هشدار ترکیه به همسایگان
به گزارش منابع بین المللی، در جریان سرکوب های روز دوشنبه در سوریه، بالغ بر ۷۰ نفر کشته شدند که یکی از خونینترین روزها در سوریه از زمان آغاز اعتراضات ضد حکومتی هشت ماه گذشته در این کشور بود.
همزمان وزیر خارجه ترکیه به رهبران سوریه و دیگر کشورهای خاورمیانه هشدار داد، کسانی که نتوانند به خواستههای مردم خود تن بدهند، "خواهند رفت."
به گزارش رادیو اروپای آزاد، به نقل از آسوشیتدپرس، شمار کشتهشدگان چهاردهم نوامبر ابتدا بیش از ۵۰ نفر اعلام شده بود، اما خبرگزاری های فرانسه و رویترز در گزارش های دیگری، تعداد قربانیان را حدود ۷۰ نفر تا شامگاه گزارش کرده اند و تمرکز این خشونتها بیشتر در استان جنوبی درعا گزارش شده است.
بنا بر این گزارشها روز دوشنبه یکی از خونینترین روزها در سوریه از زمان آغاز اعتراضات ضد حکومتی هشت ماه گذشته در این کشور بود.
همزمان خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که اتحادیه اروپا روز سهشنبه در تلاشی تازه برای وادار ساختن بشار اسد، رییسجمهور سوریه، به توقف خشونتها علیه معترضان، ۱۸ مقام دیگر دمشق از جمله معاون وزیر کشور سوریه را به فهرست تحریمی خود افزودند.
با این اقدام، شمار افرادی که به خاطر سرکوب مخالفان در سوریه، توسط اتحادیه اروپا تحریم شدهاند به ۷۴ نفر رسید.
بنا به تصمیم اتحادیه اروپا، شرکتهای کشورهای عضو این اتحادیه نیز از دادوستد با ۱۹ سازمان و شرکت سوری ازجمله «سیریاتِل» منع شدهاند.
شرکت «سیریاتل» بزرگترین اپراتور تلفن همراه در سوریهاست و رامی مخلوف، پسر دایی بشار اسد کنترل آن را در اختیار دارد.
تداوم تنش با همسایگان
روز یکشنبه ملک عبدالله، پادشاه اردن در گفتوگویی با شبکه بیبیسی به بشار اسد، توصیه کرد از ریاست جمهوری سوریه کنارهگیری کند.
ملک عبدالله گفت اگر وی بهجای بشار اسد بود از سمت خود کناره میگرفت و «کار را به دست کسی میسپرد که بتواند وضعیت کشور را اصلاح کند.»
پیش از این، باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، و اتحادیه اروپا به طور علنی خواستار کنارهگیری بشار اسد از قدرت شدهاند ولی در میان کشورهای عربی و به ویژه همسایه سوریه، تاکنون چنین اظهار نظر علنی مطرح نشده بود.
دولت حاکم در دمشق هنوز به اظهارات پادشاه اردن واکنش نشان ندادهاست اما این توصیه ملک عبدالله خشم هواداران بشار اسد را در پی داشته و به گزارش خبرگزاری فرانسه، شامگاه دوشنبه بیش از ۱۰۰ تظاهرکننده هوادار اسد به سفارت اردن در دمشق وارد شده و پرچم اردن را پاره کردند.
اتحادیه عرب در واکنش به ادامه کشتار و سرکوب شهروندان سوریه، عضویت دمشق در این اتحادیه را به حال تعلیق درآوردهاست. در واکنش به این اقدام، ولید المعلم، وزیر خارجه سوریه اقدام اتحادیه عرب را "شرمآور و زشت" خوانده است.
از سوی دیگر، احمد داوداغلو، وزیر خارجه ترکیه، نیز روز دوشنبه در کمیته روابط خارجی پارلمان این کشور گفت" آنهایی که در خاورمیانه با مردم خود نمیسازند و نمیتوانند مردم را راضی نگه دارند، خواهند رفت."
گفتنی است روز شنبه گروهی از هواداران بشار اسد، به خاطر حمایت آنکارا از تعلیق سوریه در اتحادیه عرب، به سفارت و کنسولگری ترکیه در حلب و دمشق حملهور شدند.
بر اساس گزارش سی ان ان ترک، مقامات آنکارا اعلام کرده اند که منتظر پوزشخواهی رسمی سوریه بر سر حمله به سفارت و کنسولگری این کشور از سوی هواردان دولت است.
ترکیه که زمانی مناسبات گرمی با دولت بشار اسد داشت، روز یکشنبه از جامعه جهانی خواست که با صدایی واحد نسبت به تحولات این کشور واکنش نشان دهد.
یک مقام دولتی ترکیه به خبرگزاری فرانسه گفته است، این بدین معناست که "ما دیگر به هیچ وجه با سوریه نیستیم و در حال پیوستن به تلاشهای بینالمللی برای انزوای" این کشوریم.
در حرکتی دیگر، احمد داوود اغلو، وزیر خارجه ترکیه، با اعضای «شورای ملی» اپوزسیون سوریه دیدار کرد؛ این شورا در تلاش است از آنکارا برای تاسیس دفتر در ترکیه مجوز بگیرد.
یک دیپلمات ترکیی که نخواسته نامش فاش شود، در این باره گفت که آنکارا این تقاضای مخالفان را مورد بررسی قرار میدهد.
جمهوری اسلامی، روسیه، ونزوئلا و چین، همچنان حامی حکومت بشار اسد و اقدامات سرکوبگرانه این رژیم در مقابله با موج آزادیخواهی مردم آن کشور هستند.
0 comments:
ارسال یک نظر