمل می کنند، در شمال و غرب میدان آزادی حضور پیدا کرده اند.
تعداد زیادی از خبرنگاران رسانه های خارجی برای پوشش خبری راهپیمایی سالگرد پیروزی انقلاب به تهران رفته اند، اما به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، خبرنگاران و عکاسان را در جایگاه ویژه ای در میدان آزادی استقرار داده شدند و به روال راهپیمایی های عمومی ماه های گذشته در ایران، اجازه حضور در بخش های دیگر شهر برای تهیه خبر و تصویر را به آنها داده نشد.
یکی از خبرنگاران خبرگزاری فرانسه که همراه گروه خبرنگاران برای پوشش خبری سخنرانی آقای احمدی نژاد به میدان آزادی برده شده، گزارش داده است که انبوهی از مأموران امنیتی در منطقه مستقر شده اند.
همزمان گزارش هایی از اختلال در دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت منتشر شده است.
مسئولان سایت گوگل اعلام کرده اند که در پی انتشار گزارش هایی از تصمیم دولت ایران برای اعمال محدودیت دسترسی به خدمات این سایت، به نظر می رسد که کاربران ایرانی برای دسترسی به سرویس ای میل این شرکت دچار مشکل شده اند.
گوگل می گوید که حجم مراجعه به سرویس ای میل این شرکت از ایران، افت ناگهانی و شدید داشته است.
اختلال در خبررسانی از ایران
با از کار افتادن سایت اینترنتی چند خبرگزاری رسمی در ایران، قطع دسترسی کاربران ایرانی به ای میل و مسنجر و اعمال محدودیت بر فعالیت خبرنگاران داخلی و خارجی، کار خبررسانی از ایران دشوار شده است.
در حالی که مراسم سالگرد پیروزی انقلاب و درگیری های پراکنده در تهران جریان دارد، پایگاه های اینترنتی خبرگزاری رسمی دولت ایران (ایرنا)، خبرگزاری فارس و پرس تی وی (تلویزیون انگلیسی زبان دولت ایران) از حدود ظهر روز پنجشنبه ۲۲ بهمن (۱۱ فوریه) به وقت تهران، به دلایل نامعلوم از کار افتاده است.
از سوی دیگر شرکت گوگل اعلام کرده است که ظاهرا دسترسی کاربران اینترنتی در داخل ایران به خدمات ای میل این شرکت قطع شده، زیرا مراجعه کاربران از داخل ایران به سرورهای جیمیل با افت ناگهانی و شدید روبرو بوده است.
برخی منابع خبری نزدیک به مخالفان دولت گزارش داده اند که اصولا دسترسی به ای میل و مسنجر در داخل ایران با اختلال روبرو است.
همزمان خبرگزاری های بین المللی می گویند که خبرنگاران و تصویربردارانشان برای پوشش مراسم ۲۲ بهمن و سخنرانی رئیس جمهوری ایران با اتوبوس به میدان آزادی تهران منتقل شده اند و به آنها اجازه پوشش خبری به حوادث نقاط دیگر شهر داده نشده است.
در روزهای اخیر ده ها روزنامه نگار در ایران بازداشت شده اند و علت دستگیری عده دیگری از بازداشت شدگان نیز همکاری آنان با رسانه های خبری خارجی عنوان شده است.
اسکله شناور هرمز هنگام افتتاح شکست
یک اسکله شناور در جنوب ایران هنگام برگزاری مراسم افتتاح شکست.
به گزارش خبرگزاری های داخلی ایران، اسکله شناور مسافربری بندر صیادی هرمز هنگام افتتاح آن شکست و تعدادی از مقامات استانی، از جمله مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری هرمزگان را که در این مراسم شرکت داشتند در آب انداخت.
این اسکله که یکی از طرح های عمده محلی در سال های اخیر محسوب می شد سه سال پیش با اعتبار سی و دو میلیارد تومان آغاز شده و عملیات ساختمانی آن سال گذشته خاتمه یافته بود.
ظاهرا مقامات استانی زمان افتتاح این طرح را به گونه ای تعیین کرده بودند که با جشن های سالگرد انقلاب اسلامی مصادف باشد.
خبرگزاری کار ایران - ایلنا - به نقل از مقامات محلی علت شکستن این اسکله شناور را حضور تعداد زیادی از مسئولان استانی و همراهان آنان بر روی اسکله گزارش کرده است.
به گزارش همین خبرگزاری، روابط عمومی شیلات هرمزگان شکستن اسکله مسافربری را موضوعی مهم ندانسته است.
از ۲۲ خرداد تا ۲۲ بهمن؛ آنچه گذشت
۲۲ خرداد: دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران برگزار شد. ارتباط با تلفن همراه و ارسال پیامک تلفنی از روز قبل قطع شده بود. عصر پلیس تهران اعلام کرد که در این شهر "مانور اقتدار" برگزار می کند. میرحسین موسوی ساعت ۱۱ شب خود را پیروز انتخابات نامید. همزمان خبرگزاری رسمی دولت ایران اعلام کرد که محمود احمدی نژاد با کسب بیش از ۶۰ درصد آرا پیروز انتخابات خواهد بود.
۲۳ خرداد: اعلام نتایج شمارش آرا از نخستین ساعات بامداد آغاز شد و عصر همان روز پایان یافت. محمود احمدی نژاد پیروز انتخابات اعلام شد. میرحسین موسوی و مهدی کروبی این نتایج را ناشی از تقلب اعلام کردند، اما آیت الله علی خامنه ای نتایج را تأیید کرد. درگیری میان معترضان و مأموران حکومتی و بازداشت گسترده چهره های مخالف دولت آغاز شد.
۲۵ خرداد: راهپیمایی بزرگ معترضان در میدان انقلاب، خیابان آزادی و میدان آزادی برگزار شد. تیراندازی مأموران از یک پایگاه بسیج به سوی مخالفانی که گفته می شد به پایگاه حمله کرده بودند، به کشته شدن چند تن از معترضان انجامید.
۲۶ خرداد: آیت الله حسینعلی منتظری گفت که هیچ عقل سلیمی نتایج اعلام شده انتخابات را نمی پذیرد و در مورد به خطر افتادن مشروعیت جمهوری اسلامی هشدار داد. محمود احمدی نژاد در جمع هوادارانش که پیروزی او را در میدان ولی عصر تهران جشن گرفته بودند، مخالفان دولت را تلویحا "خس و خاشاک" نامید.
۲۷ خرداد: راهپیمایی معترضان در سکوت در میدان ولی عصر، خیابان کریمخان زند و میدان هفت تیر برگزار شد.
۲۹ خرداد: آیت الله علی خامنه ای در خطبه های نماز جمعه تهران به مخالفان هشدار داد که به اعتراضات خیابانی پایان دهند و گفت در صورت ادامه این اعتراضات، مسئولیت اتفاقات احتمالی به عهده رهبران معترضان خواهد بود.
۳۰ خرداد: اعتراضات خیابانی ادامه یافت و تعدادی از معترضان در جریان حوادث این روز کشته شدند. یکی از آنها ندا آقاسلطان بود که انتشار تصویر ویدیویی لحظه مرگ او تأثیری قابل توجه بر افکار عمومی مردم جهان گذاشت.
۲ تیر: آیت الله خامنه ای با درخواست احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان برای تمدید مهلت رسیدگی به شکایات انتخاباتی به مدت پنج روز موافقت کرد.
۸ تیر: شورای نگهبان صحت انتخابات را تأیید کرد.
۱۹ تیر: آیت الله منتظری در پاسخ به یک پرسش شرعی گفت که اگر متولی امور جامعه عمدا با احکام شرع، موازین عقل و میثاق های ملی مخالفت کند، ولایتش جائرانه است.
۲۶ تیر: اکبر هاشمی رفسنجانی در خطبه های نماز جمعه تهران گفت که حکومت برای خروج از وضعیت بحرانی، باید زندانیان سیاسی را آزاد و از آسیب دیدگان حوادث پس از انتخابات دلجویی کند. مخالفان دولت با شرکت گسترده در نماز جمعه اعتراض خود را نشان دادند.
۴ مرداد: محمود احمدی نژاد، غلامحسین محسنی اژه ای را از وزارت اطلاعات برکنار کرد. او بعدا گفت که آقای محسنی اژه ای در جریان حوادث حوادث پس از انتخابات عملکرد مناسبی نداشت و این حوادث را پیش بینی نکرده بود.
۵ مرداد: آیت الله خامنه ای دستور تعطیلی بازداشتگاه کهریزک را که عده ای از بازداشت شدگان در آن جان خود را از دست داده بودند صادر کرد.
۸ مرداد: میرحسین موسوی و مهدی کروبی به همراه هزاران تن از هواداران خود در بهشت زهرای تهران چهلمین روز کشته شدن گروهی از معترضان را گرامی داشتند.
۱۰ مرداد: برگزاری دادگاه های علنی دسته جمعی برای متهمان حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران آغاز شد. در این دادگاه ها چهره های سرشناس اصلاح طلب در کنار بازداشت شدگان گمنام محاکمه می شدند.
۱۲ مرداد: مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد توسط آیت الله خامنه ای در حالی برگزار شد که اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی و حسن خمینی در آن شرکت نکردند.
۱۴ مرداد: مراسم تحلیف آقای احمدی نژاد در مجلس شورای اسلامی در غیاب برخی چهره های سرشناس سیاسی برگزار شد و بیرون ساختمان مجلس، درگیری هایی میان معترضان و مأموران حکومتی رخ داد.
۱۸ مرداد: مهدی کروبی در نامه ای به اکبر هاشمی رفسنجانی خواهان بررسی موضوع تجاوز جنسی به بازداشت شدگان حوادث پس از انتخابات شد.
۲۷ شهریور: حضور گسترده معترضان در راهپیمایی روز قدس تهران و چند شهر بزرگ ایران این مراسم را تحت الشعاع قرار داد. گروهی از معترضان شعارهایی علیه چین و روسیه و همچنین شعار "نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران" سر دادند.
۱۳ آبان: نیروهای انتظامی و امنیتی کوشیدند از تجمع معترضان در میدان هفت تیر تهران و خیابان های نزدیک به سفارتخانه سابق آمریکا جلوگیری کنند. تصاویری که از برخورد خشن مأموران پلیس با زنان در این روز در اینترنت منتشر شد، انتقادات گسترده ای را برانگیخت.
۱۶ آذر: دانشجویان معترض در دانشگاه های سراسر ایران به اعتراض پرداختند و درگیری هایی میان آنها و دانشجویان هوادار دولت و همچنین مأموران حکومتی اتفاق افتاد. تلویزیون ایران صحنه هایی از تصویر پاره شده آیت الله خمینی را نشان داد و دانشجویان معترض را به توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی متهم کرد. تعداد زیادی از دانشجویان بازداشت شدند.
۲۹ آذر: آیت الله حسینعلی منتظری، سرشناس ترین مرجع منتقد حکومت ایران که به رهبر معنوی جنبش اعتراضی پس از انتخابات مشهور شده بود در سن ۸۷ سالگی در قم درگذشت. میرحسین موسوی و مهدی کروبی روز بعد را عزای عمومی اعلام کردند. آیت الله علی خامنه ای درگذشت آقای منتظری را به خانواده اش تسلیت گفت.
۳۰ آذر: جنازه آیت الله منتظری با حضور جمع گسترده ای از مقلدان او و هواداران جنبش اعتراضی ایران در قم تشییع و با موافقت آیت الله خامنه ای در صحن حرم حضرت معصومه دفن شد. در جریان تشییع جنازه و پس از آن شعارهای تندی علیه آقای خامنه ای داده شد. هواداران آقای خامنه ای عصر همان روز مسجد اعظم قم را که قرار بود مراسم ترحیم آقای منتظری در آن برگزار شود پر کردند و در نتیجه اعضای خانواده آقای منتظری از برگزار کردن این مراسم منصرف شدند.
۱ دی: جمعی از هواداران آیت الله خامنه ای در اعتراض به شعارهای داده شده در جریان تشییع جنازه آیت الله منتظری، در قم تجمع و راهپیمایی کردند.
۲ دی: مأموران انتظامی و امنیتی از برگزاری مراسم ترحیم آیت الله منتظری در اصفهان که قرار بود به دعوت آیت الله جلال الدین طاهری برگزار شود، جلوگیری کردند. این اقدام به بروز درگیری هایی در این شهر انجامید.
۳ دی: مأموران انتظامی و امنیتی از برگزاری مراسم ترحیم آیت الله منتظری در جلوگیری کردند.
۶ دی (مطابق با روز عاشورا): تجمع های اعتراضی در تهران و چند شهر دیگر ایران برگزار شد اما این اعتراضات با برخورد نیروهای حکومتی به خشونت کشیده شد. چندین تن، از جمله خواهرزاده میرحسین موسوی در این روز کشته شدند. عده ای از کشته شدگان توسط اتومبیل هایی زیر گرفته شده بودند که آرم نیروی انتظامی بر آنها دیده می شد.
۷ دی: دور تازه ای از دستگیری فعالان سیاسی و روزنامه نگاران آغاز شد.
۸ دی: گروهی از مأموران لباس شخصی و هواداران دولت به مسجد قبا و بیت آیت الله علی محمد دستغیب در شیراز حمله کردند.
۹ دی: هواداران حکومت ایران به دعوت نهادهای رسمی در تهران و چند شهر دیگر تجمع و راهپیمایی کردند. رسانه های رسمی این تجمع ها را "میلیونی" خواندند و آیت الله علی خامنه گفت که راهپیمایی ۹ دی "حجت را بر همه تمام کرد"، اما مخالفان دولت گفتند که شرکت در این تجمع ها سازماندهی شده بوده است.
۱۱ دی: میرحسین موسوی با صدور هفدهمین بیانیه خود پس از انتخابات، راهکارهایی را برای خروج ایران از بحران مطرح کرد. او خواهان مسئولیت پذیری دولت و متوقف شدن حمایت های "غیر معمول" از آن، اصلاح قانون و شیوه برگزاری انتخابات، آزادی و اعاده حیثیت زندانیان سیاسی، تضمین آزادی رسانه ها و تضمین آزادی تجمعات مسالمت آمیز معترضان شده و بر اجرای کامل و بدون تنازل قانون اساسی ایران تأکید کرد.
۱۲ دی: جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اعلام کرد که آیت الله یوسف صانعی از نظر این جامعه فاقد "ملاک های لازم برای تصدی مرجعیت" است.
۲۰ دی: گزارش کمیته ویژه مجلس برای پیگیری حوادث پس از انتخابات، در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی خوانده شد. در این گزارش سعید مرتضوی، دادستان پیشین تهران به عنوان مسئول اعزام بازداشت شدگان ۱۸ تیر به بازداشتگاه کهریزک معرفی شد. مقامات ایران کشته شدن دست کم ۳ نفر از این بازداشت شدگان را در اثر بدرفتاری در دوران بازداشت تأیید کرده اند.
۵ بهمن: مهدی کروبی گفت که محمود احمدی نژاد را به دلیل تنفیذ حکمش توسط آیت الله خامنه ای "رئیس دولت نظام" می داند. با این حال او بعدا تأکید کرد که دولت دهم را هنوز هم "مشروع" نمی داند.
۸ بهمن: قوه قضائیه ایران اعلام کرد که دو تن از متهمان اعتراضات انتخاباتی ایران را اعدام کرده است. وکیل یکی از آنها و نهادهای حقوق بشری اعلام کردند که هر دو متهم پیش از انتخابات بازداشت شده بودند و اتهامات آنها ربطی به حوادث پس از انتخابات نداشت. مخالفان دولت گفتند که این اعدام ها برای ایجاد فضای ارعاب در آستانه راهپیمایی ۲۲ بهمن بوده است.
آمریکا یک مقام سپاه و چهار شرکت آن را تحریم کرد
در حالیکه دولت آمریکا تحریم ها علیه سپاه پاسداران را تشدید کرده است، دو سناتور آمریکایی طرح تحریم اشخاص به گفته آنان ناقض حقوق بشر در ایران را تهیه کرده اند.
وزارت خزانه داری آمریکا روز چهارشنبه (10 فوریه) سردار پاسدار رستم قاسمی، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیای سپاه و چهار شرکت زیرمجموعه این قرارگاه را در ارتباط با برنامه های موشکی و اتمی ایران تحریم کرد.
چهار شرکتی که تحریم شده اند عبارتند از: موسسه های مکین، رهاب، فاطر و مهندسین مشاور ایمن سازان.
قراردگاه یاد شده خود در سال 2007 میلادی توسط آمریکا تحریم شده بود.
از سوی دیگر، سناتور جمهوریخواه جان مک کین، رقیب انتخاباتی باراک اوباما و نیز سناتور دموکرات مستقل جو لیبرمن، طرح "تحریم های حقوق بشر ایران" را تدوین کرده اند و می گویند که این طرح "ناقضان"حقوق بشر در ایران را هدف قرار خواهد داد.
این دو قرار است که طرح مذکور را روز پنج شنبه (11 فوریه) به سنا ارائه و در اینباره یک کنفرانس خبری برگزار کنند.
سناتور مک کین پیشتر نیز گفته بود که دولت باراک اوباما باید نام مقام های جمهوری اسلامی که به گفته او علیه مردم معترض به نتیجه انتخابات مرتکب نقض حقوق بشر شده اند را منتشر کند و آن ها را در فهرست تحریم های ایالات متحده قرار دهد.
ایران اتهام نقض حقوق بشر را رد می کند و می گوید که در وقایع پس از انتخابات با "اغتشاشگران" برخورد قانونی کرده است.
سناتور مک کین در زمان تصویب طرح تحریمی تازه سنا علیه ایران، تلاش کرد که عوامل "نقض حقوق بشر" در ایران را نیز مشمول مجازات های آمریکا کند که موفق نشد.
بر اساس برخی گزارش ها، رهبری اکثریت دموکرات سنا موافقت کرده که نظر سناتور مک کین را در مصوبه نهایی کنگره علیه ایران بگنجاند. کاخ سفید هنوز موضعش را در اینباره اعلام نکرده است.
دولت اوباما بارها هشدار داده که ایالت متحده خواهان افزایش فشارها بر دولت و سپاه پاسداران ایران است.
استوارت لیوی، معاون امور تروریسم و اطلاعات مالی وزارت خزانه داری آمریکا، روز چهارشنبه سپاه را متهم کرد که از طریق قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا و موسسه های یاد شده ارتباطش را با جهان خارج حفظ می کند.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، سه شنبه هشدار داده بود که ایالات متحده و قدرت های بزرگ طی چند هفته آینده "مجموعه ای از تحریم های جدی" را علیه ایران آماده خواهند کرد.
ایران تحریم های آمریکا علیه این کشور را بی فایده می داند.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا می گوید، استراتژای این قرارگاه حضور در پروژه های کلان از جمله در صنعت نفت ایران و رقابت با شرکت های پیمانکار خارجی است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) اخیرا گزارش داده بود، این قرارگاه "با اجرای پروژههای خدمات رسانی و مردم ياری در مناطق جنوب شرق و شمال غرب كشور ، محروميت زدايی از اين مناطق را در دستور كار خود قرار داده است."
منتقدان می گویند که سپاه طی سال های اخیر از طریق قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا و شرکت های وابسته به آن نفوذش را در اقتصاد کشور گسترش داده است.
اعتراض مهدی کروبی به صدا و سیمای ایران
مهدی کروبی، یکی از رهبران مخالفان دولت ایران، در نامه ای به شورای نظارت سازمان صدا و سیمای این کشور، از نحوه بررسی تاریخ انقلاب و جنگ عراق در این سازمان انتقاد کرده است.
مهدی کروبی در نامه اش به برنامه "دیروز، امروز، فردا" اعتراض کرده است که مهمان روز یکشنبه (7 فوریه) آن به شدت از مخالفان دولت انتقاد کرد و در مصاحبه اش آیت الله خمینی، نخستین رهبر جمهوری اسلامی را "آقا روح الله" نامیده بود.
مهدی کروبی در نامه اش گفته که مهمان "ناشناس" تصمیم آیت الله خمینی درباره قبول آتش بس در جنگ عراق را خدشه دار کرده است.
او نوشته است: "آقایی که در این برنامه مدرس دانشگاه و فعال فرهنگی معرفی شده اند باید بدانند نه اشخاصی که حتی ابر قدرتها و سیاستهای پیچیده جهانی هم در هیچ مقطعی قدرت فریب یا ارعاب امام (ره) را نداشته اند."
حسن خمینی، نوه آیت الله خمینی نیز اخیرا طی نامه ای به عزت الله ضرغامی، رئیس صدا و سیمای ایران نسبت به چهره به گفته وی "مخدوشی" که از نخستین رهبر جمهوری اسلامی در تلویزیون به نمایش در می آید اعتراض کرده بود.
مهدی کروبی همچنین گفته است، "بسیاری از یادگاران امام به کیسه بوکس نوآموزان عرصه دین و سیاست تبدیل شده اند."
او در عین حال از مردم دعوت کرده که در راهپیمایی روز 22 بهمن شرکت کنند و تاکید کرده است: " همه باید به مسئولیتی که در برابر خدا و بندگان او و در برابر تاریخ و آیندگان داریم توجه داشته باشیم و بدانیم که خطا و اشتباهات بزرگ با خطا و اشتباهات بزرگتر پوشیده نمی شود."
مهدی کروبی اعلام کرده است که صبح روز پنجشنبه، 22 بهمن، راس ساعت 10 از میدان (فلکه) دوم صادقیه به سمت میدان آزادی راهپیمایی خواهد کرد.
او از مردم خواسته است، "ضمن شرکت در راهپیمایی 22 بهمن، آرام و محکم همچون گذشته خواست های قانونی و بر حقشان را با سکوت مطالبه نمایند."
وخامت حال محمد ملکی و ابراهیم یزدی در زندان
در پی وخامت وضعیت جسمانی محمد ملکی، اولین رئیس دانشگاه تهران بعد از انقلاب و ابراهیم یزدی، وزیر امور خارجه دولت موقت، این دو فعال زندانی به بیمارستان منتقل شدند.
نزدیکان هر دو فعال سیاسی در گفت و گو با بی بی سی گزارش های مربوط به وخامت حال آنها را تایید کردند.
محمد ملکی و ابراهیم یزدی در جریان حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران بازداشت شدند.
قدسی میرمعز، همسر محمد ملکی، امروز چهارشنبه ۲۱ بهمن (۱۰ فوریه) در گفت و گو با بی بی سی فارسی گفت که حال همسرش از یک روز پیش بد شده و او به بیمارستان مدرس انتقال یافته، اما ساعت ۱۰ شب دوباره به زندان بازگردانده شده است.
خانم میرمعز با اشاره به گفت و گوی تلفنی روز چهارشنبه خود با آقای ملکی تاکید کرد که حال وی در حین صحبت "خیلی بد" بوده و توان حرف زدن نداشته است.
وی خاطرنشان کرد که همسرش از مدت ها پیش بیماری قلبی داشته و این دومین بار در مدت سه ماه بازداشت او است که دچار چنین حالتی می شود.
بی اعتنایی به دستور مقامات؟
همسر محمد ملکی با اشاره به نامه نگاری های خود با دفتر صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه و عباس جعفری دولت آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران و نیز تاکید سازمان "پزشکان بدون مرز" بر لزوم معالجه آقای ملکی در خارج از زندان، خاطرنشان کرد: "ایشان بیماری قلبی شدیدی دارند و این مشکل که برای ایشان پیش آمده خطر مرگ برایشان دارد و مسئولان باید جوابگو باشند".
او اظهار داشت: "با توجه به پرونده بیماری ایشان، آقای جعفری دولت آبادی بعد از دو ماه از دستگیری ایشان به زندان اوین می روند و دستور می دهند که دکتر ملکی آزاد شود. ایشان یک ماه بعد هم پیگیری می کنند که این کار صورت گرفته یا نه، که جواب منفی می گیرند."
خانم میرمعز افزود: "اتهاماتی که در زمینه ارتباط با منافقین و غیره به دکتر ملکی زده بودند، همه منتفی شده است. خود وزارت اطلاعات گفته که این اتهامات بی اساس بوده و حدود یک ماه و نیم قبل اعلام کرده که ایشان باید آزاد شود و به بیمارستان برود."
همسر دکتر ملکی با یادآوری این که "تا به حال دو بار مقامات بالا دستور آزادی دکتر ملکی را داده اند" گفت: "نمی دانم چه کسی مانع آزادی وی می شود."
همزمان سایت جرس خبر می دهد که ابراهیم یزدی، دبیرکل نهضت آزادی ایران نیز به بیمارستان "بقیه الله الاعظم" تهران منتقل شده است.
احمد صدر حاج سید جوادی، یکی از اعضای نهضت آزادی ایران در گفت و گو با بی بی سی با تایید این خبر گفت که حال دکتر یزدی امروز و دیروز (۲۰ و ۲۱ بهمن) "بسیار وخیم" بوده است.
وی افزود که پزشکان معالج آقای یزدی تاکید دارند که وی باید در خارج از زندان تحت معالجه باشد و ادامه حبس وی خطرناک خواهد بود.
سایت "جرس" نوشته است که دبیرکل نهضت آزادی هفته پیش نیز به علت شدت بازجویی ها و فشارهای زندان چند روز در بیمارستان "آتیه" تهران بستری بوده است.
ادامه فشار بر شورای حقوق بشر در مورد ایران
دور روز پس از درخواست مصرانه شیرین عبادی از شورای حقوق بشر سازمان ملل برای موضع گیری علیه دولت ایران، یک مقام بلندپایه آمریکایی نیز از این شورا خواسته است مباحثاتش در مورد ایران جدی و صادقانه باشد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل قرار است روز 26 بهمن (15 فوریه) در جریان نشست سالانه خود در ژنو، جلسه ای علنی درباره وضعیت کلی حقوق بشر در ایران داشته باشد.
جان لیمبرت معاون وزارت خارجه آمریکا که یکی از ده ها کارمند سفارت آمریکا بود که پس از انقلاب در آن کشور گروگان گرفته شدند گفت که او خواهان مباحثات صادقانه و جدی درباره حقوق بشر در ایران در شورای حقوق بشر است.
شورای حقوق بشر سازمان ملل که چند سال پیش جایگزین کمیسیون حقوق بشر این سازمان شد به خاطر ناکامی در رسیدگی به برخی از جدی ترین موارد نقض حقوق بشر در جهان مورد انتقاد قرار داشته است، اما آقای لیمبرت گفت که مجمع روز دوشنبه فرصت ارزشمندی برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران فراهم می کند.
به گزارش آسوشیتدپرس آقای لیمبرت گفت که آمریکا نگران وضعیت مردم ایران است و افزود که وضعیت ناگوار آنها پس از انتخابات ریاست جمهوری خرداد ماه بدتر شده است با این حال او از اظهار نظر درباره اتهام تقلب در انتخابات ایران خودداری کرد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا گفت که انتظار دارد دولت ایران آمریکا را به "دخالت، تحمیل ارزش ها، و دیکته کردن نظراتش" متهم کند اما افزود که انتقادات صادقانه درباره حقوق بشر هیچ تناقضی با "تلاش های رئیس جمهوری آمریکا برای تغییر در 30 سال کدورت با ایران ندارد."
سازمان عفو بین الملل روز چهارشنبه اعلام کرد که بعد از ظهر جمعه در شهر ژنو همراه با دیده بان حقوق بشر و سایر سازمان های منطقه ای میزبان نشستی درباره ایران به ریاست شیرین عبادی خواهد بود.
شیرین عبادی از فعالان برجسته حقوق بشر ایران دو روز پیشتر طی نامه ای از شورای حقوق بشر خواسته بود در نشست سالانه خود علیه "سرکوب خشونت بار" در این کشور موضع گیری کند.
یک سخنگوی ناوی پیلای کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل روز چهارشنبه دریافت این نامه از خانم عبادی، برنده جایزه صلح نوبل 2003 را تایید کرد.
ایران همواره اتهامات کشورها و سازمان های غیردولتی خارجی دایر بر نقض حقوق بشر را دارای انگیزه های سیاسی دانسته و رد کرده است.
حوادث پس از انتخابات ایران که با اعتراضات گسترده به نتایج همراه بود و واکنش شدید دستگاه های حکومتی علیه معترضان را در پی داشت بار دیگر مساله رفتار با شهروندان ایرانی را در معرض دید و توجه جهانیان قرار داده است.
خانم عبادی که از ایرانیان خواسته است شکایات خود را به صورت مسالمت آمیز در راهپیمایی 22 بهمن بیان کنند در نامه سرگشاده اش به رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت که ایرانی ها در دفاع از حقوق انسانی خود همچنان تلاش خواهند کرد.
او در نامه خود ضمن برشمردن فهرستی از آنچه به گفته او بر مردم کشورش می رود نوشت: "در چنین شرایطی مردم بی پناه ایران، با برخورداری از بلوغ سیاسی خود، به طور مسالمت آمیز بر خواست های بر حق خویش که همانا دموکراسی و حقوق بشر است پای فشرده و استقامت می کنند. سوال من از شما نمایندگان کشورهائی که عضو شورای حقوق بشر هستید آن است که تا چه زمان می توان جوانان را به آرامش دعوت کرد؟".
او افزود: "صبر و حوصله مردم ایران هرچند زیاد ولی بی انتها نیست. در صورت تکرار وقایعی که در چند ماه گذشته اتفاق افتاد و ادامه سیاست های سرکوب گرانه و کشتار مردم بی دفاع، هر لحظه بیم آن می رود که فاجعه ای به بار آید که نه تنها آرامش ایران بلکه منطقه را بر هم زند."
او از این شورا خواست که تا ایران را وادار به اجرای قطعنامه های مجمع عمومی سازمان ملل در مورد نقض حقوق بشر در این کشور کند.
او همچنین خواستار تعیین یک گزارشگر ویژه برای نظارت بر رفتار حکومت ایران از سوی این شورا شد.
بازداشت ۶ بهایی ایرانی در تهران
بازداشت تعدادی از بهاییان ایران
دولت ایران امروز(۲۱ بهمن ماه) تعدادی از بهاییان ساکن تهران را بازداشت کرد.
به گفته دیان علایی، نماینده جامعه بهایی در سازمان ملل، ماموران امنیتی از ساعات اولیه صبح به خانه این افراد مراجعه کرده و آنها را بازداشت کرده اند.
خانم علایی در گفتگو با بی بی سی فارسی اسامی این افراد را علاء الدین خانجانی، اشکان بصاری، ماریا جعفری و فرزندش، بشیر احسانی، هوتن سیستانی و رومینا ذبیحیان عنوان کرد.
پدرعلاءالدین خانجانی، جمال الدین خانجانی و فرزند وی، لوا خانجانی هر دو در بازداشت به سر می برند.
به گفته نماینده جامعه بهایی در سازمان ملل، ماموران امنیتی اتهام دستگیر شدگان را "اغتشاشگری" عنوان کرده اند.
دیان علایی همچنین گفت در مراجعه به منزل این افراد، لوازم شخصی آنها مورد تفتیش قرار گرفته و کامپیوتر،اسناد و مدارک یکی از این افراد ضبط شده است.
۷ تن ازرهبران جامعه بهائیان ایران اواخر اردیبهشت ماه ۱۳۸۷ (اواسط ماه می ۲۰۰۸) در مشهد بازداشت شده بودند.
دادگاه این افراد که به افساد فی الارض، جاسوسی، فعالیت های تبلیغی علیه نظام و همکاری با اسرائیل متهم شده بودند در ماه ژانویه و فوریه امسال در دادگاه انقلاب تهران برگزار شد.
این در حالیست که جامعه بین المللی بهایی و وکلای رهبران جامعه بهاییان این اتهام ها را بی اساس دانسته بر بیگناه بودن آن ها تاکید دارند.
آمریکا و اتحادیه اروپا بارها با صدور بیانیه هایی خواهان آزادی این هفت تن شده اند.
نیروهای امنیتی در تاریخ ۱۳ دی ماه در پی حوادث عاشورا نیز دراقدامی مشابه تعداد دیگری از بهاییان را بازداشت کردند.
دادستان تهران دلیل دستگیری آنها را "نقش داشتن در سازماندهی آشوب های روز عاشورا" و "ایفای نقش موثر در ارسال تصاویر این آشوب ها به خارج از کشور"، عنوان کرده بود.
آقای جعفری دولت آبادی گفته بود، در بازرسی منزل برخی از این متهمان، اسلحه و تعدادی گلوله جنگی کشف شده است.
0 comments:
ارسال یک نظر